Гимназија чека Вербића

Запослени у Гимназији у Куршумлији су затражили од министра просвете да поништи одлуку Школског одбора о избору директора

КУРШУМЛИЈА - Запослени у овдашњој Гимназији су затражили од министра просвете Срђана Вербића да поништи одлуку Школског одбора о избору директора, јер сматрају да изабрани кандидат не испуњава критеријуме. Наиме, незадовољни одлуком донетом са једним гласом више за Животу Вуксановића, 36 од 44 запослених је потписало петицију којом указују на то да је конкурисала и Љиљана Милојковић, психолог и директор Гимназије у два мандата, која је имала најбоље оцене у раду, што није случај са новоизабраним руководиоцем.

Тврде, Вуксановић је својевремено смењен са места директора основне школе због злоупотребе положаја, а и бахато се понашао према професорима. Потписиници петиције истичу и да би - поред досадашње директорке - подржали било ког другог кандидата, који би на прави начин заступао интересе ученика и саме школе.

- Желимо да се чује глас професора, јер је ова ситуација за нас поражавајућа. Апсолутно познајемо прописе и знамо да Школски одбор одлучује о томе ко ће да буде директор, али до сада је била препорука да они то чине на основу мишљења Наставничког већа, што сада није био случај, а и гласало се тајно - објашњава Милена Ђорђевић, психолог у стручној настави која ради на замени.

Јасмина Дељанин, социолог у куршумлијској Гимназији - са чијим се мишљењем слажу и остали потписници петиције - негодује и због чињенице да су, од деветоро чланова Школског одбора, само троје професори. Каже, 36 запослених је огорчено због тога што при избору нису уважени марљивост, вредноћа и ангажовање, а поједини чланови Школског одбора не крију како су били принуђени да гласају за кандидата којег је предложила локална самоуправа.

- Ни на кога нисмо вршили притисак, па позивам запослене у Гимназији да именују оне који су их приморали да овако гласају. Знам да је испоштована процедура, а остало нека реши министар просвете - закључује Радољуб Видић, председник куршумлијске општине.

ЋУТАЊЕ И НАДА

ПРЕДСЕДНИК Школског одбора Гимназије у Куршумлији Горан Симовић - истичући уверење да је све учињено по процедури - није био расположен за шири коментар. Истовремено, незадовољни професори нестрпљиво чекају реакцију министра и истичу како су чули да је Срђан Вербић коректан, те да се не руководи политичким мотивима, већ уважава аргументе.


Објављено: субота, 12. март 2016. | Аутор: Д. Зечевић

Извор: www.novosti.rs