Славољуб Сретковић - мештанима планинских села и више од поштара

Након 16 година разношења писама, разгледница, пакета и рачуна по селима на Радан планини, 56-годишњи поштар из Прокупља Славољуб Сретковић ради са истим еланом као и првог дана јер зна да је неким усамљеним мештанима забачених села једини пријатељ.


Мотором до најудаљенијих и на дебелом минусу; фото: архива Сретковића

Јануарске температуре у минусу, признаје, умеју да засметају, а у таквим условима ни вожња мотором по стазама и путељцима до најзабаченијих кућа није лака. Треба прећи 30 километара од Прокупља, завршити канцеларијске послове управника и шалтерског радника, шпартати кроз додатних 46 колико обухвата реон пошта Крушевица и Доња Трнава, па онда назад кући.

Сав напор, каже, надокнаде осмеси оних који га дочекују као свог најближег када им уз пошиљку донесе кафу, лекове или цигарете.

Осим мене који прођем тим путем, ни птица не пролети. То су углавном домаћинства, али које чине појединци, махом стари и сами. Навикли су се на мене. чекају ме - прича Славољуб.


Увек спреман и за најтеже радне задатке; фото: архива Сретковића

Док вози међу кућама које су махом разбацане по планини, каже, ужива у природи, поготово зими. За посао га веже толико догодовштина да размишља да једног дана, када се повуче у пензију и има довољно времена, све њих запише и објави књигу.

Место у њој ће, вероватно, наћи и неки не тако срећни моменти када је, на пример, саму на путу затекао промрзлу баку или када су њега, пошто познаје готово сваки брежуљак, позивали да тражи нестале мештане.

Своје домаћине ће, каже, обрадовати већ на Бадње вече јер тад почиње исплата пољопривредних пензија. Иако је Божић нерадан дан, многима ће и на тај дан Славољуб бити једини гост.

Кроз снег и мећаву на коњу

Када зима покаже зубе, омиљеном поштару на Радан планини ништа не стаје на пут јер тада зајаше коња Сокола и стигне свугде где је потребно.

Најтеже је било 2012. године, али уједно и најлепше. Не можете да замислите лепоту те природе. Савију се гране под тежином снега, све изгледа као у бајци - прича Славољуб.

Овај човек у радном веку нема ни дана боловања.


Објављено: уторак, 5. јануар 2016. | Аутор: С. Јаначковић

Извор: www.juznevesti.com