Дигитализација библиотеке у Прокупљу

ПРОКУПЉЕ – У прокупачкој Народној библиотеци "Раде Драинац” започела је дигитализација грађе завичајног фонда.

Она ће бити дигитализована у фазама, и то зависно од врсте и природе посебних колекција.

Драган Огњановић, библиотекар завичајног фонда задужен за дигитализацију, каже да је набављена сва потребна опрема за овај посао која подразумева скенер, одговарајући рачунар и дигитални фотоапарат високих перформанси и да ће приоритет бити дигитализација разгледница и фотографија.

- Циљ дигитализације је да грађа завичајног фонда буде доступна свим људима широм света, које занима овај крај. Целокупан пројекат чија је вредност око 300.000 динара финансира Министарство културе. Већ у наредних неколико дана биће постављена прва колекција "Прокупље на разгледницама", која ће обухватити период од 1902. до 2003. године. Биће постављено шездесетак разгледница - каже Огњановић.

Он сматра да ће на овај начин културна баштина и историјска грађа Топлице, осим што ће бити доступна људима широм света, бити сачувана и од пропадања.

Огњановић напомиње да ће прокупачка библиотека дигитализовати велики број дела, ауторских колекција, ретких књига а коначни циљ је дигитализација Топличких новина, које су први пут штампане пре педесетак година, као и часописа ТОК, које издаје Књижевно друштво "Раде Драинац" у Прокупљу од 1966. године.


Драган Огњановић


Аутор: Н.М. | Извор: Јужне вести | Објављено: 10.11.2010.

Извор: www.juznevesti.com


Последње ажурирано ( понедељак, 15 новембар 2010 11:08 )