Срби буреком освојили САД, траже их Немци и Арапи

Прокупље -- Српски бурек од прошле јесени продаје се и на америчком тржишту. Породична пекара из Горње Трнаве прва је из Србије испоручила овај специјалитет преко океана.

Прве векне хлеба породица Јевтовић из Горње Трнаве код Прокупља правила је давне 1942. године од брашна које је млео воденични камен.

Данас трећа генерација наследника у модерној пекари годишње производе и до стотину тона пекарских производа. Уз примену савремене технологије, кажу, не одустају од традиционалног рецепта.

"80 одсто производа одлази ван граница Србије. Замрзнути бурек са сиром, спанаћем, месом, кромпиром,вишњом и јабуком једе се у неколико европских земаља", каже Зоран Јевтовић из пекаре "Данија" из Горње Трнаве.

Пут на америчко тржиште први је пробио бурек са сиром и спанаћем. Да усвоје светске стандарде, Јевтовићима су помогли УСАИД, у склопу Агробизнис пројекта, и америчка амбасада.

Нове поруџбине за америчко тржиште очекују већ у јануару. Заинтересованих купаца има и у Немачкој, Аустрији, Саудијској Арабији, Оману и Аустралији.

Јевтовићи први у Србији праве и хлеб са "пробиотским квасцем", за који кажу да има укус онога који се јео пре "две хиљаде година".


Објављено: среда, 27. јануар 2016.

Извор: www.b92.net