PostHeaderIcon Вести

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „ГВОЗДЕНОМ ПУКУ У ЧАСТ“у Руском дому у Београду

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, наше Удружење ће дана 27.02.2018.год. од 19 часова у свечаној сали Руског дома у Београду (у улици Краљице Наталије бр.33), одржати Свечану академију „ГВОЗДЕНОМ ПУКУ У ЧАСТ“. За ту прилику је организован пригодан културно-уметнички програм. У програму ове Академије ће учествовати бројне културно-уметничке групе (Хор Св.Петка Сурчин под уметничким руководством мр Предрага Стаменковића, Фолклорна секција Војне Гимназије, КУД Градимир Београд,.. ), као и други угледни глумци и уметниици.

Поред ангажовања великог броја активних чланова Удружења Топличана у Београду, велики допринос око организације ове Академије су дали и суорганизатори, и то: Руски дом у Београду, Завичајно удружење топличана у Нишу, Удружење Топличана у Новом Саду., Удружење потомака добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918, Руска православна црква у Београду и Министарство одбране Републике Србије.
С обзиром на изузетан значај који има овај јубилеј,као и на позитивне реакције шире јавности организатору је велики број високих званица потврдио своје присуство.

Потврда присуства академији је омогућена посредством е-маила: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели и на број телефона 062 280 163 (Мирослав Вулић, председник Секције за манифестације, културу и медије Удружења).

Како је Гвоздени пук зауставио Бана Јелачића

Последње ажурирано ( четвртак, 08 фебруар 2018 11:33 )

 

ОВОГОДИШЊЕ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СЛАВЕ УДРУЖЕЊА ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ

Поштовани чланови Удружења,

обавештавамо Вас да ће се на основу разговора овогодишњег домаћина Славе Удружења Топличана у Београду Предрага Јаковљевића, чланова нашег Удружења и свештенства СПЦ и РПЦ организовати и у суботу 17.02.2018.год.од 16:00 часова (Ресторан МИТИНГ,ул.Влајковића бр.8) обележити и прославити наша крсна слава Св.Симеон Мироточиви.

Тим поводом, планира се сечење славског колача уз присуство чланова Удружења Топличана у Београду, пријатеља Топличана и свештенства СПЦ и РПЦ.
Удружење Топличана у Београду, на оваквим и другим свечаним догађајима окупља Топличане и пријатеље Топличана који својим угледом и радом афирмишу Србију, Топлицу, православље и пријатељство.

Поред сечења Славског колача, у прелепом амбијенту ресторана МИТИНГ који представља мешавину традиционалног и модерног стила уживаће се у храни припремљеној на врхунски начин и одабраним аперитивима.

Обзиром на ограничени број места у ресторану, молимо Вас да најкасније до среде 14.02.2018.год.до 12 часова обавестите домаћина Славе о вашем присуствовању, као и присуствовању пријатеља Топличана које можете позвати.

Цена поменуте хране и пића по особи је 1.000 дин.

Контакт телефон домаћина Славе Предрага Јаковљевића је 063 201-163.

<

Последње ажурирано ( петак, 02 фебруар 2018 18:02 )

 

Вече гусала у оквиру манифестације "НЕДЕЉА ТОПЛИЦЕ У БЕОГРАДУ"

У петак, 15.12.2017.год. у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду, одржано је Вече гусала у оквиру манифестације „Недеља Топлице у Београду“. За организацију и ове активности добијен је благослов Његове Светости Патријарха српског Г.Иринеја, као и подршка декана Православног богословског факултета у Београду академика др Пузовић Предрага и Секретаријата за културу града Београда. Извођачи односно гуслари (Петар Манојловичић, Алекса Рончевић, Далибор Терзић, Вукојица Сандић и други) из Школе гусала „САНДИЋ“ су приказали богат гусларски програм. Овим програмом успешно је завршена петодневна манифестација „Недеља Топлице у Београду“. Посебну захвалност за осмишљен и реализован програм ове манифестације дугујемо члановима нашег Удружења и то: Цветковић Стојану, Вулућ Мирославу, Мирковић Милану, Маслаковић Бранку,Андрић Ивици, Миленковић Драгану и другима.

Овом приликом обавештавамо да је наше Удружење добило и захвалницу од стране Његове Светости Патријарха српског Г.Иринеја због успешно организоване манифестације „Недеља Топлице у Београду“.

 

Трибина посвећена свештеницима у Топличком устанку 1917

У четвртак, 14.12.2017.год. у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду, одржана је трибина под називом „Свештеници у Топличком устанку 1917“. Учесници трибине су били: др Растко Јовић са Православни богословски факултет у Београду, др Александар Средојевић,протојереј ставрофор и Милан Мирковић, представник Удружења Топличана у Београду.

Учесници трибине су детаљно описивали како су бугарске власти одмах након окупације српских територија октобра 1915 почели да спроводе пљачку и убијање свих виђенијих Срба, поготову православних свештеника (око 100 свештеника СПЦ широм нишке епископије је убијено 1915-1917). Бугари су највише отимали храну, стоку, покретну имовину и вуну. О страдању свештеника нишке епархије, остала су сачувана сведочанства двојице преживелих пиротских свештеника- Милије Јончића (1870.- 1951.) и Димитрија Мијалковића, који су сведочили и о томе како су преживели рат. На трибини су били присутни бројни чланови Удружења Топличана у Београду, као и пријатељи Топличана. На овој трибини је дата порука сећања „да се никад не забораве сви они који дадоше своје животе за слободу својих потомака“.

 

Наставак успешне сарадње два пријатељска Удружења

Дана 23.11.2017.год., представници Удружења Топличана у Београду (председник Удружења Драган Владисављевић, члан УО Удружења Ружица Милић, Ивић Зоран, Лидија Пастуловић и Славиша Милић) су били гости Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, а поводом промоције књиге „Светилишта Бањана и опутних Рудина“. Аутор ове књиге је др.Слободан Раичевић. Поред наведеног аутора, о овом изузетно богатом књижевном материјалу су говорили и др.Гордана Томовић, мр.Павле Орбовић, књижевник Милутин Мићовић и председник Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ Бранислав Баћовић.

Током свог обраћања, председник Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ Баћовић Бранислав између осталога, се посебно захвалио председнику Удружења Топличана у Београду Владисављевић Драгану и свим члановима нашег Удружења који су својим доласком и присуством на овом догађају потврдили сталну успешну сарадњу чланова два пријатељска Удружења.

Владисављевић Драган наводи да је претходних година господин Баћовић дао значајан допринос у делу организовања појединих манифестација нашег Удружења. Тај допринос се огледао у помоћи око организације Светопличког Видовданског Сабора у Конџељу, подршкама приликом издавања књижевних дела топличких писаца и др.

Последње ажурирано ( петак, 24 новембар 2017 16:30 )

 

Изложба Топлички сликари у Малој сали УП Цвијета Зузорић

Позивамо вас на изложбу „Топлички сликари“ која се отвара у петак, 17. новембра 2017. у 19 часова у Малој сали Уметничког павиљона„Цвијета Зузорић“.

На овој изложби шира јавност има прилику да погледа најновију продукцију ликовних ствараоца из Прокупља и Топлице. Заступљени аутори пружају могућност да се стекне увид у ликовно стваралаштво овог краја што је између осталог и циљ изложбе. На тај начин остварује се сарадња између УЛУС-а и Народног музеја и галерије „Божа Илић“ из Прокупља који су били задужени за селекцију радова. По речима Драгана Поповића, кустоса галерије „Божа Илић“ то је корак изласка из локалних депоа и приватних збирки како би се промовисало стваралаштво из ове културне средине са југа Србије. На изложби је презентовано четрдесетак радова, од којих највећи број чине слике а изложено је и осам скулптура, што је најприближнији приказ стваралаштва уметника из Топлице. Саставни део изложбе су и слике од појединих уметника који више нису са нама (Миленковић, Гвозденовић...) чиме је постигнут континуитет са ранијим периодом ликовне уметности Прокупља и околине.

Изложба траје до 28. новембра 2017.

 

Успешно одржано "Топличко вече 2017"

Традиционално дружење "Топличко вече 2017", одржано је у петак 10.11.2017.год. у ресторану "Топчидерац" у Београду. На овом дружењу се окупило око 400 гостију (Топличани и пријатељи Топличана), који су ширили пријатељства и промовисали топлички крај. Овогодишњи протоколарни домаћин сусрета била је општина Куршумлија.На почетку овог традиционалног догађаја гостима се обратио председник Удружења Топличана Драган Владисављевић поздравивши све присутне. Том приликом, Владисављевић је рекао следеће: „ Поздрављам Вас у своје лично име и у име свих чланова нашег Удружења. Удружење Топличана у Београду је нестраначко, невладино и непрофитабилно удружење грађана које промовише вредности Топлице. Удружење је отворено за све добронамерне људе који желе да шире пријатељство и да промовишу Топлицу. Све одлуке органа Удружења и активности чланова Удружења су јавне. На седницама УО, НО и секција Удружења могу да присуствују сви чланови удружења, као и пријатељи Топличана. Током 2017.год.,чланови Удружења су спровели велики број активности које су промовисале Топлицу и само Удружење у Београду. Почетком 2017.год. у ресторану „МИКАН“организовано је дружење Топличана у Београду. На том дружењу, које је било уједно свечано и радно, између осталога, планиране су активности Удружења за текућу годину. Све те активности су спроведене у потпуности и успешно. У фебруару 2017.год. организована је Слава Удружења Топличана у присуству великог броја угледних Топличана и пријатеља Топличана у Београду.

Домаћин Славе је био угледни Топличанин Стојан Цветковић. У марту је организована Свечана Академија у Руском дому а поводом 100 година од Топличког устанка. Присутно је било око 640 гостију и учесника. Такође, Удружење је успешно организовало неколико књижевних вечери на којима су Топлички књижевници презентовали своја књижевна дела. За Видовдан у Конџељу је организован Сабор. Домаћин овогодишњег Сабора је био протојереј Младен Симић. У Топличкој Великој Плани успешно је организован Сабор вишњара. Главни организатор Сабора је био члан Удружења Топличана у Београду Предраг Јаковљевић. На основу свих спроведених активности, углед Удружења се значајно подигао. Број чланова се стално повећава. Удружење Топличана у Београду је успоставило сарадњу са удружењима топличана у Новом Саду и Нишу. У плану је успостављање сарадње са Удружењем Пећанаца, Бањана и другим сродним удружењима. Овом приликом, желим да истакнем да успешност у раду Удружења не би постојала да није било стално активних чланова Удружења. Посебну захвалност дугујем: Стојану Цветковићу, Павлу Галићу,Ружици Милић, Бранку Маслаковићу, Слађани Симић, Саши Павловићу, Пеђи Јаковљевићу,Драгану Миленковићу, Жељку Атанасковићу, Мирославу Вулићу, Милану Мирковићу, Светиславу Здравковићу, Нади Протић, Немањи Ковачевићу, Владану Вукадиновићу,Мирољубу Јевтићу, Николи Вуксановићу, Драгану Јаћовићу и другима. Свима желим пријатно вече“.

Поред председника УТБ Владисављевића, присутним гостима се обратио и председник општине Куршумлија Радољуб Видић.

Музичко сценски део предвођен маестралним светским а нашим певачким дивама Иваном и Биљаном Трмчић, а након тога, програм је наставио Чеда Марковић у маниру правог јужњачког шоумена.Њима се прикључио незаобилазни Раде Вучковић који је дубоко уздрмао родољубивим песмама све присутне. Током програма, организована је и Топличка лутрија. Гостима је додељен велики број вредних награда.
Славље је трајало дуго у ноћ, а гости су коментарисали да са задовољством очекују наредни сусрет.

Последње ажурирано ( среда, 15 новембар 2017 12:35 )

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 3 од 451
Пријатељи портала
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
НОВО

Ваше прилоге за
Топлички венац
од сада можете слати на
ОВУ АДРЕСУ

Претрага
Анкета
Да ли вам се допада портал Удружења?
 
Пријава корисника