PostHeaderIcon Удружење Топличана у Београду

Успешно организована Свечана академија поводом 100 годишњице Топличког устанка у Београду

Удружење Топличана у Београду, које окупља потомке ратника у Топличком устанку, организовало је у Руском дому у Београду 16.марта 2017.године Свечану академију поводом 100 годишњице Топличког устанка
Академију су штедро и братски помогли и пријатељи из Српске Православне цркве, Подворја Руске Православне цркве и Руског дома у Београду, Канцеларије за Косово и Метохију, Министарства одбране, као И бројни пријатељи из јавног И културног живота.

Свечана академија, на којој се окупило 640 људи (480 гостију, 90 учесника И остало организатори И пратња учесника) почела је химном Боже правде и руском химном, а затим молитвом Оченаш у извођењу хора Покров Пресвете Богородице, при цркви Свете Петке у Сурчину (дириговао је Предраг Стаменковић).

Присутне високе званице И госте први је поздравио заменик директора Руског дома Василиј Галактјонов, па затим председник Удружења Топличана у Београду Драган Б.Владисављевић, Његова Светост Патријарх српски Иринеј и историчар Горан Бојовић.

Председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић, између осталога је рекао да “одржавање манифестације у Руском дому представља симбол вековног пријатељства два братска православна народа сличне судбине. Морал, вера, истина, слободарски дух – заједнички су нашим народима. Увек су били у ситуацијама да се бране од насртаја бројних непријатеља чувајући свој народ, веру, културу, обичаје и територију. Стога су наши пријатељи из Руске цркве и Руског дома лако препознали значај обележавања стогодишњице ове једине оружане побуне у једној окупираној земљи, тј. једине народне буне против окупатора за време Првог светског рата”. Даље по речима Владисављевића, “чланови Удружења Топличана су уједно и потомци српских јунака који су учествовали и у Првом светском рату, Топличком устанку и другим ратовима који су захватали подручје Топлице и Србије. Наше Удружење има обавезу да као потомство топличких јунака кроз бројне манифестације и церемоније чува успомене", додао је Владисављевић.
Председник Удружења Топличана Владисављевић се захвалио и свом тиму стручних људи који је реализовао организацију Свечане академије. У том тиму су били: Никола Вуксановић, Мирослав Вулић, Стојан Цветковић, Ружица Милић, Жељко Атанасковић, Слађана Симић, Милан Мирковић, Бранко Маслаковић, Предраг Јаковљевић, Нада Протић, Горан Недељковић, Горан Петронијевић, Драган Миленковић, Светислав Здравковић, Драган Јаћовић,Љубодраг Ђинђић, Ранђел Јанићијевић, Новица Радошевић, Павле Галић,Радица Димитријевић, Божидар Ждраљевић, Мирољуб Јевтић, Слободан Панић, Дејан Ивановић, Марина Ракић, Радослав Сретеновић и Никола Драговић.

Поред наведеног, председник Владисављевић је захвалио и пријатељима који су материјално и на било који други начин подржали активности Удружења, а то су били: Српски Православна црква, Руска Православна црква, Војска Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Радио телевизија Србије, Килер ауто из Београда, Дело систем из Београда, Ливница Кордун из Доње Бреснице, Дрен инвест из Земуна, Алу Топлица из Београда, Кристал Проги глас из Житорађе, Селби из Београда, КДС Јотел из Ниша, Вигор из Пожаревца, Топличке вести И Новости топ.

Његова Светост је казивао о Топлици, овом историјском немањићком подручју српског народа, као и о значају Топличког устанка и нашој обавези да негујемо сећање на учеснике у том устанку, на бројне јунаке који се нису помирили са стањем у којем су се нашли, него су дигли буну ценећи слободу изнад свега.

Топличанин који је осмислио, написао сценарио и режирао комплетан програм је Милан Мирковић, уметнички руководилац Фолклорне секције Војне гимназије.

У уметничком делу програма посебан допринос дали су полазници Војне гимназије у Београду, који су припремили драмски програм о догађањима пред Топлички устанак. Питомци Војне гимназије обавили су и овај задатак на врхунском нивоу са мајором Јоцићем, који се о њима стара и руководи. Поред њих, учесници у програму су били: КУД Градимир, КУД Копаоник из Лепосавића са својом певачком групом и оркестром, Дечији црквени хор „Бисери“ из Житорађе који је оживео богатство српских изворних и духовних песама.

На академији су додељена признања заслужним појединцима – ГРАМАТЕ које носе име вође Топличког устанка Косте Војиновића. Најављено је да је намера да се то признање установи као традиционално и додељује убудуће.

Председник Удружења Владисављевић је извршио уручивање ГРАМАТА за непрестану помоћ и подршку која се пружа Удружењу Топличана у Београду, и то: Његовој Светости Патријарху српском Иринеју, протојереју РПЦ Виталију Тарасјеву,представницима Министарства одбране и Канцеларије за Косово и Метохију,представницима Топличких општина,Стојану Цветковићу, Мирославу Вулићу,Николи Вуксановићу, Жељку Атанасковићу, Ружици Милић, као и другим бројним угледним пријатељима Удружења.

Удружење Топличана у Београду основано је 1932. године. После Другог светског рата направљена је пауза, али је од 1985. године Удружење активно.

Последње ажурирано ( среда, 22 март 2017 12:47 )

 

Обележена слава удружења топличана у београду

Удружење Топличана у Београду је обележило и прославило своју крсну славу Свети Симеон Мироточиви.

Тим поводом,обављено је сечење славског колача у присуству великог броја активних чланова Удружења, гостију и свештенства Руске православне цркве.

Домаћин славе је био угледни привредник у Београду г-дин Стојан Цветковић.

Члановима Удружења и гостима обратио се председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић, који се захвалио присутнима на доласку и пожелео да им увек овакви и слични догађаји буду повод за ново окупљање. Владисављевић је рекао да је данашњи дан истријски дан за наше Удружење, као и да ће Удружење Топличана у Београду од 2017 године и убудуће обележавати и прослављати Светог Симеона Мироточивог, творца српске духовности. Наше Удружење је Србија у малом, и увек ћемо се трудити да афирмишемо Топлицу, Србију и православље.

Предраг Јаковљевић из Београда биће домаћин славе наредне године.

Последње ажурирано ( уторак, 28 фебруар 2017 17:03 )

 

НОВОГОДИШЊЕ ДРУЖЕЊЕ ТОПЛИЧАНА 2017 одржаће се 12.јануара у ресторану „МИКАН“ у Београду

У четвртак, 12.јануара 2017.године (са почетком од 17:30 часова) одржаће се традиционално НОВОГОДИШЊЕ ДРУЖЕЊЕ ТОПЛИЧАНА 2017, у ресторану «МИКАН» у Београду, у улици Маршала Бирјузова 14.

Улазнице се могу обезбедити у ресторану «Микан», Улица Маршала Бирјузова 14, Београд. Контакт:063 8646199 (Миловановић Микан). Сваког радног дана у периоду од 10:00 – 20:00 часова

Добро је да се дружимо и да имамо некога с ким можемо да будемо онакви какви јесмо.

 

Руководство Удружења топличана у Београду

Последње ажурирано ( четвртак, 12 јануар 2017 12:28 )

 

УСПЕШНО ОРГАНИЗОВАНО ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ 2016


Топличко вече 2016 одржано је у петак, 25. новембра у ресторану „Језеро“ у Београду.

На овом лепом догађају се окупило више од 500 гостију, а званице су чинили Топличани и њихови пријатељи. Традиционално окупљање имало је за циљ ширење пријатељства међу земљацима, али и промовисање топличког краја.

Највећи број присутних чинили су Топличани који живе и раде у Београду, али су били бројни и пријатељи Топличана и Топличани из Топлице.

Међу присутнима су били сви председници топличких општина, бројни народни посланици, представници министарстава у Влади Републике Србије, представници Српске православне цркве, представници Завичајног удружења Топличана у Нишу, КУД Чукарица. Представници највећих телевизијских и радио станица у Србији били су медијска подршка Топличкој вечери пре и у току саме манифестације са које су извештавали (Радио телевизија Србије, ТВ Пинк, РТВ Студио Б, ТВ Хепи, ТВ Коперникус, ТВ Прва, ТВ Куршумлија), као и дневни листови (Курир, Информер, Данас, Политика, Блиц, Телеграф), новинске агенције и портали (Танјуг, Топличке вести, Новости топ) и други.

Домаћин овогодишњег дружења је била општина Прокупље, док је госте забављала музичка група КАСТЕЛО БЕНД из Прокупља. Водитељка вечери је била уважена Катарина Обрадовић из Београда.


Вече Топличана почело је отварањем програма и информацијама о визији, мисији и циљевима Удружења Топличана у Београду. Председник организације Драган Владисављевић се свечаним говором и поздравом први обратио гостима Топличке вечери.

У свом обраћању. Владисављевић се захвалио својим сарадницима на организацији овог традиционалног дружења, а затим се осврнуо на досадашње успешно извршене активности Удружења, као што су организација Четрнаестог Видовданског Сабора у Конџељу, подршка манифестацијама ДАНИ ШЉИВЕ БЛАЦЕ 2016, ВИШЊИЈАДА ВЕЛИКА ПЛАНА 2016, подршка у припреми и издавању ЦД-а са етно и духовним песмама Црквеног дечјег хора БИСЕРИ из Житорађе, књижевне вечери у Београду, хуманитарне активности, организација наградног путовања за ученике топличких школа поводом учествовања на литерарном конкурсу Сабор Конџељ 2016.

Председник Владисављевић је најавио бројне будуће активности Удружења међу којима се издваја у једном делу организовање и обележавање 100. годишњице Топличког устанка.

Све присутне госте су поздравили и Љубодраг Ђинђић, у својству једног од најискуснијих чланова Удружења Топличана у Београду, Слободан Панић, председник Завичајног удружења Топличана у Нишу, Александар Симоновић, председник општине Прокупље и други.

Приказан је филм „Котрљање“ који представлја историјат и лепоте града Прокупља. Бројни успешни привредници из Београда су организовали Топличку лутрију и том приликом присутнима доделили 50 награда.

Додељене су следеће награде: Туристичка агенција СОНИК ТУРС из Београда је доделила туристичка путовања за две особе од 7 дана у Венецији и путовања за две особе од три дана у Бечу, АТЕЉЕ 2012 је поделило карте за бројне позоришне представе у Београду, док су београдски ресторани „Микан“, „Градска“, „Језеро“, доделили су вечере за по две особе у својим ресторанима. Фирма „Топлички виногради“ је доделила награде из своје палете производа, док је Ауто центар КИЛЕР АУТО у Београду доделио велики број награда у делу бесплатих сервисерских услуга у свом центру. Поред тога фирма АЛУТОПЛИЦА је доделила награде из своје палете производа.

На свечаности су додељене и захвалнице Топличанима и пријатељима Топличана који су посебно заслужни за афирмацију Топлице

Последње ажурирано ( четвртак, 12 јануар 2017 12:22 )

 

Промовисано Удружење топличана у Београду у Јутарњем програму Радио телевизије Србије

У организацији нашег Удружења, Завичајног удружења топличана у Нишу, Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца Београд и Удружења ратних ветерана Београд, дана 29.10.2016.год. у Јутарњем програму Радио телевизије Србије, промовисане су активности у једном делу организовања и обележавања 100.година Топличког устанка. Те активности су се односиле на промоцију дечјег стваралаштва посредством издатог ЦД-а са етно и духовним песмама Црквеног дечјег хора „Бисери“ из Житорађе.

Поред тога, у једној од најгледанијих ТВ емисија (уживо) председник Удружења топличана у Београду Владисављевић Драган је упознао јавност о визији, мисији и циљевима нашег Удружења, као и о постојању Програма рада Удружења топличана у Београду за период 2016-2020 године. Председник Секције за администрацију и чланство Галић Павле говорио је о садашњим и будућим активностима нашег Удружења, као и о успешној сарадњи Удружења са државним органима РС, локалним самоуправама топличких општина и Топличким управним округом.

Овде можете погледати ПРОТОКОЛ Удружења топличана у Београду, Завичајног удружења топличана у Нишу, Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца Београд и Удружења ратних добровољаца Београда у једном делу организовања и обележавања 100 година Топлчког устанка

Последње ажурирано ( среда, 30 новембар 2016 14:26 )

 

Награђени ученици топличких школа обишли значајна места из српске историје

Удружење Топличана у Београду и Црквена општина Конџељ организовали су наградно путовање за ученике основних школа из Прокупља и Блаца. Ову награду ученици су освојили на литерарном конкурсу посвећеном 14. Видовданском сабору одржаном 28.јуна у Конџељу код Прокупља.

Награђени ученици обишли су многа значајна места из српске историје. У Крушевцу су обишли Цркву свете Богородице и споменик кнеза Лазара, у Такову знаменитости посвећене “Таковском устанаку” и комплекс Задужбине краља Петра I на Опленцу, који годишње посети око 100 хиљада посетилаца.

На знаменитом месту “Таковски устанак” ученици су обишли споменик Милошу Обреновићу, заштићено стабло храста цера. Предавање о Првом и Другом српском устанку одржала је ученица осмог разреда ОШ “9.октобар” Мирјана Ранђеловић.

 


У Опленцу су обишли Цркву светог Ђорђа, маузолеј Карађорђевиђа, Карађорђевићев конак и кућу краља Петра I.

Домаћин 14. Видовданског сабора др Небојша Вукадиновић рекао је да је циљ овог путовања био да се ђаци боље упознају са историјом српске државе.

- Награђеним ученицима ово је при пут да посете Таково и Опленац. Обилазећи ова значајна историјска места они су се још боље упознали са историјским догађајима из ХIХ и ХХ века и личностима које су учествовале у стварању српске државе, изјавио је Вукадиновић и напоменуо да су ђаци, обилазећи ова места, проширили своје знање из историје.

Према његовим речима обилазак знаменитости из српске историје остаће у лепој успомени основцима.

Професорица српског језика Милка Тошић наглашава да је ово била јединствена прилика да ученици виде споменике, цркве и друге знаменитости и да успоставе нова пријатељства.

Награђени ученици су се захвалили организаторима путовања и нагласили да је ово била јединствена прилика да се више упознају са животом и радом династије Карађорђевића.

- Од свих предмета највише волим историју. Лепо је што смо обишли значајна историјска места, обишли споменике и цркве и упознали са новим подацима о догађајима у Србији из ХIХ века, рекла је Мирјана Ранђеловић.

Ученик осмог разреда ОШ “9.октобар” Оливер Стоиљковић рекао је да је упознао нове другове и другарице и да би волео да обиђе и друга места значајна из прошлости Србије.

- Општина Прокупље, Компанија Хисар и Проал дали су велики допринос у реализацији наградног путовања, изјавио је Вукадиновић.

 

 

http://toplickevesti.com/nagradno-putovanje-za-pobednike-literarnog-konkursa.html

http://www.prokuplje.org.rs/vest/cir/2460

Последње ажурирано ( четвртак, 12 јануар 2017 12:23 )

 

Обавештење поводом сахране Радула Јовановића

Поштовани Топличани и пријатељи Топличана,

Удружење Топличана у Београду обавештава да ће се у понедељак 30.01.2017.год. у 14 часова, на Новом гробљу  у Београду одржати сахрана нашег члана Радула Јовановића.

Последње ажурирано ( петак, 27 јануар 2017 14:59 )

 

Последње ажурирано ( четвртак, 12 јануар 2017 12:29 )

 

Промовисане активности нашег Удружења на ТВ станицама, новинским агенцијама и дневним листовима у Србији

Чланови УДРУЖЕЊА ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ су покренули бројне активности у циљу промовисања визије,мисије и циљева нашег Удружења, као и започетих и планираних догађаја. Обзиром на велики број започетих активности, чланови Удружења су посебну пажњу усмерили на промовисању традиционалног дружења „ВЕЧЕ ТОПЛИЧАНА 2016“, које ће се одржати у петак 25.11.2016.год. у ресторан сали „ЈЕЗЕРО“ на Ади циганлији у Београду, као и организацији и јубиларном обележавању 100.година Топличког устанка у Београду.

Субота, 19.11.2016.год., ТВ СТУДИО Б, Јутарњи програм. Удружење су промовисали председник Секције за хуманитарне активности Вуксановић Никола и члан Милан Мирковић.

Субота, 19.11.2016.год., РТС 1, Жикина шареница. Удружење су промовисали председник УТБ Владисављевић Драган, члан УО УТБ Цветковић Стојан и председник Секције за администрацију и чланство Галић Пвле..

Субота, 19.11.2016.год., Новинска агенција ТАЊУГ. Удружење су промовисали председник УТБ Владисављевић Драган и члан УО УТБ Цветковић Стојан.

Субота и недља (19.11.-20.11.2016.год.), Дневни лист ДАНАС. Интервју у вези активности Удружења је дао председник УТБ Владисављевић Драган. ПОГЛЕДАЈТЕ ЧЛАНАК

Недеља, 20.11.2016.год., РТС ДНЕВНИК 3. Удружење су промовисали председник УТБ Владисављевић Драган и члан УО УТБ Цветковић Стојан.

Понедељак, 21.11.2016.год., TV HAPPY, Јутарњи програм. Удружење су промовисали председник УТБ Владисављевић Драган и члан УТБ Маслаковић Бранко.

Понедељак, 21.11.2016.год., Дневни лист ИНФОРМЕР. Оглас у вези «ВЕЧЕ ТОПЛИЧАНА 2016».

Уторак 22.11.2016.год., РТС 1 , Емисија ТАКО СТОЈЕ СТВАРИ. Удружење су представљали и промовисали члан УО Аца Марковић и члан Јаковљевић Предраг.

Четвртак 24.11.2016.год., ТВ ПИНК , НАЦИОНАЛНИ ДНЕВНИК. Удружење су представљали и промовисали члан УО Стојан Цветковић и члан Атанасковић Жељко.

У циљу даљег афирмативног промовисања Удружења топличана у Београду, молимо све активне чланове нашег Удружења да нове предлоге о томе достављају нашој Секцији за манифестације,културу и медије.

Последње ажурирано ( четвртак, 01 децембар 2016 14:35 )

 

Овогодишње ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ у Београду одржаће се 25.новембра у ресторану „Језеро“ на Ади циганлији

У петак, 25.новембра 2016.године (са почетком од 20 часова) одржаће се традиционално дружење „ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ 2016“, у ресторану «Језеро» у Београду, у улици Ада циганлија бб.

Циљ овог дружења, на коме ће се окупити око 500 гостију (Топличани и пријатељи Топличана), је ширење пријатељства и промовисање топличког краја преко привредно-туристичких потенцијала.

>Сваке године, једна од топличких општина је ДОМАЋИН овог традиционалног дружења. Домаћинство подразумева могућност видео презентације општине, организовања и довођења свих успешних привредних субјеката са територије своје општине, који ће изложити своје производе и упознати госте са могућим привредно-туристичким потенцијалом. Поред тога, општина Домаћин има могућност да за то вече приреди културно- уметнички програм и доведе успешну музичку групу са своје територије која ће уједно да се промовише у Београду и да забавља присутне госте уз музику. Такође, уколико домаћин сматра да је потребно, може да обезбеди водитеља који ће на адекватан начин да води програм вечери.

Ове године, по устаљеном редоследу општина Прокупље је Домаћин „ВЕЧЕ ТОПЛИЧАНА 2016“ у Београду.

Улазнице (и купони) се могу обезбедити од 26.10.2016.год. на следећим местима, и то:

  • Ауто сервис Килер, Улица Тошин бунар 63Б, Београд. Контакт: 063 206723 (Стојан Цветковић). Сваког радног дана у периоду од 08:00 – 17:00 часова
  • Ресторан «Микан», Улица Маршала Бирјузова 14, Београд. Контакт:064 3431932 (Новица Радошевић). Сваког радног дана у периоду од 15:00 – 18:00 часова

Обезбеђена улазница (и купон) омогућава добијање пића добродошлице и комплетан мени уз музички програм.

Поред тога, коришћење паркинга за све госте, за цело вече се плаћа у ресторану „Језеро“, по повољнијим ценама.

Добро је да се дружимо и да имамо некога с ким можемо да будемо онакви какви јесмо.

Руководство Удружења топличана у Београду

Последње ажурирано ( четвртак, 27 октобар 2016 10:41 )

 

Разговор о књизи др Мирољуба Јевтића - ЊЕГОШ И ИСЛАМ

У четвртак 29.09.2016.год. у Задужбини Илије М.Коларца, ул.Студентски трг бр.5 одржаће се разговор о књизи „ЊЕГОШ И ИСЛАМ“ члана Удружења топличана у Београду др Мирољуба Јевтића. Учествују: др Мило Ломпар, др Зоран Јевтовић и аутор.

Монографија "ЊЕГОШ И ИСЛАМ" проф. др Мирољуба Јевтића бави се односом Петра II Петровића Његоша према исламу. Његошевo дело предмет је многих спорова насталих у науци и публицистици бивше Југославије. Најважнији спор у том смислу јестe слика ислама коју је Његош приказо у својим делима. Све расправе које се тичу овог проблема спадају у домен политике која настаје на основу верских побуда. Сликом ислама у Његошевим делу проф. Јевтић бави се полазећи од предмета и метода политикологије религије.

Улаз слободан

Последње ажурирано ( четвртак, 12 јануар 2017 12:22 )

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 5 од 289

Пријатељи портала
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
НОВО

Ваше прилоге за
Топлички венац
од сада можете слати на
ОВУ АДРЕСУ

Претрага
Анкета
Да ли вам се допада портал Удружења?
 
Пријава корисника