У Куршумлији две хиљаде људи на ивици глади

Око две хиљаде људи у општини Куршумлија живи на ивици глади. Најугроженији старци са села, који се годинама хране на казану

КУРШУМЛИЈА- Сваки десети грађанин гладан!

Према подацима Црвеног крста у Куршумлији, око две хиљаде становника на територији општине живи на ивици глади. То је више него забрињавајући податак, кажу у овој институцији, поготово ако се узме у обзир да општина броји тек нешто око 20.000 душа.

- Према нашим информацијама с терена, око две хиљаде људи на територији општине нема довољно прихода чак ни за храну. Посебно је угрожено остарело сеоско становништво, које због година нема могућности да обрађује земљу и обезбеди себи храну. Међутим, због огромног пространства и удаљености села од општинског центра, Црвени крст мало шта може да учини - каже Николић и додаје да се повремено тим људима, према списковима који се праве у месним заједницама, обезбеђују пакети са храном и средствима за хигијену.

Објашњавајући да народна кухиња у Куршумлији ради већ шест година, а непрекидно од почетка године припрема храну за 850 корисника, Николић истиче да се Црвени крст суочава с великим проблемима.

- Црвени крст је дошао у апсурдну ситуацију да има намирнице, али нема средстава да припреми храну, јер је општина престала да дотира новац за ту намену. Наш вапај и поруку преко Курира, да је већини од тих невољника следовање из народне кухиње једини дневни оброк, чуо је градоначелник Београда и одлучио да помогне.

Не могу речима да искажем своју захвалност господину Ђиласу и Београду, јер се потврдило да постоји још добрих људи који имају разумевања за туђе невоље - каже Николић и додаје да су трошкови за ову намену око 250.000 динара месечно.

Подсетимо, од 1. октобра општина је престала да дотира средства за припрему хране у народној кухињи. Управни одбор Црвеног крста донео је одлуку да због тога народна кухиња од 1. децембра престаје с радом. Међутим, ова информација је преко медија стигла до градоначелника Београда Драган Ђиласа, који је одлучио да ће Београд у наредних седам месеци дотирати средства за ову намену.


Објављено: понедељак, 29. новембар 2010. | Аутор: Милен Ђорђевић

Извор: www.kurir-info.rs