Органско воће распродао одмах после бербе

Љубинко Васиљевић из подјастребачког села Горње Речице у општини Прокупље скоро целокупну прошлогодишњу производњу јабука, крушака, шљива и дуња, које гаји на органски начин, без хемије и вештачких ђубрива, продао је на велико, у свом селу, одмах после бербе.

Од старих, аутохтоних сорти јабука и крушака, које су прошле јесени обилато родиле, у Љубинковом подруму задржало се само још неколико гајбица, које је оставио за сопствене потребе. Каже да је интересовање већ током бербе било толико, да није могао да сачува ништа за верне купце на пијацама, које је до ове године редовно снабдевао.

"Три вагона органског воћа сам продао ове године, да сам имао још толико, све би отишло. Задовољан сам и продајном ценом, која је била дупло већа од воћа произведеног на конвенционални начин", каже Љубинко Васиљевић, произвођач органског воћа из Горње Речице.

Стручњаке Пољопривредне стручне службе у Прокупљу, не изненађује оволика потражња за органским воћем, произведеним у нетакнутој природи, подно Јастрепца. Кажу да у топличком крају постоје изузетни природни потенцијали за њено проширење и да очекују да ће Љубинковим стопама кренути још неки произвођачи.

"Произвођачи органске хране и ове године имаће већу помоћ државе од осталих пољопривредника, а све је и већи број локалних самоуправа, које подржавају ову производњу", каже Дејан Тонић, саветодавац ПСС у Прокупљу.

Љубинко је прошао мукотрпан, вишегодишњи пут сертификовања своје производње. Сада, охрабрен великом потражњом и солидном зарадом, проширује своје воћњаке, а најављује и нове производе из свог газдинства.

"Заинтересован сам, због исказане тражње, да у међуредном простору у воћњацима, гајим лук и кромпир, такође на органски начин", каже Љубинко Васиљевић, произвођач органског воћа из Горње Речице.

Уз органско воће, које се већ може наћи у многим домаћим и страним хипермаркетима, овај крај би могао да понуди и велике количине шумских плодова и гљива, које сада углавном пропадају. Услов за то је, кажу мештани, да им неко помогне да изграде хладњачу, сушару, неки мали погон за прераду.


Објављено: четвртак, 4. фебруар 2016.

Извор: www.rts.rs