Исељавање породица бивших радника ШИК Копаоника

Пет породица бивших радника ШИК Копаоника у Куршумлији, од новог власника добило је обавештење да се у року од месец дана иселе. Док они тврде да су станове добили на трајно коришћење, нови власник, као разлог наводи реконструкцију зграде, која по налазу вештака више није безбедна за становање.

Деценијама, са својим породицама живе у становима уз хидроцентралу, у објекту који је за производњу струје ШИК Копаоник изградио 1948. године. Кажу да су се, у међувремену, власници и закупци мењали, али да их, до ових дана, када су добили обавештење о исељењу у року од месец дана, под претњом тужбом, нико није дирао.

"Ако је узео погон хидроцентрале, како је могао да узме мој стан, кад сам ја старији овде од њега преко тридесет година. Ми да имамо где, не би били овде. Тражили смо да нам омогуће откуп станова, као свим другим станарима, али нам нису дозволили", кажу станари.

Бивши директор ШИК Копаоника Боривоје Урошевић истиче да су у овим, неусловним становима, површине од 15-30 квадрата, својевремено збринуте породице најсиромашнијих радника.

"Они су потпуно легално усељерни у те станове, са одлукама тадашњих органа и мислим да сада нико неби смео да те људе избацује на улицу", каже Боривоје Урошевић, бивши директор ШИК Копаоника.

Правни заступник власника хидроцентрале Милош Вучковић, за РТС тврди да по налазу вештака грађевинске струке, овај објекат, због вишегодишњег неодржавања, више није безбедан за становање и да је зато станарима наложено да се иселе.

"Згради прети урушавање, а по основу Закона о планирању и изградњи, власник зграде је у обавези да њу одржава, као што је по Закону о облигационим односима одговоран ако такав, опасан објекат, нанесе трећим лицима материјалну или нематеријалну штету", каже Милош Вучковић, правни заступник власника хидроцентрале у Куршумлији.

Послови, које нови власник жели да обавља на објекту хидроцентрале, ни на који начин неби смели да угрозе право на коришћење станова садашњих станара- мишљења је адвокат из Прокупља Божидар Филиповић.

"Нови власник мора да прихвати све оно што су они имали право, док је власник тог објекта био ШИК Копаоник. Може са њима да прави некакав споразум, да им обезбеди друге станове или исплати правичну накнаду, али никако нема право да тражи њихово исељење", каже Божидар Филиповић, адвокат из Прокупља.

Док правни заступник власника хидроцентрале не очекује да је решење овог проблема могуће споразумно и најављује судски поступак, станари тврде да они немају избора и да им је једино преостало да бране оно што им је давно дато на трајно коришћење.


Објављено: четвртак, 4. фебруар 2016.

Извор: www.rts.rs