PostHeaderIcon Вести

Успешно одржан 16. Светоплички Видовдански сабор у Конџељу

Уважени пријатељи,

У своје лично име и у име свих чланова Удружења Топличана у Београду Вас обавештавамо о успешно одржаном 16.Светопличком Видовданском Сабору у Конџељу. Наиме, у организацији Удружења Топличана у Београду и Нишу, свих топличких општина, Топличког управног округа и Црквене општине Конџељ одржан је 16. Светоплички Видовдански сабор, који је почео литургијом у цркви Светих архангела Михаила и Гаврила, у част и помен косовским јунацима и јунацима Топличког устанка.

-Видовдан је један од најзначајнијих православних празника. То је дан када Срби треба да се поклоне својим јунацима који су на Косову 1389.године дали своје животе. Српски народ се кроз векове борио против туђина за своју слободу. Због тога је Видовдан дан када треба да се запитамо ко смо, шта смо и одакле смо. За Топлицу је овај празник изузетно важан. Сви знају шта је народ овог краја кроз векаове трпео, које жртве и патње је поднео да би имао своју слободу, породицу, цркву, школу, болницу и све оно што је потребно за живот. Уз помоћ и веру у Бога наш народ се враћа својим коренима, својој православној вери, свом бићу, изјавио је еписком Арсеније и додао да је добро што се ови сабори одржавају на Видовдан и што на њима долази велики број људи, не само из Топлице, него и из других крајева Србије. Владика Арсеније је подвукао да се треба вратити својим коренима и да је за овај крај неопходно да се заустави одлазак људи са својих огњишта.

– Нешто што су нам потомци оставили никоме не смемо да поклонимо. Због тога је потребно да се уз Божију помоћ рађа што већи број деце, да млади остану у свом родном селу и формирају своје породице, рекао је владика Арсеније

Након литургије Сабор је свечано отворио овогодишњи домаћин, Радивоје Шмигић. Он је поздравио присутне представнике Удружења Топличана из Београда и Ниша, представнике Топличког округа И топличких општина, Војске, Полиције, јавних установа, привреднике, уметнике, научне раднике госте и мештане. Домаћин овогодишњег Видовданског сабора Радивоје Шмигић наглашава да је оживљавање села најбољи пример очувања своје вере,традиције, обичаја и културе. Моја мисија за Видовдан је много скромна и она се односи на оживљавање српских села, а посебно топличких. Са овом мисијом прво сам кренуо од свог села Товрљана. Уз божију помоћ, људи добре воље и локалне самоуправе, након више од 20 година паузе, у селу се поново чује школско звоно, обновљена је црква Света Петка, подигнути нови засади под воћем, поправљени путеви. Све ово допринело је и повратку људи који су почели да обнављају своје порушене куће, рекао је Шмигић и истакао да вера и свети храмови могу допринети да се живот врати и у напуштеним селима.

Традиционалне Видовданске повеље су за заслуге у развоју и промоцију привредних и културних вредности топличког краја добили најуспешнији људи пореклом из Топлице, који су током ове године дали свој допринос развоју Топлице и очувању српства и традиције српског народа.

Повеља „Југ Богдан“ додељена је домаћину Сабора Радивоју Шмигићу, Повеља „Бошко Југовић“ додељена угледном човеку, привреднику, хуманисти и члану УО Удружења Топличана у Београду Драгану Миленковићу, Повеља „Косанчић Иван“ додељена је родољубу, угледном човеку и члану Удружења Топличана у Београду Саши Павловићу и Браниславу М. Аранђеловићу, Повеља „Царице Милице“ - Марији Илић, Повеља „Милана Топлице“ - Градимиру Петровићу и генерал мајору Храниславу Стевановићу.

На Сабору је, као и претходних година, промовисан часопис „Топлички венац“. У богатом културно- уметничком програму учествовао је Црквени хор „ Свети Прокопије“ и глумци прокупачког позоришта.
– И ове године чланови Удружења Топличана у Београду, Завичајног удружења у Нишу, свих топличких општина, и црквене општине Конџељ су успешно организовали 16.Светоплички Видовдански Сабор у Конџељу. Састали смо се овом светом месту да обележимо овај свети српски дан.Традицију успешно настављамо са циљем да ширимо јединство свих Топличана, пријатељство, промовишемо православље и српство, као и да у складу са својим могућностима помогнемо развоју Топличког краја, рекао је Драган Владисављевић, председник Удружења Топличана у Београду.

Сабораши из Конџеља су имали посебну част што су угостили И бројне пријатеље Топличана из Србије И дијаспоре.

У жељи да ћемо и даље путем заједничких успешних активности потврђивати заједничко пријатељство, ширити идеје православља, организовати манифестације и саборе срдачно Вас поздрављамо.

С уважавањем
Удружење Топличана у Београду
Председник Драган Владисављевић

Последње ажурирано ( четвртак, 05 јул 2018 16:24 )

 

УДРУЖЕЊЕ ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ, ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ ТОПЛИЧАНА У НИШУ, СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА КОНЏЕЉ И ТОПЛОЧКИ УПРАВНИ ОКРУГ

ОРГАНИЗУЈУ

ШЕСНАЕСТИ СВЕТОПЛИЧКИ САБОР

28. ЈУНА 2018. ГОДИНЕ У КОНЏЕЉУ

ПРОГРАМ

  • 08:00 - Литургија и помен косовским јунацима, светом кнезу Лазару и светим српским мученицима – служи епископ нишки
  • 10:00 – Отварање Сабора и поздравна реч домаћина Сабора – Радивоје Шмигић
  • 10:15 - Додела традиционалних саборских повеља Југ Богдан, Бошко Југовић, Милан Топлица, Косанчић Иван и Царица Милица
  • 10:30 – Промоција књига топличких писаца
  • 12:30 - Пријем гостију – у свечаној сали парохијског дома
  • 13:30 – Промоција часописа Топлички венац бр.12 – уредник Драгољуб Цане Мирковић
  • 16:00 – Представљање ђака генерације и најбољих ученика топличких основних школа поводом ВИДОВДАНА 2018
  • 17:00 – Смотра културно-уметничких друштава топличког округа

ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ УВЕЛИЧАТЕ ОВУ ТРАДИЦИОНАЛНУ МАНИФЕСТАЦИЈУ

Последње ажурирано ( уторак, 19 јун 2018 15:08 )

 

Уважени,

16. СВЕТОПЛИЧКИ ВИДОВДАНСКИ САБОР биће одржан у четвртак 28.јуна 2018.године, са почетком у 8:00 часова,код Цркве Св.Архангела Михаила и Гаврила у Конџељу.

Са задовољством Вас позивамо да присуствујете овом, за Удружење топличана у Београду,врло важном догађају.

Циљ ове манифестације је окупљање на овом светом месту што већег броја Топличана и пријатеља Топлице и неговање верских и културно-историјских тековина завичаја.

Домаћин овогодишњег Видовданског Светопличког сабора је Радивоје Шмигић.

Детаљније информације у вези протокола Сабора, као и потврду Вашег присуства можете уједно добити односно потврдити присуство посредством Секције за манифестације, културу и медије Удружења ( Светислав Здравковић 063 1950049).

Искрено се радујемо нашем сусрету.

ПРЕДСЕДНИК УДРУЖЕЊА

Драган Б.Владисављевић


 

 

Удружење Топличана на јубиларној међународној привредној изложби ЕКСПО РУСИЈА СРБИЈА 2018

Представници Удружења Топличана у Београду (председник Удружења Драган Владисављевић и чланови УО Жељко Атанасковић, Бранко Маслаковић, Драган Миленковић, Нада Протић, Стојан Цветковић и Пеђа Јаковљевић) су 14.03.2018.год. били почасни гости Пете међународне индустријске изложбе „Expo Russia-Serbia 2018“. Ова изложба се одржава у периоду од 14.03.-16.03.2018.год. у конгресном центру МЕТРОПОЛ ПАЛАС у Београду. Организатор изложбе је ОАД „ЗАРУБЕЖ ЕКСПО“ из Русије и Привредна комора Србије, док су подршка изложбе министарства Владе Републике Србије и Руске Федерације, као министарства Републике Српске. Тематске целине изложбе су: Енергетика и технологије за уштеду енергије, машинско инжењерство, металургија, авијација, железнички саобраћај, индустрија рударства, агроиндустријски комплекс, банкарство, телекомуникације, медицина, изложба робе широке потрошње,… Програм изложбе се спроводи преко тематских округлих столова, билатералних контаката, културних програма и друго. Поред 70-ак излагача из Русије и Србије, три успешна привредна субјеката (чији су власници пореклом из Топлице) су излагала свој производни програм на овој међународној изложби.

Према речима организатора ове изложбе, „Expo Russia-Serbia “ је постала значајна и респективна платформа пословних контаката, ефикасан механизам за успостављање узајамно корисних партнерских веза, као и индикатор најперспективнијих праваца економске сарадње Русије и Србије. Свим учесницима и гостима изложбе су упућене жеље за успешним радом и успостављањем нових пословних контаката.

Представници Удружења Топличана у Београду су успоставили контакте са организаторима и учесницима ове изложбе и уједно позвали успешне привреднике да успоставе сарадњу са Топличким округом,као и са успешним привредним субјектима чији су власници Топличани или пријатељи Топличана.

Последње ажурирано ( четвртак, 15 март 2018 14:07 )

 

ВИДОВДАНСКЕ САБОРСКЕ ПОВЕЉЕ КОНЏЕЉ 2018.ГОДИНЕ

Обавештавамо све генерације Топличана да имате могућности да предложите кандидате (са образложењем) за добијање саборских повеља Југ Богдан, Бошко Југовић, Милан Топлица, Косанчић Иван и Царица Милица, за свеукупна достигнућа и афирмацију Топлице. Повеље се не рангирају. Право да добију Повељу имају сви Топличани, и Властелини и Себри: научници, уметници, привредници, радници и сељаци. Повеља се може добити само једном. Право предлагања имају сви Топличани. Одлуку о додели Повеља доноси Сабор, искључиво на предлог домаћина Сабора.

Обавештење је дато на основу донете Топличке ХРИСОВУЉЕ у Конџељу 28.јуна 2003.године.

Домаћин овогодишњег Сабора у Конџељу је угледни Топличанин  Шмигић Радивоје (Контак бр. 065 3778125 и  е-маил   Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели )

За додатна информације, молимо Вас да се обратите Секцији за манифестације, културу и медије Удружења (председник Мирослав Вулић).

С поштовањем
Удружење Топличана у Београду
председник Драган Владисављевић

 

Удружење Топличана обележило крсну славу и наставило да баштини обичаје из "Домовине гвоздених"

Наше Удрушење је и ове године (други пут од установљења славе) обележило своју крсну славу Св.Симеон Мироточиви. Обичај какав слава налаже у српском народу у част свеца заштитника је обављен у саставу од око 40 Топличана и пријатеља Топличана у ресторану "Митинг" у Београду. Славски колач је пресекао старешина Руске православне цркве отац Виталиј Тарасјев, духовни отац Удружења, а у сечењу су учествовали овогодишњи домаћини славе Предраг Јаковљевић, председник Удружења Топличана Драган Владисављевић, чланови УО Стојан Цветковић, Светислав Здравковић, Нада Протић, Павле Галић, Бранко Маслаковић, Драган Миленковић, Жељко Атанасковић, као и чланови НО Радица Димитријевић и Ивица Андрић и бројни угледни активни чланови Удружења (Слађана Симић, Златан Којић, Вулић Мирослав, Милан Мирковић, Зоран Ивић, Јелена Миленковић,… ). Након сечења колача православни отац је благословио трпезу, уз помен свих јунака који су погинули у ратовима за ослобођење родне топличке груде. Међу угледним званицама поред чланова Удрузења Топличана, домаћих привредника и већ традиционалне руске делегације, нашао се и Први секретар кинеске амбасаде Чхи Линг Јунг који је дошао у пратњи супруге и ћерке. Јунг се интересовао за православне обичаје и сам историјат културних догађаја у Топлици кроз векове. Следећи домаћин славе нашег Удружења ће бити угледни Топличанин Бранко Маслаковић. Драги гости су позвани да посете и афирмишу културно историјско наслеђе топличке котлине.

Последње ажурирано ( среда, 07 март 2018 15:30 )

 

Uspešno organizovana Svečana akademija “Gvozdenom puku u čast"

U utorak 27.02.2018.god, u svečanoj sali Ruskog doma u Beogradu okupilo se 550 Topličana koji su sa svojim prijateljima ponosno obeležili 100-godišnjicu završetka prvog svetskog rata.Godišnjica je obeležena na ovoj svečanoj akademiji pod nazivom „GVOZDENOM PUKU U ČAST“ uz prigodan kulturno-umetnički program 80 učesnika izvođača (Dečiji Hor iz Surčina, učenici Vojne Gimnazije u Beogradu, KUD Gradimir, guslar Vukojica Sandić).Akademija je započela intoniranjem srpske himne, a zatim su dobrodošlicu gostima poželeli zamenik direktora Ruskog doma Galaktionov Vasilije, predsednik Udruženja Topličana u Beogradu Dragan Vladisavljević i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin.

Posebna zahvalnost na dolasku i pomoći oko organizacije ove akademije je ukazana predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, predstavnicima diplomatskog kora, cenjenim generalima i oficirima Vojske Srbije, kao i direktorki Ruskog doma u Beogradu.

„ Ovom svečanom akademijom, GVOZDENOM PUKU U ČAST, želimo da ukažemo na značaj očuvanja sećanja na čuveni toplički Drugi pešadijski puk Prvog poziva „Knjaza Mihaila“, koji je zbog svoje legendarne hrabrosti jedini u srpskoj vojsci dobio počasni naziv „Gvozdeni puk“. Reč je o najboljoj jedinici srpske vojske koja je učestvovala u oslobodilačkim ratovima vođenim u periodu od 1912-1918. Najbolji među njima poneli su i najveća odlikovanja među kojima i orden Karađorđeva zvezda sa mačevima.Sećajući se „Gvozdenog puka“ mi se večeras sećamo i svih naših predaka koji su tokom Velikog rata branili i osvajali slobodu naše voljene Srbije.Svečana akademija je takođe prilika da naša Udruženja daju svoj doprinos i ukažu poštovanje i 15. januaru, Danu branioca otadžbine Ruske Federacije, danu koji je ujedno ustanovljen kao datum bratimljenja dva naroda“ - rekao je Dragan Vladisavljević, predsednik Udruženja Topličana u Beogradu.

Veliki doprinos za organizovanje kako ove, tako i prethodnih sličnih svečanih akademija Udruženja Topličana, dali su predstavnici Sekcije za manifestacije, kulturu i medije Udruženja (predsednik Miroslav Vulić, članovi Milan Mirković i Svetislav Zdravković).

Последње ажурирано ( понедељак, 05 март 2018 16:47 )

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 2 од 452
Пријатељи портала
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
НОВО

Ваше прилоге за
Топлички венац
од сада можете слати на
ОВУ АДРЕСУ

Претрага
Анкета
Да ли вам се допада портал Удружења?
 
Пријава корисника