Старима неопходна Народна кухиња

ПРОКУПЉЕ - Народна кухиња потребна је за више од 1.000 социјално угрожених грађана, међу којима је највише старих и немоћних, који живе у селима око Прокупља, изјавила је секретарка Црвеног крста у том месту Душица Динић.

Она је рекла да је реч о старачким домаћинствима са једним или два члана који су старији од 70 година и нису у стању да се сами старају о себи. Они обично живе у забитим селима општине. "Осим што су препуштени сами себи они често живе и без икаквих прихода јер не могу да привређују на селу а не могу да остваре ни право на социјалну помоћ јер су власници земље", рекла је Душица Динић.

Додала је да је једино решење за тај проблем, посебно зими, допремање тим људима једног топлог оброка из народне кухиње. "Влада Србије је спремна да помогне у набавци намирница, а оброке бисмо спремали у народној кухињи у Мерошини, али немамо теренско возило којим бисмо их допремали до наших корисника у селима", рекла је Динићева и навела да су зато предали програм за новчану помоћ пројекту ЕУ ПРОГРЕС за помоћ општинама јужне Србије.

"Ако у догледно време добијемо возило, стари у селима наше општине дочекаће мирније зиму, а у супротном животи многих од њих биће угрожени", оценила је Душица Динић. Од почетка децембра 300 најугроженијих грађана у Прокупљу добија по један оброк дневно у народној кухињи. Душица Динић истакла да је број сиромашних људи у Прокупљу много већи, али се не пријављују за храну у народној кухињи због стида.


Објављено: понедељак, 6. децембар 2010. | Аутор: Агенција Бета

Извор: www.kurir-info.rs