Једна хала, а три директора

Због учесталих смена власти и политичких превирања у Куршумлији, ЈП "Спортски центар" са 15 запослених, бар на папиру, има чак три директора

КУРШУМЛИЈА - Једна хала, а три господара.


Као и цела општина, и ЈП "Спортски центар" са 15 радника трпи последице беспоштедне борбе за власт, каква се у Куршумлији не памти.

Тренутно функцију директора у овом јавном предузећу обавља Драган Ђорђевић (ДС), али директорску плату прима Радиша Новичић (Г17 плус). Прекјуче је на посао дошао и трећи директор Горан Јовановић (СРС), кога ова двојица не признају.

ЈП СЦ основано је у јануару ове године, када је на власти била коалиција ДС, ГГ Гвоздени пук (који се касније учланио у Г17 плус) и СПС-ПУПС. За директора је изабран бивши фудбалер Радиша Новичић.

- Оснивањем ЈП СЦ мене је Скупштина општине именовала на функцију директора. Ја сам, користећи овлашћења која имам, на функцију помоћника поставио Драгана Ђорђевића - каже директор Новичић.

У јулу су, међутим, почела политичка превирања и прелазни рок за одборнике, па је на власт, легално, дошла коалиција СРС, ДСС и НС, која је на седници Скупштине 8. августа изабрала нови Управни одбор ЈП СЦ. Пошто нова власт није могла на брзину да расподели "колач", а и прелазни рок је још увек трајао, тај УО је сменио директора Новичића и за в.д. директора поставио помоћника Ђорђевића, са обавезом да Новичићу обезбеди радно место адекватно његовој стручној спреми. Новичић је смену прихватио, а даљи ток догађања објашњава директор Ђорђевић.

- Стручна служба општине је написала решење о Новичићевом отказу, које сам ја, према њиховом мишљењу, требало да потпишем. Ја сам то одбио јер директора именује и разрешава Скупштина и решење треба да потпише председник Скупштине - објашњава директор Ђорђевић.

Пошто није разрешен дужности, Новичић је наставио да прима директорску плату, а функцију је обављао Ђорђевић. То њима није сметало јер припадају истој коалицији. Да би некако разрешила ситуацију, Скупштина је 23. септембра разрешила с функције Новичића, али је Министарство за локалну самоуправу ту седницу прогласило неважећом.

Пре недељу дана одржана је још једна седница, са истим одборницима и без присуства опозиције, на којој је за директора СЦ именован Дејан Јовановић (СРС). Њега Новичић и Ђорђевић не признају и неће му предати дужност јер, како кажу, није изабран на предлог Управног одбора. Јовановић каже да га је именовала Скупштина и није његово да коментарише примедбе опозиције о њеној легалности.

Клубови у најнижим ранговима

Јавном предузећу „Спортски центар“ припада спортска хала, градски базен, тениски терен и терен за мале спортове. У хали тренирају и играју утакмице спортски клубови из Куршумлије и за то не плаћају никакву накнаду. Осим рукометног клуба Планинка, сви су у најнижим ранговима такмичења, тако да ни три директора не могу да им помогну. Фирма једини приход остварује од рекреативаца којима изнајмљује термине и лети од улазница за базен, тако да се добрим делом издржава из буџета.


Објављено: петак, 19. новембар, 2010. | Аутор: Милен Ђорђевић

Извор: www.kurir-info.rs


Последње ажурирано ( петак, 19 новембар 2010 14:03 )