ХРАБРО СРЦЕ-СЛЕПА ДАНИЦА ХЕРОЈ ПРОКУПЉА

Даница Цветковић (14) из Прокупља која је слепа од рођења једна је од 17 добитника овогодишње Светосавске награде Министарства просвете и она је једино дете које је добило ову награду из Топлице.

Њена храброст и величина огледа се и кроз признање које је понела,јер је од првог до сада осмог разреда она беспрекоран ученик,који је освајао многа такмичења,награде на републичком и локалном нивоу.

-Она је увек освајала прва места на рецитаторским такмичењима за слепе,глуми у школским представама које су освајале награде,учествовала је на Републичком такмичењу из српског језика,пева у хору и још много тога,али њена воља,снага и упорност да буде део заједнице и да је тако гледамо је оно што је чини посебном.Она је девојчица највећег срца коју знам-каже њен разредни старешина и наставник српског језика Драгана Петровић.

Даница,поносна на себе,док седи у ђачкој клупи са својом сестром близнакињом Драганом каже да је срећна због награде коју је добила и да јој је она мотив да настави даље.

-Понекда буде тешко,али се увек нађе неко ко ме подржи.Понекад и саму себе бодрим,станем и размислим и кренем напред.Волим језике и мислим да ћу када порастем да се њима бавим-каже Даница.

Њен развој био је тежак,јер је требало уклопити се у средину и школу.Тако њена учитељица Славица Јовановић каже да је од првог дана у Основној школи „Ратко павловић Ћићко" у Прокупљу показивала своје склоности ка писању и раду.

-За мене је Даничина награда круна њеног рада. Ово је њен успех и успех њене породице,јер има мајку храброст и читаву породицу која је годинама подржава.Највеће бреме носи њена сестра Драгана која је увек у Даничиној сенци и која је чува-каже Јовановићева присећајући се првих Даничиних школских дана.

И поред свих тешкоћа које су обележиле почетак њеног школовања Даница је већ сада израсла у озбиљног човека који зна шта хоће.Упорно и даље она не одустаје од свог циља,а то је да живи нормалан живот.Борац од рођења,Даница је оправдала поверење средине и породице и она је понос Прокупља!


Даница је херој града,фото:Прокупље на длану


Објављено: четвртак, 28. јануар 2016. | Аутор: Биљана Рогановић

Извор: http://prokupljenadlanu.rs


Последње ажурирано ( петак, 29 јануар 2016 07:58 )