Откривена кућа из доба неолита код Прокупља

ПРОКУПЉЕ – Да је у доба неолита, односно 5. 000 година п.н.е. на подручју Плочника код Прокупља била развијена рана индустрија металургије, потврђује новооткривена кућа, на овом налазишту.

Величина за сада ископаног објекта је како напомињу истраживачи, који су већ три недеље на терену, 30 квадрата. Кућа је изузетно очувана, што је изненадило истраживаче.

Поред досадашњих пет, које су откривене ранијих године, ова кућа која као и цела насеобина припада винчанској култури, прича причу о далекој прошлости Балкана и Србије. Она још једном потврђује да је на простору наше земље, односно у Плочнику 5. 000 година пре нове ере постојала развијена цивилизација, која се бавила прерадом метала.

Кроз досадашња истраживања потвдило се да је на овом терену била развијена металургија још у каменом добу.

- Ми смо фасцинирани колико је кућа одолела зубу времена. Наишли смо на безброј кухињског посуђа, камених секира, остатака пећи за ложење. Посуђе је буквално цело, само је окрњено, како је падало на под, када су се зидови обрушили - каже археолог Народног музеја „Топлице“ Јулка Кузмановић- Цветковић, која заједно са археологом Душаном Шљиваром из београдског Народног музеја води истраживања на Плочнику.

Она напомиње да ће захваљујући доброј очуваности посуђа и посуда моћи да се реконструише комплетна апаратура тог времена, проучи и прикаже живот доба који је од нас, односно садашњице далеко 7. 000 година.


Плочник, фото: gradnja-online.com


Аутор: Н.М. | Извор: Јужне вести | Објављено: 28.10.2010.

Извор: www.juznevesti.com


Последње ажурирано ( понедељак, 15 новембар 2010 11:14 )