PostHeaderIcon Вести

ОРГАНИЗОВАНА ПОСЕТА ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Удружење Топличана у Београду је ове године организовало једнодневну посету Врњачкој Бањи за ауторе најбољих литерарних радова на конкурсу који је организован поводом Светопличког Видовданског сабора у Конџељу. У оквиру ове екскурзије четрдесетак младих ствараоца и осам наставника из свих школа са територије Топлице посетили су и манастире Студеницу, Жичу и Љубостињу.
Овогодишњи домаћин 15. Светопличког Видовданског сабора у Конџељу и један од покретача ове значајне манифестације прота Младен Симић каже да му је изузетна част што је био у могућности да са Удружењем Топличана из Београда награди даровите ученике.

Миладин Милосављевић као суорганизатор Светопличког Видовданског сабора у Конџељу испред Удружења Топличана Београд наглашава да је овогодишњи литерарни коркус имао, као никад досада, велики број учесника.

- Циљ литерарног конкурса је пре свега да промовише љубав према родном крају, лепоте наше Топлице и њено историјско и културно благо. Велики број деце који је учествовао ове године је сведок да ће где год буду кренули ови млади људи у срцу носити свој крај – објаснио је Милосављевић.

Он је образложио да иако су у ранијем периоду награђени ученици у оквиру ових екскурзија обилазили светске метрополе, од ове године награђенима ће се пружити могућност да упознају Србију, њене лепоте, културу, историју и традицију на чијим су темељима настала сва врхунска достугнућа српских великана.

Милосављевић се у име деце и наставника захвалио Удружењу на реализацији овог путовања. Истакао је велики допринос председника Удружења Драгана Владисављевић, зачетника значајне акције за младе и даровите професора Медицинског факултет у Београду др Томислава Јовановића и проти Младену Симићу.

Наградна екскурзија за најбоље литерарне ствараоце, ученике свих топличких школа организује се од 2011. године.

Последње ажурирано ( понедељак, 13 новембар 2017 18:03 )

 

Овогодишње ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ у Београду одржаће се 10.новембра у ресторану „Топчидерац“ у Београду

У петак, 10.новембра 2017.године (са почетком од 20 часова) одржаће се традиционално дружење „ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ 2017“, у ресторану «Топчидерац» у Београду, у улици Булевар Војводе Мишића 81б.

Циљ овог дружења, на коме ће се окупити око 500 гостију (Топличани и пријатељи Топличана), је ширење пријатељства и промовисање топличког краја преко привредно-туристичких потенцијала.

Сваке године, једна од топличких општина је ДОМАЋИН овог традиционалног дружења. Домаћинство подразумева могућност видео презентације општине, организовања и довођења свих успешних привредних субјеката са територије своје општине, који ће изложити своје производе и упознати госте са могућим привредно-туристичким потенцијалом. Поред тога, општина Домаћин има могућност да за то вече приреди културно- уметнички програм и доведе успешну музичку групу са своје територије која ће уједно да се промовише у Београду и да забавља присутне госте уз музику. Такође, уколико домаћин сматра да је потребно, може да обезбеди водитеља који ће на адекватан начин да води програм вечери.

Ове године, по устаљеном редоследу општина Куршумлија је Домаћин „ВЕЧЕ ТОПЛИЧАНА 2017“ у Београду.

Улазнице (и купони) се могу обезбедити од 20.10.2017.год. на следећим местима, и то:

 • Ауто сервис Килер, Улица Тошин бунар 63Б, Београд. Контакт: 063 206723 (Стојан Цветковић). Сваког радног дана у периоду од 08:00 – 17:00 часова
 • Туристичка агенција «СОНИК ТУРС», Улица Булевар краља Александра 112, Београд. Контакт: 011 2456961 (Нада или Сашка). Сваког радног дана у периоду од 10:00 – 18:00 часова

Обезбеђена улазница (и купон) омогућава добијање пића добродошлице и комплетан мени уз музички програм.

Поред тога, коришћење паркинга за све госте, за цело вече је бесплатно.

Добро је да се дружимо и да имамо некога с ким можемо да будемо онакви какви јесмо.

Руководство Удружења топличана у Београду

Последње ажурирано ( среда, 18 октобар 2017 18:23 )

 

Образован организациони одбор за изградњу спомен обележја II пешадијском пуку „Књаз Михаило“ у Прокупљу

На основу Одлуке о подизању и одржавању споменика на територији општине Прокупље, и Статута општине Прокупље, Скупштина општине Прокупље на седници одржаној 22.09.2017.год., донела је РЕШЕЊЕ о образовању Организационог одбора за изградњу спомен обележја II пешадијском пуку „Књаз Михаило“ у Прокупљу. Поред представника Топличког управног округа, локалне самоуправе општине Прокупље, припадника Војске Србије, бројних професора, историчара, књижевника и других угледних представника организација и удружења у одбор су именовани и председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић, председник Завичајног удружења Топличана у Нишу Слободан Панић и песник Ратомир Тимотијевић Тим.

Задатак организационог одбора је да обави све неопходне радње за изградњу спомен обележја, спровођење конкурса за избор аутора или идејног решења, израда пројеката, обезбеђење финансијских средстава и прибављања додатних стручних мишљења.

Мирољуб Пауновић, члан ОО је изјавио да се приближава датум обележавања сто година од датума ослобођења Прокупља у Првом светском рату (12.10.2018. године), а да би све радове око спомен парка требало завршити најкасније до почетка септембра 2018. године, како би се имало времена за организацију манифестације. Идејна решења за спомен парк и за сам споменик су усвојена.

Што се тиче текста на споменику, кога је неопходно усвојити ради добијања сагласности министарства културе, члан ОО Чедомир Ристић је презентовао предлог који је осмислио у сарадњи са Петком Марјановићем, историчаром из музеја – текст ће бити уклесан Мирослављевим писмом у мермеру, на три стране битке у балканским, 1.светском рату и на солунском фронту, а са четврте стране ослобођени градови. Предлог текста је једногласно усвојен.

 

Успешно одржан 15. Светоплички видовдански сабор у Конџељу

У Конџељу је 28.06.2017.год. у организацији Удружења Топличана у Београду И Нишу, свих топличких општина, Топличког управног округа И Црквене општине Конџељ одржан је 15. Светоплички видовдански сабор, који је почео литургијом у цркви Светих архангела Михаила и Гаврила, у част и помен косовским јунацима и јунацима Топличког устанка.

Након литургије Сабор је свечано отворио овогодишњи домаћин, протојереј-ставрофор Младен Симић. Он је поздравио присутне представнике Удружења Топличана из Београда и Ниша, представнике Топличког округа И топличких општина, Војске, Полиције, јавних установа, привреднике, уметнике, научне раднике госте и мештане.

И ово наше петнаесто саборовање одржава се са посебним освртом и у спомен на страдале у Топличком устанку и свим борбама и биткама за слободу и православну веру. На овај свети дан наша је дужност да се најпре дубоко поклонимо младим ратницима, жртвама, мученицима којима дугујемо опстанак и слободу. Помен и жалосно сећање не смеју да гасе веру и наду, слободарску борбеност и снагу. Видовдан нас опомиње да су млади наша нада, светлост и будућност, а са овог места ми им желимо да се окупљају само у радости и весељу, у игри и слободни као данас. Прилика је да се захвалимо свим људима доброг и широког срца који су свих ових година помагали одржавање сабора, а то су чинили из љубави према Богу и својој Топлици. Чувајте Топлицу и чувајте љубав у срцу, поручио је отац Младен Топличанима.

Традиционалне Видовданске повеље су за заслуге у развоју и промоцију привредних и културних вредности топличког краја добили најуспешнији људи пореклом из Топлице, који су током ове године дали свој допринос развоју Топлице и очувању српства и традиције српског народа. Овогодишња Видовданска повеља додељена је Компанији ЛЕОНИ због изузетног доприноса привредном развоју општине Прокупље као и учешћа у многим хуманитарним акцијама.

Добитник повеље „Југ Богдан“ је др Михаило Вукас, научни радник, који већ 40 година живи и ради у Шведској. Награда му је припала између осталог и због промоције родољубља и неговања сећања на страдање српских интернираца у Норвешку током Другог светског рата. Повеља „Царица Милица“ додељена је Росанди Симић, која је уз свог супруга свештеника Младена Симића, свих ових година учествовала у организацији и припреми Светопличких сабора и великог срца дочекивала све православне поклонике храма у Конџељу. Добитник овогодишње повеље „Милан Топлица“ је Градимир Симић, члан Удружења Топличана из Ниша. Драган Вранић, оснивач Завичајног удружења Топличана у Нишу, добитник је повеље „Бошко Југовић“, док је повеља „Милан Топлица“ припала Жељку Атанасковићу, члану Удружења Топличана из Београда. Повеља „Милан Топлица“ додељена је Владану Вукадиновићу, потпуковнику Војске Србије, док је Ненад Дељанин, привредник из Куршумлије, добитник повеље „Косанчић Иван“. Међу добитницима саборских повеља је и ученик трећег разреда Гимназије у Блацу, Милун Павловић, који је одличним резултатима на републичким такмичењима из историје на најбољи начин представио свој завичај.

У организацији Удружења Топличана у Београду, Завичајног удружења у Нишу, свих топличких општина, и црквене општине Конџељ окупили смо се да обележимо овај свети српски дан. Традиција се наставља и сваке године овде је све је већи број гостију. Данас су са нама и наши пријатељи из дијаспоре, Топличани који су доста помогли у организацији и који ће заједно са нама тежити остваривању циљева као што су ширење православља, српства, пријатељства и пре свега помоћи развоју Топличког краја, рекао је Драган Владисављевић, председник Удружења Топличана у Београду, које се већ дуги низ година свесрдно залаже за ширење јединства свих Топличана.

У оквиру културног програма наступили су глумци прокупачког позоришта „Хранислав Драгутиновић“ и црквени хор Свети Прокопије, а присутнима се обратио и прокупачки хроничар Томица Ристић. Традиционално је промовисан и нови број часописа „Топлички венац“, који уређује прокупачки лекар и писац Драгољуб Цане Мирковић. Поред тога, ученицима Топличких школа који су учествовали и чији су радови проглашени најбољима на овогодишњем литерарном конкурсу додељене су Саборске захвалнице.

Последње ажурирано ( понедељак, 03 јул 2017 16:21 )

 

Вече у част Ранђела Јанићијевића

На предлог великог броја активних чланова Удружења Топличана у Београду, дана 27.06.2017.год. у Прокупљу је организовано Вече у част Ранђела Јанићијевића. Угледни Топличанин Јанићијевић је уједно и један од утемељивача Видовданског Сабора у Конџељу, активан члан Удружења Топличана у Београду, књижевник и хуманиста. На овом свечаном састанку се окупио велики број поштоваоца Рађела Јанићијевића из Топлице и Београда. Међу присутнима, поред Ранђела Јанићијевића су били и следећи гости: овогодишњи Домаћин Сабора у Конџељу протојереј Младен Симић, чланови редакционог одбора часописа Топлички венац (Мирковић Драгољуб, Драган Огњановић, Славољуб Ранђеловић), начелник ПУ Прокупље Ненад Каличанин, председник и чланови Удружења Топличана у Београду (Драган Владисављевић, Стојана Цветковић, Љубодраг Ђинђић, Новица Радошевић, Мијатовић, Ратомир Тимотијевић -Тим, Миленко Тановић, ) председник Завичајног удружења топличана у Нишу (Панић Слободан), родбина и пријатељи.

На састанку су евоциране бројне успомене присутних утемељивача Сабора у Конџељу, као и вођени разговори о будућим заједничким активностима свих угледних Топличана из Топлице и целе Србије.

Последње ажурирано ( понедељак, 03 јул 2017 16:18 )

 

Дванаеста привредно – туристичка манифестација

Топлички Сабор Вишњара - Велика Плана

1-2. ЈУЛ 2017.

 

Субота 1. јул 2017.

 • 14-17ч Долазак гостију и званица, дочек уз мед, јастребачку воду, ракију из чокања и питу од вишања.
 • 17ч- Свечано отварање сабора,подизање саборске заставе, поздравни говори Пригодан програм уз фолклор, трубаче , естрадне певаче; ДАНКА СТОЈИЉКОВИЋ, ЧЕДА МАРКОВИЋ

Додела награда најуспешнијим произвођачима вишања са територије општине Прокупље као и награде за најуређеније двориште.

Народно весеље до касно у ноћ. На више локација ће бити постављени шатори са музиком у којима ће се служити свадбарски купус, јагњетина, прасетина...

Очекује се неколико хиљада гостију из целе Србије као и гости из земаља у окружењу. Позвани су представници највиших органа власти републике Србије, привредне коморе Србије, председници топличких општина као и пуно званица из света бизниса посебно они који се баве откупом, складиштењем и прерадом вишања.

 

Недеља 2. јул 2017.

 • 13 ч - Наставак саборовања уз локалне певаче уз проглашење и награде за најбоље вишњоваче, шљивовице, вина ....

 

Организатори:
ОПШТИНА ПРОКУПЉЕ
УДРУЖЕЊЕ ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ
МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА – Велика Плана
Председник организационог одбора ПРЕДРАГ ЈАКОВЉЕВИЋ


Последње ажурирано ( четвртак, 22 јун 2017 16:13 )

 

ПОЗИВ ЗА ОДЛАЗАК НА ВИДОВДАНСКИ СВЕТОПЛИЧКИ САБОР КОНЏЕЉ 2017

Организован аутобуски превоз за одлазак на Сабор преко СОНИК ТУРСА Београд

Туристичка агенција СОНИК ТУРС Београд има могућности да члановима Удружења Топличана у Београду и пријатељима Топличана понуди организовани аутобуски превоз за одлазак на Видовдански сабор, који ће се одржати 28.јуна 2017. код цркве Светих АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА у Конџељу.

Полазак из Београда:

 

 • 28.06.2017. године у 7:00, са полазишта туристичких аутобуса у Блоку 42, преко пута Бувље пијаце на Новом Београду.
 • Вожња ауто путем Београд – Ниш и магистралним путем Ниш–Прокупље–Конџељ.
 • Долазак у Конџељ око 10:30 / Повратак из Конџеља у 18:30 / Долазак у Београд око 22:00

 

 

ЦЕНА: 1.000,00 динара по особи

НАЧИН ПЛАЋАЊА: На рачун агенције 160-339220-43 или у готову уз уплату приликом резервације.

АРАНЖМАН ОБУХВАТА: Превоз удобним туристичким аутобусом и присуствовање Видовданском сабору у Конџељу.

Овај програм је рађен на бази 50 путника. Организатор задржава право отказа аранжмана услед недовољног броја пријављених путника до 5 дана пред полазак.

ПРИЈАВЕ: НАЈКАСНИЈЕ ДО 26.06.2017.год. до 12 часова
Преко Туристичке агенције СОНИК ТУРС (контакт: Пеђа Јаковљевић 063 201 163 или 011 2363441) или Секције за туристичке активности Удружења Топличана у Београду  (Филип Ждраљевић 069 1110398).

О САБОРУ

Видовдански сабор је, без сумње, највећи верски и културни догађај у Топлици. Организује се код цркве Светих АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА у Конџељу. Црква је саграђена 1900. године  и многи је називају ТОПЛИЧКА СТУДЕНИЦА. Ове године се организује петнаести Сабор. Видовдански Сабор организују: Удружење Топличана у Београду, Завичајно удружење Топличана у Нишу, Српска православна црквена општина Конџељ и Топлички управни округ.

За овогодишњи Сабор су планиране следеће активности:

 • Литургија и помен косовским јунацима;
 • такмичење ученика топличких основних школа у литерарном стваралаштву;
 • наступ културно уметничких друштава Топличког округа;
 • додела признања особама које су дале посебан допринос афирмацији Топлице;
 • промоција  часописа Топлички венац;
 • промоције књига топличких књижевника, отварање изложби слика топличких сликара.

На Топлички сабор долази и велики број мештана и Топличана из дијаспоре. Циљ манифестације је окупљање на овом светом месту што већег броја Топличана и пријатеља Топлице и неговање верских и културно-историјских тековина завичаја.

Домаћин овогодишњег Видовданског Светопличког сабора је протојереј Младен Симић

Најаву програма као и дешавања на Сабору прате све локалне телевизијске станице и писани медији, а сви догађаји се бележе на видео снимцима и могу се касније погледати на сајту Удружења Топличана у Београду и Завичајног удружења Топличана у Нишу.

ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ УВЕЛИЧАТЕ ОВУ ТРАДИЦИОНАЛНУ МАНИФЕСТАЦИЈУ

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 4 од 451
Пријатељи портала
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
НОВО

Ваше прилоге за
Топлички венац
од сада можете слати на
ОВУ АДРЕСУ

Претрага
Анкета
Да ли вам се допада портал Удружења?
 
Пријава корисника