ПЛОЧНИК УШАО У ОКСФОРДСКИ УЏБЕНИК

Неолитско налазиште Плочник у истоименом селу у прокупачкој општини, ушло је у енглески уџбеник за енглески језик "English file", а штампао га је "Oxford University press" . Тако да сада сви који су на овом Универзитету уче о српском неолитском налазишту!

Основна тема те стране у којој је описан Плочник је мода у доба неолита,али се кроз вежбе енглеског језика сви који користе уџбеник упознају са комплетним историјатом налазиште и свим открићима на њему. Поред текста дата је и слика женске статуе која је пронађена на налазишту, а која на аутентичан начин описује како се живело на овом простору седам И по година од оовог времена.

Истраживања Плочника,који је као налазиште отркивен крајем 20- тих година прошлог века утврдила су да је на простору Плочника у то време била развијена металургија и да се прерађивао бакар. Значајан допринос у истраживањима Плочника учињен је последњих година,а вође тих истраживања су археолог Народног музеја Топлице Јулка Кузмановић Цветковић и мр Душан Шљивар из Народном музеја Београда.

За разлику од осталих неолитских насеља овд еје пронађено много бакарног оруђа, од коих је чак 47 са 99 одсто чистим бакром, пронађене су куће и комплетан инвентар,а последње две године је Плочник отворен И за посетиоце, јер је направљено етно село у којем се топи руда бакар како се то чинило у праисторији И меси хлеб на исти начин.

С обзиром да је Оксфорд Плочник поставио у свом уџбенику показује колики је његов значај у свету.


Објављено: среда, 10. фебруар 2016. | Аутор: Биљана Рогановић

Извор: http://prokupljenadlanu.rs


http://prokupljenadlanu.rs/images/pages/strana_engleskog_ud%C5%BEebika,preuzeto_sa_fb_strane_arheo_park_plocnik.jpg

Последње ажурирано ( среда, 10 фебруар 2016 22:23 )