За палеолитски парк код Блаца 600.000 динара

ПРОКУПЉЕ - Министарство за заштиту животне средине Србије одобрило је 600.000 динара служби за Одрживи развој и екологију Општине Прокупље за промоцију Праисторијског налазишта у Пребрези надомак Блаца.

Директор те службе Мирољуб Красић рекао је да ће тим средствима штампати флајере, брошуре, уредити сајт, а све у циљу међународне промоције тог јединственог локалитета на којем су пронађени фосилни остаци животиња из времена палеолита.

Реч је о скелетима праисторијских животиња мастодонта, жирафе и хијене које су у време праисторије, пре око 14 милиона година, живеле на подручју Топличког округа. Парк из доба палеолита простире се на око два квадратна километра у потпуно еколошки чистој средини и под заштитом је Унеска.


Новчаним средствима Министарства за екологију до сада су постављене туристичке табле и путокази и уређене стазе на налазишту. Према речима Красића, за обилазак овог јединственог праисторијског локалитета име великог интересовања пре свега домаћих туриста који овуда пролазе на путу за Пролом Бању и Ђавољу Варош.


Објављено: петак, 17. децембар 2010. | Аутор: Агенција Бета

Извор: www.glas-javnosti.rs