Сеоскa школа у коју ђаци хрле

Док се учионице у селима празне, ОШ „Стојан Новаковић“ једина је школа у Топличком округу у којој се из године у годину повећава број ученика

БЛАЦЕ - Деце никад доста.

Док у свим школама Топличког округа, рачунајући и градске, број ученика драстично опада, а многе су и затворене, осмогодишња школа у селу Барбатовац код Блаца последњих година има све више ученика.

Иако ради као истурено одељење ОШ „Стојан Новаковић“ из Блаца, ова школа има више ученика од неких самосталних школа.

- Тренутно школу похађа око 70 ђака из Барбатовца и околних села, што је за овај крај импозантан број. Оно што ову школу издваја од осталих сеоских школа јесте чињеница да смо набавили рачунаре, па деца имају прилику да савладају основе информатике и користе интернет - каже директор Зоран Јозић.

Он појашњава да су пре десетак година деца после завршеног четвртог разреда углавном настављала школовање у Блацу баш због лоших услова за учење.

- Последњих година реновирали смо школску зграду, столарију, заменили подове, инвентар, уредили мокре чворове и изградили игралиште за мале спортове. Сада се ова школа ни по чему не разликује од матичне у Блацу, па више немамо примера да деца после четвртог разреда настављају школовање у Блацу, већ остају овде - каже Јозић.

Деца су презадовољна условима за наставу, посебно што могу да користе рачунаре и интернет.

- Имамо доста дискова с документарним садржајем, који нам олакшавају учење историје и других предмета. Користимо и интернет, али ипак највише волимо игрице - каже Душан Мијајловић, ученик седмог разреда.


Објављено: Субота, 6. Новембар, 2010.| Аутор: М. Ђ.

Извор: www.kurir-info.rs


Последње ажурирано ( понедељак, 15 новембар 2010 11:11 )