Седмочлана породица Алексић живи у селу Тијовац у тешким условима

У планинском селу Тијовац код Куршумлије седмочлана породица Алексић живи у две просторије трошне куће, склоне рушењу

Док отац Раде и двојица синова сваки дан пешице иду у школу и на посао у Куршумлију по 10 километара, а мајка у надницу, брига о оболелој баки и животињама пала је на најмлађу децу, петогодишњег Милована и трогодишњег Николу.

Они, поред свих обавеза у кући, свакодневно, и по највећој студени, носе пијаћу воду са извора, 1,5 километара од куће.

Њихова мајка Горица Алексић (40) каже да су принуђени на такав начин живота, јер у кући воду немају, а двојица намлађих чланова породице морају да воде бригу о домаћинству.

"Живот нам је тежак, да тежи не може бити", каже она.

Отац Раде Алексић (42) се пожалио општинским властима у Куршумлији на тешку ситуацију, што је помогло да добије посао у комуналном предузећу."Од плате не може да се живи. Буде таман за нешто мало хране и за школу двојице синова, и више нема. Буде дана када нема ни хране довољно", каже Раде.

Његова мајка, бака Роксана (84) је болесна и старачким рукама једино може да одржава ватру да се унуци, Милован и Никола, бар мало угреју. Они кад донесу воду са извора и загреју промрзле руке опет излазе на мраз да нахране стоку.

Као и сва деца воле игру, иако за снег немају ни рукавице и чизме, нити зимску гардеробу. Играчке немају, па их сами направе.

Милован каже да машта о слаткишама, играчкама и телевизору.

"Кад нахранимо кокошке кукурузом, остану нам шишарке и од њих правим играчке. Волео бих да имам играчку мали трактор, телевизор и да једемо слаткише", стидљиво прича Милован.

Алексићи у трошној кући имају две просторије, немају купатило, па је Горица принуђена да веш пере на руке.

"У те две просторије имамо два кревета, у једном спавају деца, у другом бака, а ми на патосу. Купамо се у кориту, загрејем воду у лонцу на шпорету", прича Горица.


Објављено: субота, 23. јануар 2016. | Аутор: Агенција Бета

Извор: www.novosti.rs