Донорске картице у Прокупљу

На иницијативу Удружења бораца рата 1990-1999. године, у Прокупљу организовано потписивање донорских картица. Међу првима, одазвали се лекари прокупачког здравственог центра, где је одржано и предавање о значају завештања органа.

У акцију промоције завештања органа, поред Министарства здравља и медија, укључује се све већи број невладиних организација и удружења грађана.

На иницијативу Удружења бораца рата 1990-1999. године, у Прокупљу је организовано потписивање донорских картица.

У новоотвореном дијализном центру у Прокупљу дијализира се педесетак пацијената. Четвртина њих, наду у излечење види у трансплантацији бубрега.

Један од њих је и двадесетдеветогодишњи Мехмед Куртић, који ће ускоро бубрег добити од оца. Он каже да ће са трансплантацијом добити и нови живот.

У овој години, петорици пацијената из Прокупља пресађен је бубрег од непознатог даваоца, али су потребе три пута веће.

Хуманост је била основни мотив да Удружење бораца рата 1990-99. године из Прокупља организује акцију потписивања донорских картица.

Међу првима, одазвали су се лекари прокупачког здравственог центра, где је одржано и предавање о значају завештања органа.

Према речима Радише Пековића педијатра из Здравственог центра "Топлице", неопходно је да здравствени радници буду на челу акције, како би се показало људима да се ту не крије ништа ружно, као и даје то пожељно и потребно.

Зоран Ковачевић пуковних са ВМА-а рекао је, да ова акција охрабрује. Он је истакао да се полако померамо са места ка магичном броју, који ће омогућити формирање националног програма за трансплантације.

Акцију је подржало више од 50 грађана Прокупља.


Објављено: понедељак, 08. нов 2010, 07:45

Извор: www.rts.rs


Последње ажурирано ( понедељак, 15 новембар 2010 11:10 )