Могућа потрага за остацима "српског" метеора

За сада није могуће тачно рећи да ли је метеорит, који се у петак око 19.30 сати појавио на небу изнад југа Србије, заиста пао на територију наше земље, саопштила је рано јутрос Астрономска опсерваторија Београд, чија је камера, смештена на Астрономској станици Видојевица код Прокупља, направила досад једини познати снимак овог необичног феномена.

"Детаљнија истраживања су у току. Бучна експлозија и потрес, који су грађани пријавили, највероватније је последица ударног таласа током распадања метеора при великој брзини у атмосфери. Свим грађанима који су заинтересовани да помогну у потрази за остацима метеорита се препоручује да сачекају следеће обавештење Астрономске опсерваторије у којем ће бити прецизније дефинисана путања и могуће место пада", пише у саопштењу српских астронома.

Камера којом је снимљен метеор пуштена је у рад пре само две недеље на Астрономској станици Видојевица код Прокупља и већ је дала прве резултате у виду јединог досад познатог снимка "српског" метеора.

Екипа Астрономске опсерваторије у Београду, коју води др Милан Богосављевић, у суботу и недељу је анализирала снимке аутоматске камере која фотографише цело видљиво небо сваки минут, 24 сата дневно. На снимку који је камера направила око 19.26 сати, минут пре проласка метеора, виде се Месец и многобројне звезде.


19.26 сати: минут пре проласка метеора, на ноћном небу је најсјајнији Месец

На следећем снимку, који је камера направила у 19.27 сати, јасно се види велики бљесак овог метеора. У тренутку најјачег сјаја метеор је био уочљивији од Месеца. Према засебној анализи Игора Смолића, сарадника Астрономске опсерваторије и Петничке метеорске групе, бљесак метеора је био толико јак да је чак регистрован одраз његове светлости на облацима изнад Земуна и Београда.


19.27 сати: камера је ухватила бљесак метеора који је протутњао небом

У Србији су до сада забележена три пада метеорита. Први се догодио 1877. године на подручју Сокобање, други “српски” метеорит пао је 1889. у рејон планине Јелице код Чачка. И најзад 1947. пронађен је трећи метеорит код Димитровграда.


Објављено: 15. 11. 2010. - 03:28х | Фото: Астрономска станица Видојевица

Извор: www.blic.rs


Последње ажурирано ( понедељак, 15 новембар 2010 18:37 )