Инспектори пронашли три стотине радника на црно у Топличком округу

Инспектори Републичке инспекције рада у протеклој години у четири општине Топличког округа затекли су готово три стотина радника који су радили на црно

ПРОКУПЉЕ - Инспектори Републичке инспекције рада у протеклој години у четири општине Топличког округа затекли су готово три стотина радника који су радили на црно, речено је данас агенцији Бета.

Током 1.592 инспекцијске контроле у Прокупљу, Блацу, Житорађи и Куршумлији инспектори су открили 299 радника на црно.

"Након наших пријава послодавци су са 186 радника засновали радни однос", изјавила је за агенцију Бета шеф Одсека инспекције рада у Прокупљу Марија Костић.

Она је додала да су радници на црно најчешће радили на градилиштима и у угоститељским и трговинским објектима.

Према њеним речима, у области радних односа током 919 инспекцијских надзора којима је обухваћено 7.170 радника поднето је 64 захтева за покретање прекршајног поступка, три кривичне пријаве, осам прекршајних налога и донета 270 решења за отклањање уочених недостатака.

У области безбедности и здравља на раду контролом у 314 случаја или 5.951 радника евидентирана је једна смртна повреда на раду и једна тешка повреда са смртним исходом и то у делатности грађевинарства и прераде дрвета.

Костићева је рекла да је контролисана и примена Закона о забрани пушења у затвореним просторима и то у 450 случаја којима је обухваћено 8.325 радника и навела да се тај Закон поштује и да није поднета ниједна пријава за кршење тог прописа.

Према њеним речима, послодавци поштују и Закон о спречавању злостављања на радном месту, Закон о равноправности полова и Закон о волонтирању па ни у тој области није забележен ниједан случај кршења прописа.


Објављено: петак, 22. јануар 2016. | Аутор: Агенција Бета

Извор: www.novosti.rs