СРЦЕ ЗА ДЕЦУ Свакој беби у Прокупљу биће проверен слух

Породилиште у Прокупљу добило је данас апарат за скрининг слуха код новорођенчади, дар "Блиц фондације".


Фото: Г. Срданов / РАС Србија Јелена Томашевић у име "Блиц фондације" уручује апарат за скрининг слуха прокупачкој болници

Прокупачко породилиште је четврто по реду које је у хуманитарној акцији "Блиц фондације" - "Срце за децу" добило апарат за проверу слуха код беба. У протеклих месец дана ови апарати су уручени породилиштима у Нишу, Ваљеву и Вршцу.


Фото: Г. Срданов / РАС Србија

Подсетимо, "Блиц фондација" је почетком марта покренула акцију да се свим породилиштима у Србији обезбеде апарати за скрининг слуха код новорођенчади. Пре ове акције, тај апарат су имала само породилишта у Ужицу, Врбасу, Суботици и на Звездари, од укупно 56 колико их има у Србији.


Фото: Г. Срданов / РАС Србија

Покровитељ хуманитарне акције "Блиц фондације" је Министарство здравља, а медијски партнер РТС. У међувремену акцију је подржао и велики број локалних медијских кућа.

Апарат за скрининг слуха је у име "Блиц фондације" Одсеку за неонатологију прокупачке болнице уручила наша позната поп певачица Јелена Томашевић.


Фото: Г. Срданов / РАС Србија

- Заиста ми је велика част што сам део ове хуманитарне акције. Пре свега желим да истакнем да је акција "Блиц фондације" - „Срце за децу“ једна од најсветлијих тачака нашег друштва у последње четири године. Желим им да само тако наставе и да не одустају. Мени никада није било тешко да помогнем онима којима је помоћ неопходна, а верујем да и други људи тако размишљају. У "Блицу" сам прочитала све до сада објављене исповести мајки које су родиле децу са оштећеним слухом. То су заиста потресне приче које никога не остављају равнодушним. Зато апелујем на родитеље да на време одведу своју децу код лекара, уколико посумњају да њихови малишани не чују добро, односно да сада инсистирају да се већ у породилишту овим апаратом провери слух - казала је Јелена Томашевић.

Како донирати

Омогућимо да сва породилишта у Србији имају апарате за скрининг слуха код новорођенчади. У Србији се сваке године роди више од 60.000 деце, а према проценама здравствених организација око 300 беба се роди са оштећеним слухом. Ако желите да помогнете, можете послати СМС на број 2552 или уплатити средства текући рачун Блиц фондације: 2750010221949709 90 - рсд, Социете Генерале Србија, Београд.

Начелник Одсека неонатологије у Прокупљу, др Ивица Младеновић, захваљујући се на донацији казао је да ће од данас свакој беби бити проверен слух већ у првим данима по рођењу.

У Србији се годишње роди око 60.000 беба, а 300 новорођенчади се роди са оштећеним слухом. Код деце код којих је наглувост дијагностикована у прва три месеца живота, и рехабилитација започета пре навршених шест месеци, долази до знатно бољег и бржег развоја говора у односу на децу код којих је наглувост откривена и рехабилитација започета касније.

Захваљујући акцији "Блиц фондације" евентуално оштећење слуха сада ће, применом скрининг тестова, моћи веома рано да се дијагностикује. Од данас свакој беби која се роди у породилишту у Прокупљу биће проверен слух.

Уредник "Блиц фондације" Велимир Перовић је казао да ја апарат за скрининг слуха за прокупачко породилиште купљен новцем који је сакупљен од смс-ова на хуманитарни број 2552.


Фото: Г. Срданов / РАС Србија

- Ово је акција од изузетног значаја за здравље деце, и зато позивам све људе добре воље да слањем смс на број 2552 и уплатама на текуће рачуне "Блиц фондације" помогну да свим породилиштима у Србији, од Грачанице на Косову до Суботице, обезбедимо апарате за скрининг слуха код беба. Такође, очекујемо и да ће велики број друштвено-одговорних фирми подржати акцију "Срце за децу". Наш циљ је да деца која се роде са оштећеним слухом имају правилан развој, да се школују, да се баве музиком или спортом и да у ничему не заостају за својим вршњацима. Да би се постигло потребно је да се оштећење слуха открије одмах по рођењу и зато је неопходно да свако породилиште има апарат за проверу слуха код новорођенчади. Наука и медицина су толико напредовале да глувост и наглувост у развијеним земљама више нису хендикеп. Ако се дијагноза успостави до трећег месеца живота дете до поласка у школу може у потпуности да рехабилитује слух и да развије говор и интелект - рекао је уредник Перовић.

Хуманитарна акција "Блиц фондације" - "Срце за децу" чији је циљ да свим породилиштима у Србији обезбеде апарати за скрининг слуха код новорођенчади трајаће до 31. маја. Сав новац који се до тада прикупи од смс-ова на хуманитарни број 2552 (цена једног смс је 100 динара) биће искоришћен за куповину тих апарата. Такође и све уплате на текуће рачуне "Блиц фондације" намењене су за набаку апарата за проверу слуха код беба.


Објављено: четвртак, 14. април 2016. | Аутор: Велимир Перовић

Извор: www.blic.rs