Већ први тактови марша гарде Краља Петра, које су на почетку вечери одсвирали музичари ПИНК ПАНТЕРА из Житорађе, наговестили су ноћ Топличана у Београду која ће се дуго памтити. Више од 500 гостију око свечано украшених столова у ресторану БЕЛВУД, уз игру и песму прекидану често громким аплаузима, поздрављали су учеснике програма.

Све присутне Топличане и пријатеље Топличана, прво је поздравио и уједно пожелео пријатан провод председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић следећим речима, и то:

 

Поштоване Топличанке и Топличани, Високопречасни оче Виталије Тарасјев, драги пријатељи из Амбасада НР Кине и Словеније и РУСКОГ центра за науку и културу РУСКОГ ДОМА у Београду, уважени народни посланици Скупштине РС, уважени представници Владе РС, министарства одбране РС, министарства рада и социјалне политике РС, министарства просвете РС, министарства унутрашњих послова РС, министарства финансија РС, уважени председници и представници топличких општина, уважени представници Словеначког пословног клуба у Београду и представници Удружења Топличана у Нишу и Новом Саду,
имам изузетну част да вас вечерас све срдачно поздравим у своје лично име и у име чланова Удружења Топличана у Београду и уједно пожелим да се пријатно осећате и лепо проведете на овом данашњем заједничком окупљању и дружењу.
Неизмерно задовољство за све нас је то што се вечерас сви заједно дружимо поводом ове традиционалне манифестације Топличко вече 2018 у Београду.
Наше окупљање има за циљ дружење, упознавање, очување културног и историјског наслеђа Топлице, других обичаја и моралних вредности које се негују у нашем завичају. Циљ нам је и да другу и трећу генерацију Топличана вежемо за Топлицу и да заинтересујемо и позовемо све драге госте и пријатеље да посете наш завичај и да се и даље заједно дружимо.
Удружење Топличана у Београду постоји од 1932.год. и дан данас успешно функционише, јер памти и поштује своју историју, љубоморно чува веру својих предака и подржава стасалу омладину. КО НЕ ЗНА ОДАКЛЕ ДОЛАЗИ, НЕ МОЖЕ ЗНАТИ НИ КОМЕ ТРЕБА ИЋИ.
Обичне војнике и официре Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, које је красило херојство, другарство и моралност чинило је оно што се зове ТОПЛИЧКИ ГВОЗДЕНИ ПУК.
Снага чувеног пука је била у снази његових људи, а слободно могу да изјавим да и наше активне чланове Удружења топличана у Београду, односно потомке јунака Гвозденог пука краси велика снага усмерена на очувању и повећању угледа Удружења, извршавању активности у складу са начелима друштвено одговорног понашања, као и афирмацијом родног краја топличана и јачању свести код наших земљака о припадности родном крају.
Такође, ценим да ће програм и садржај вечерашњег дружења у ресторану БЕЛВУД у Београду испунити свој циљ – НАСТАВАК УСПЕШНЕ ВИШЕДЕЦЕНИЈСКЕ ТРАДИЦИЈЕ ОРГАНИЗОВАЊА ТОПЛИЧАНА И ПРИЈАТЕЉА ТОПЛИЧАНА ДОБРО ЈЕ ДА СЕ ДРУЖИМО И ДА ИМАМО НЕКОГА С КИМ МОЖЕМО ДА БУДЕМО ОНАКВИ КАКВИ ЈЕСМО!

 

У наставку програма, водитељски тандем Војкан Миленковић и Светислав Здравковић, потрудио се да вече славља поводом стоте годишњице Великог рата, буде заступљено у свим жанровима забаве, од свечане здравице и честитке познатог здравичара Драгише Симића преко бисерних гласова етно музике сестара Трмчић, наступа естрадне уметнице Снежане Бабић Снеки,…

Захвалнице су уручене Топличанима и пријатељима Топлице, а добитници су: високопречасни отац Виталиј Тарасјев, старешина руске цркве у Београду, др Михајло Вукас, кардиолог из Гетеборга, др Мирољуб Станојковић, проф.ортопедије из Београда, др Бобан Ђорђевић, Петар Николић, новинар и Раде Миленковић,тениски тренер.

Поред мноштва истакнутих гостију из минстарстава Владе РС, били су и представници свих топличких општина и протоколарног домаћина вечери општине Житорађа. Вече су својим присуством увеличали и представници амбасада Кине и Словеније, Руске цркве у Београду, Руског дома у Београду, као и представници удружења топличана у Нишу и Новом Саду.

Представник Кине је заиграо српско коло, после чега му се посрећило па је добио једну од главних награда на лутрији.

Традиционална Топличка лутрија која се организовала и спровела на овој вечери је била једна од најуспешнијих до сада. Обезбеђен је велики број награда од стране Топличана и пријатеља Топличана. За успешно организовану лутрију највећи допринос су дали чланови Удружења и то: Саша Павловић, Жељко Атанасковић, Стојан Цветковић, Пеђа Јаковљевић, Светислав Здравковић, Ружица Милић, Слађана Симић и други.
Да се свако осећа као у свом родном месту, богатим менијем и ђаконијама потрудио се домаћин ресторана БЕЛВУД Саша Милић.

И тако, све до дубоку у ноћ, потомци друге и треће генерације Гвозденог пука из Великог рата, грлили су се и певали песме које су скоро пале у заборав

Последње ажурирано ( среда, 12 децембар 2018 17:25 )