PostHeaderIcon Вести

Наставак успешне сарадње два пријатељска Удружења

Дана 23.11.2017.год., представници Удружења Топличана у Београду (председник Удружења Драган Владисављевић, члан УО Удружења Ружица Милић, Ивић Зоран, Лидија Пастуловић и Славиша Милић) су били гости Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, а поводом промоције књиге „Светилишта Бањана и опутних Рудина“. Аутор ове књиге је др.Слободан Раичевић. Поред наведеног аутора, о овом изузетно богатом књижевном материјалу су говорили и др.Гордана Томовић, мр.Павле Орбовић, књижевник Милутин Мићовић и председник Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ Бранислав Баћовић.

Током свог обраћања, председник Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ Баћовић Бранислав између осталога, се посебно захвалио председнику Удружења Топличана у Београду Владисављевић Драгану и свим члановима нашег Удружења који су својим доласком и присуством на овом догађају потврдили сталну успешну сарадњу чланова два пријатељска Удружења.

Владисављевић Драган наводи да је претходних година господин Баћовић дао значајан допринос у делу организовања појединих манифестација нашег Удружења. Тај допринос се огледао у помоћи око организације Светопличког Видовданског Сабора у Конџељу, подршкама приликом издавања књижевних дела топличких писаца и др.

Последње ажурирано ( петак, 24 новембар 2017 16:30 )

 

Изложба Топлички сликари у Малој сали УП Цвијета Зузорић

Позивамо вас на изложбу „Топлички сликари“ која се отвара у петак, 17. новембра 2017. у 19 часова у Малој сали Уметничког павиљона„Цвијета Зузорић“.

На овој изложби шира јавност има прилику да погледа најновију продукцију ликовних ствараоца из Прокупља и Топлице. Заступљени аутори пружају могућност да се стекне увид у ликовно стваралаштво овог краја што је између осталог и циљ изложбе. На тај начин остварује се сарадња између УЛУС-а и Народног музеја и галерије „Божа Илић“ из Прокупља који су били задужени за селекцију радова. По речима Драгана Поповића, кустоса галерије „Божа Илић“ то је корак изласка из локалних депоа и приватних збирки како би се промовисало стваралаштво из ове културне средине са југа Србије. На изложби је презентовано четрдесетак радова, од којих највећи број чине слике а изложено је и осам скулптура, што је најприближнији приказ стваралаштва уметника из Топлице. Саставни део изложбе су и слике од појединих уметника који више нису са нама (Миленковић, Гвозденовић...) чиме је постигнут континуитет са ранијим периодом ликовне уметности Прокупља и околине.

Изложба траје до 28. новембра 2017.

 

Успешно одржано "Топличко вече 2017"

Традиционално дружење "Топличко вече 2017", одржано је у петак 10.11.2017.год. у ресторану "Топчидерац" у Београду. На овом дружењу се окупило око 400 гостију (Топличани и пријатељи Топличана), који су ширили пријатељства и промовисали топлички крај. Овогодишњи протоколарни домаћин сусрета била је општина Куршумлија.На почетку овог традиционалног догађаја гостима се обратио председник Удружења Топличана Драган Владисављевић поздравивши све присутне. Том приликом, Владисављевић је рекао следеће: „ Поздрављам Вас у своје лично име и у име свих чланова нашег Удружења. Удружење Топличана у Београду је нестраначко, невладино и непрофитабилно удружење грађана које промовише вредности Топлице. Удружење је отворено за све добронамерне људе који желе да шире пријатељство и да промовишу Топлицу. Све одлуке органа Удружења и активности чланова Удружења су јавне. На седницама УО, НО и секција Удружења могу да присуствују сви чланови удружења, као и пријатељи Топличана. Током 2017.год.,чланови Удружења су спровели велики број активности које су промовисале Топлицу и само Удружење у Београду. Почетком 2017.год. у ресторану „МИКАН“организовано је дружење Топличана у Београду. На том дружењу, које је било уједно свечано и радно, између осталога, планиране су активности Удружења за текућу годину. Све те активности су спроведене у потпуности и успешно. У фебруару 2017.год. организована је Слава Удружења Топличана у присуству великог броја угледних Топличана и пријатеља Топличана у Београду.

Домаћин Славе је био угледни Топличанин Стојан Цветковић. У марту је организована Свечана Академија у Руском дому а поводом 100 година од Топличког устанка. Присутно је било око 640 гостију и учесника. Такође, Удружење је успешно организовало неколико књижевних вечери на којима су Топлички књижевници презентовали своја књижевна дела. За Видовдан у Конџељу је организован Сабор. Домаћин овогодишњег Сабора је био протојереј Младен Симић. У Топличкој Великој Плани успешно је организован Сабор вишњара. Главни организатор Сабора је био члан Удружења Топличана у Београду Предраг Јаковљевић. На основу свих спроведених активности, углед Удружења се значајно подигао. Број чланова се стално повећава. Удружење Топличана у Београду је успоставило сарадњу са удружењима топличана у Новом Саду и Нишу. У плану је успостављање сарадње са Удружењем Пећанаца, Бањана и другим сродним удружењима. Овом приликом, желим да истакнем да успешност у раду Удружења не би постојала да није било стално активних чланова Удружења. Посебну захвалност дугујем: Стојану Цветковићу, Павлу Галићу,Ружици Милић, Бранку Маслаковићу, Слађани Симић, Саши Павловићу, Пеђи Јаковљевићу,Драгану Миленковићу, Жељку Атанасковићу, Мирославу Вулићу, Милану Мирковићу, Светиславу Здравковићу, Нади Протић, Немањи Ковачевићу, Владану Вукадиновићу,Мирољубу Јевтићу, Николи Вуксановићу, Драгану Јаћовићу и другима. Свима желим пријатно вече“.

Поред председника УТБ Владисављевића, присутним гостима се обратио и председник општине Куршумлија Радољуб Видић.

Музичко сценски део предвођен маестралним светским а нашим певачким дивама Иваном и Биљаном Трмчић, а након тога, програм је наставио Чеда Марковић у маниру правог јужњачког шоумена.Њима се прикључио незаобилазни Раде Вучковић који је дубоко уздрмао родољубивим песмама све присутне. Током програма, организована је и Топличка лутрија. Гостима је додељен велики број вредних награда.
Славље је трајало дуго у ноћ, а гости су коментарисали да са задовољством очекују наредни сусрет.

Последње ажурирано ( среда, 15 новембар 2017 12:35 )

 

ОРГАНИЗОВАНА ПОСЕТА ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Удружење Топличана у Београду је ове године организовало једнодневну посету Врњачкој Бањи за ауторе најбољих литерарних радова на конкурсу који је организован поводом Светопличког Видовданског сабора у Конџељу. У оквиру ове екскурзије четрдесетак младих ствараоца и осам наставника из свих школа са територије Топлице посетили су и манастире Студеницу, Жичу и Љубостињу.
Овогодишњи домаћин 15. Светопличког Видовданског сабора у Конџељу и један од покретача ове значајне манифестације прота Младен Симић каже да му је изузетна част што је био у могућности да са Удружењем Топличана из Београда награди даровите ученике.

Миладин Милосављевић као суорганизатор Светопличког Видовданског сабора у Конџељу испред Удружења Топличана Београд наглашава да је овогодишњи литерарни коркус имао, као никад досада, велики број учесника.

- Циљ литерарног конкурса је пре свега да промовише љубав према родном крају, лепоте наше Топлице и њено историјско и културно благо. Велики број деце који је учествовао ове године је сведок да ће где год буду кренули ови млади људи у срцу носити свој крај – објаснио је Милосављевић.

Он је образложио да иако су у ранијем периоду награђени ученици у оквиру ових екскурзија обилазили светске метрополе, од ове године награђенима ће се пружити могућност да упознају Србију, њене лепоте, културу, историју и традицију на чијим су темељима настала сва врхунска достугнућа српских великана.

Милосављевић се у име деце и наставника захвалио Удружењу на реализацији овог путовања. Истакао је велики допринос председника Удружења Драгана Владисављевић, зачетника значајне акције за младе и даровите професора Медицинског факултет у Београду др Томислава Јовановића и проти Младену Симићу.

Наградна екскурзија за најбоље литерарне ствараоце, ученике свих топличких школа организује се од 2011. године.

Последње ажурирано ( понедељак, 13 новембар 2017 18:03 )

 

Овогодишње ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ у Београду одржаће се 10.новембра у ресторану „Топчидерац“ у Београду

У петак, 10.новембра 2017.године (са почетком од 20 часова) одржаће се традиционално дружење „ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ 2017“, у ресторану «Топчидерац» у Београду, у улици Булевар Војводе Мишића 81б.

Циљ овог дружења, на коме ће се окупити око 500 гостију (Топличани и пријатељи Топличана), је ширење пријатељства и промовисање топличког краја преко привредно-туристичких потенцијала.

Сваке године, једна од топличких општина је ДОМАЋИН овог традиционалног дружења. Домаћинство подразумева могућност видео презентације општине, организовања и довођења свих успешних привредних субјеката са територије своје општине, који ће изложити своје производе и упознати госте са могућим привредно-туристичким потенцијалом. Поред тога, општина Домаћин има могућност да за то вече приреди културно- уметнички програм и доведе успешну музичку групу са своје територије која ће уједно да се промовише у Београду и да забавља присутне госте уз музику. Такође, уколико домаћин сматра да је потребно, може да обезбеди водитеља који ће на адекватан начин да води програм вечери.

Ове године, по устаљеном редоследу општина Куршумлија је Домаћин „ВЕЧЕ ТОПЛИЧАНА 2017“ у Београду.

Улазнице (и купони) се могу обезбедити од 20.10.2017.год. на следећим местима, и то:

  • Ауто сервис Килер, Улица Тошин бунар 63Б, Београд. Контакт: 063 206723 (Стојан Цветковић). Сваког радног дана у периоду од 08:00 – 17:00 часова
  • Туристичка агенција «СОНИК ТУРС», Улица Булевар краља Александра 112, Београд. Контакт: 011 2456961 (Нада или Сашка). Сваког радног дана у периоду од 10:00 – 18:00 часова

Обезбеђена улазница (и купон) омогућава добијање пића добродошлице и комплетан мени уз музички програм.

Поред тога, коришћење паркинга за све госте, за цело вече је бесплатно.

Добро је да се дружимо и да имамо некога с ким можемо да будемо онакви какви јесмо.

Руководство Удружења топличана у Београду

Последње ажурирано ( среда, 18 октобар 2017 18:23 )

 

Образован организациони одбор за изградњу спомен обележја II пешадијском пуку „Књаз Михаило“ у Прокупљу

На основу Одлуке о подизању и одржавању споменика на територији општине Прокупље, и Статута општине Прокупље, Скупштина општине Прокупље на седници одржаној 22.09.2017.год., донела је РЕШЕЊЕ о образовању Организационог одбора за изградњу спомен обележја II пешадијском пуку „Књаз Михаило“ у Прокупљу. Поред представника Топличког управног округа, локалне самоуправе општине Прокупље, припадника Војске Србије, бројних професора, историчара, књижевника и других угледних представника организација и удружења у одбор су именовани и председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић, председник Завичајног удружења Топличана у Нишу Слободан Панић и песник Ратомир Тимотијевић Тим.

Задатак организационог одбора је да обави све неопходне радње за изградњу спомен обележја, спровођење конкурса за избор аутора или идејног решења, израда пројеката, обезбеђење финансијских средстава и прибављања додатних стручних мишљења.

Мирољуб Пауновић, члан ОО је изјавио да се приближава датум обележавања сто година од датума ослобођења Прокупља у Првом светском рату (12.10.2018. године), а да би све радове око спомен парка требало завршити најкасније до почетка септембра 2018. године, како би се имало времена за организацију манифестације. Идејна решења за спомен парк и за сам споменик су усвојена.

Што се тиче текста на споменику, кога је неопходно усвојити ради добијања сагласности министарства културе, члан ОО Чедомир Ристић је презентовао предлог који је осмислио у сарадњи са Петком Марјановићем, историчаром из музеја – текст ће бити уклесан Мирослављевим писмом у мермеру, на три стране битке у балканским, 1.светском рату и на солунском фронту, а са четврте стране ослобођени градови. Предлог текста је једногласно усвојен.

 

Успешно одржан 15. Светоплички видовдански сабор у Конџељу

У Конџељу је 28.06.2017.год. у организацији Удружења Топличана у Београду И Нишу, свих топличких општина, Топличког управног округа И Црквене општине Конџељ одржан је 15. Светоплички видовдански сабор, који је почео литургијом у цркви Светих архангела Михаила и Гаврила, у част и помен косовским јунацима и јунацима Топличког устанка.

Након литургије Сабор је свечано отворио овогодишњи домаћин, протојереј-ставрофор Младен Симић. Он је поздравио присутне представнике Удружења Топличана из Београда и Ниша, представнике Топличког округа И топличких општина, Војске, Полиције, јавних установа, привреднике, уметнике, научне раднике госте и мештане.

И ово наше петнаесто саборовање одржава се са посебним освртом и у спомен на страдале у Топличком устанку и свим борбама и биткама за слободу и православну веру. На овај свети дан наша је дужност да се најпре дубоко поклонимо младим ратницима, жртвама, мученицима којима дугујемо опстанак и слободу. Помен и жалосно сећање не смеју да гасе веру и наду, слободарску борбеност и снагу. Видовдан нас опомиње да су млади наша нада, светлост и будућност, а са овог места ми им желимо да се окупљају само у радости и весељу, у игри и слободни као данас. Прилика је да се захвалимо свим људима доброг и широког срца који су свих ових година помагали одржавање сабора, а то су чинили из љубави према Богу и својој Топлици. Чувајте Топлицу и чувајте љубав у срцу, поручио је отац Младен Топличанима.

Традиционалне Видовданске повеље су за заслуге у развоју и промоцију привредних и културних вредности топличког краја добили најуспешнији људи пореклом из Топлице, који су током ове године дали свој допринос развоју Топлице и очувању српства и традиције српског народа. Овогодишња Видовданска повеља додељена је Компанији ЛЕОНИ због изузетног доприноса привредном развоју општине Прокупље као и учешћа у многим хуманитарним акцијама.

Добитник повеље „Југ Богдан“ је др Михаило Вукас, научни радник, који већ 40 година живи и ради у Шведској. Награда му је припала између осталог и због промоције родољубља и неговања сећања на страдање српских интернираца у Норвешку током Другог светског рата. Повеља „Царица Милица“ додељена је Росанди Симић, која је уз свог супруга свештеника Младена Симића, свих ових година учествовала у организацији и припреми Светопличких сабора и великог срца дочекивала све православне поклонике храма у Конџељу. Добитник овогодишње повеље „Милан Топлица“ је Градимир Симић, члан Удружења Топличана из Ниша. Драган Вранић, оснивач Завичајног удружења Топличана у Нишу, добитник је повеље „Бошко Југовић“, док је повеља „Милан Топлица“ припала Жељку Атанасковићу, члану Удружења Топличана из Београда. Повеља „Милан Топлица“ додељена је Владану Вукадиновићу, потпуковнику Војске Србије, док је Ненад Дељанин, привредник из Куршумлије, добитник повеље „Косанчић Иван“. Међу добитницима саборских повеља је и ученик трећег разреда Гимназије у Блацу, Милун Павловић, који је одличним резултатима на републичким такмичењима из историје на најбољи начин представио свој завичај.

У организацији Удружења Топличана у Београду, Завичајног удружења у Нишу, свих топличких општина, и црквене општине Конџељ окупили смо се да обележимо овај свети српски дан. Традиција се наставља и сваке године овде је све је већи број гостију. Данас су са нама и наши пријатељи из дијаспоре, Топличани који су доста помогли у организацији и који ће заједно са нама тежити остваривању циљева као што су ширење православља, српства, пријатељства и пре свега помоћи развоју Топличког краја, рекао је Драган Владисављевић, председник Удружења Топличана у Београду, које се већ дуги низ година свесрдно залаже за ширење јединства свих Топличана.

У оквиру културног програма наступили су глумци прокупачког позоришта „Хранислав Драгутиновић“ и црквени хор Свети Прокопије, а присутнима се обратио и прокупачки хроничар Томица Ристић. Традиционално је промовисан и нови број часописа „Топлички венац“, који уређује прокупачки лекар и писац Драгољуб Цане Мирковић. Поред тога, ученицима Топличких школа који су учествовали и чији су радови проглашени најбољима на овогодишњем литерарном конкурсу додељене су Саборске захвалнице.

Последње ажурирано ( понедељак, 03 јул 2017 16:21 )

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 4 од 452
Пријатељи портала
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
НОВО

Ваше прилоге за
Топлички венац
од сада можете слати на
ОВУ АДРЕСУ

Претрага
Анкета
Да ли вам се допада портал Удружења?
 
Пријава корисника