На Србију пала само метеорска прашина

Метеор који су грађани видели у петак увече на небу изнад Србије највероватније се распао у ваздуху, а на земљу је само пала прашина која није опасна по здравље људи, сазнаје “Блиц”.


Снимак Астрономске станице Видојевица

Стручњаци Астрономске опсерваторије Београд јуче су прикупљали изјаве сведока који су у петак увече видели метеор на небу изнад Прокупља. Изузев камере на Астрономској станици Видојевица, која је снимила блесак метеора и камере постављене на Институту за физику „Београд“ у Земуну, која је детектовала блесак на облацима, није познато да је још нека астрономска станица у околини снимила ову појаву.

- Треба сачекати детаљна испитивања свега што је регистровано како би евентуално било установљено да ли је уопште неки део тог метеора болида, пао на земљу. Уколико се то и догодило, реч је о ситним деловима, налик камењу, па их је тешко и уочити. Уколико су и пали, они су налик угљу кокс, али не морају бити црни, могу бити и сиви и вероватно су глатке површине јер су у тренутку сагоревања, заправо, били у течном стању, па су се приликом лета кроз атмосферу скаменили. Сеизмолошки завод није у тренутку када је метеор, наводно, пао на земљу регистровао никакву активност - објашњава за “Блиц” Иштван Винце, заменик директора Астрономске опсерваторије Београд.

Уколико је неки део метеора, који је у петак увече виђен на небу над југом Србије, пао на земљу, реч је о толико ситним деловима да га обичан човек не може ни уочити нити разликовати од обичног камења, објашњавају за “Блиц” у Астрономском друштву „Руђер Бошковић“.

- У већини случајева његово сагоревање у атмосфери се дешава на око 100 километара, тако да до земље дође тек прашина па и нема трага на земљи. Обични људи не могу ни да га разликују од камења на земљи, па нема сврхе да крећу у потрагу за деловима - наводе у Астрономском друштву „Руђер Бошковић“.

Бранко Симоновић, астроном и предавач у опсерваторији и планетаријуму, објашњава за “Блиц” да од момента када метеор уђе у атмосферу до момента када сагори у њој прође тек неколико секунди, тако да се ретко дешава да то људи уопште примете, нарочито ако се то догоди током дана.

- Оваква појава није ретка, али се ретко види голим оком. Траг сагоревања такозваног болида, који изгледа као ужарена лопта и има траг у црвеној, жутој или некој другој боји, може да буде регистрован “Алл скy” камерама, широкоугаоним камерама које снимају цело небо - прецизира Симоновић.

Астрономска опсерваторија Београд је саопштила да након пада метеорити не представљају никакву опасност. На основу прелиминарне анализе снимка се закључује да се метеор на небу појавио у петак у 19.27 сати и кретао високо у атмосфери у правцу јужно од Прокупља, а југозападно од Лесковца и Врања.

- Бучна експлозија и потрес, који су грађани пријавили, највероватније је последица ударног таласа током распадања метеора при великој брзини у атмосфери - додаје се у саопштењу. Уколико резултати истраживања буду указали на могућност да је део метеора пао на земљу, Астрономска опсерваторија ће дати оквирну локацију како би ти евентуални метеорити били нађени.

Шта се види на снимку

Екипа Астрономске опсерваторије у Београду, коју води др Милан Богосављевић, у суботу и недељу је анализирала снимке аутоматске камере која фотографише цело видљиво небо сваког минута 24 сата дневно. На снимку који је камера направила у 19.26, минут пре проласка метеора, виде се Месец и многобројне звезде. На следећем снимку, који је камера направила у 19.27 сати, јасно се види велики блесак овог метеора. У тренутку најјачег сјаја метеор је био уочљивији од Месеца. Према засебној анализи Игора Смолића, сарадника Астрономске опсерваторије и Петничке метеорске групе, блесак метеора је био толико јак да је чак регистрован одраз његове светлости на облацима изнад Земуна и Београда.


Објављено: 16. 11. 2010. - 00:02h | Аутор: И. Крањчевић | Фото: Астрономска станица Видојевица

Извор: www.blic.rs


Последње ажурирано ( четвртак, 18 новембар 2010 15:49 )