Стиже лесонит из Куршумлије

За десетак дана у ШИК "Копаоник” биће довршена реконструкција фабрике лесонита, једине на територији бивше Југославије. Опоравак овог гиганта успешно тече по програму владе и врањског "Симпа”

Куршумлија – Шумско-индустријски комбинат "Копаоник", са својих седам фабрика, подигнутих у дужини на око три километра подно брда Самокова изнад Куршумлије, господарио је не само тржиштем бивше СФРЈ, него и Европе. Распала се држава, приватизација није успела, па је овај гигант запуштен, а радници остали без посла. Шта је то значило за ову сиромашну општину на југу Србије, говори најбоље податак да је овде у најбољим данима радио сваки четврти радно способни Куршумлијчанин.

Влада Србије, међутим, решила је да обнови рад "Копаоника". За то су ангажовани најбољи стручњаци и водећи тим врањског комбината "Симпо". По посебном програму, који је усвојило Министарство за економију и регионални развој, до сада је овде покренута производња у пилани, фабрикама паркета, шпер-плоча и масива. Тако се и већи број радника вратио на посао.

Према речима Боривоја Урошевића, председника Управног одбора ШИК "Копаоник", највише се очекује од обнављања рада фабрике лесонита. Он каже да се радови на реконструкцији приводе крају и да се сви надају да производња почне за десет до петнаест дана.

– Производна линија је готово потпуно нова, са најсавременијим машинама, које је уградила норвешка фирма "Сигма". Она је поставила и првобитну линију, а сада су њени стручњаци, заједно са нашим инжењерима и техничарима, успели да у року оспособе фабрику лесонита. Биће то највећа и најсавременија фабрика тог производа на територији бивше Југославије. Таква фабрика не постоји ни у Грчкој, Мађарској, Италији, Немачкој... Дакле, отвара се могућност широког тржишта и, наравно, запошљавања радника, нарочито оних стручних – инжењера и техничара дрвопрерађивача, машинаца, електричара и електронаца – каже за "Политику” Урошевић.

У реконструкцију фабрика ШИК "Копаоник" влада је планирала да уложи око осам милиона евра, а за потпуно заокруживање производње биће, како овде кажу, потребно још око два милиона.


Објављено: среда, 24. новембар 2010. | Аутор: Д. Борисављевић

Извор: www.politika.rs