Ниш и Прокупље праве слободну зону

Ниш -- Град Ниш и општина Прокупље основаће Слободну зону Југ на локацијама Доње Међурово у Нишу и на локацијама Леони и Филцара у Прокупљу.

Јужнокореанска Јура и италијански Дајтек, који су започели изградњу својих фабрика у Доњем Међурову, радиће и пословаће у склопу Слободне зоне Југ.

Пословно седиште Слободне зоне Југ налазиће се у Нишу, а тај град и општина Прокупље учествују у оснивању Привредног друштва за управљање зоном у односу 70:30, наводи се у предлогу одлуке.

Слободна зона је део територије Србије која је посебно означена и на којој се обављају делатности под условима утврђеним посебним Законом о слободним зонама. У слободним зонама се не плаћа порез на додату вредност за робе и услуге, а локалне заједнице могу да предвиде и додатне повластице.

Компаније Јура и Дајтек запослиће у својим фабрикама, како је раније саопштено, висе од 2.000 радника. Јура је започела градњу фабрике септембра ове године, а Дајтек је са припремим и земљаним радовима за изградњу управо почео, док би производња требало да почне до половине наредне године.

Представници француског Сажема определили су се за изградњу фабрике у Доњем Међурову и конкурисали су за подстицајна средства код Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА). Сажем би своју фабрику, како је најављено, почео да гради у марту 2011. године.


Објављено: уторак, 21. децембар 2010. | Аутор: Танjуг

Извор: www.b92.net