PostHeaderIcon Удружење Топличана у Београду

Промоција књиге „Шума савијеног дрвећа“ Данета Стојиљковића

Удружење Топличана у Београду (Секција за културу, манифестације и медије) организује у понедељак, 24.04.2017.год.у 18 часова, у Клубу књижевника, у Француској 7, у Београду промоцију књиге „Шуме савијеног дрвећа“ аутора Данета Стојиљковића.

Стојиљковић је рођен у Дубову. Основну школу завршио је у Београду, гимназију у Прокупљу и Приштини, а Правни факултет у Београду. Радио је десет година у Палати правде у Београду на бројним одговорним функцијама, а потом у општини Прокупље до пензионисања. Поезију и прозу објављивао је у листовима и часописима под псеудонимом Бодан Дубовски и Данко Антанасковић. Живи у Прокупљу.

Шу­ма са­ви­је­ног др­ве­ћа је ду­бо­ко про­жи­вље­на ауто­ро­ва при­ча, да­та на не­ко­ли­ко де­се­ти­на све­ти­о­нич­кикх по­гла­вља, ко­ја ме је од пр­ве стра­не по­се­сив­но уву­кла у срж сво­је бол­не, а че­сто и тра­гич­не са­др­жи­не.

Узи­ма­ју­ћи ауто­би­о­граф­ски при­ступ као ства­ра­лач­ки кре­до, аутор, ов­де Бо­дан Ду­бов­ски, раз­ви­ја на­ра­ци­ју од нај­ра­ни­јих да­на де­тињ­ства, ко­је је су­ро­во обе­ле­жи­ло ко­му­ни­стич­ко са­мо­вла­шће и уд­бов­ска све­моћ, па до сту­ди­ја пра­ва у Бе­о­гра­ду, за­тим ра­да у Па­ла­ти прав­де и по­то­њег про­гон­ства у за­ви­чај ко­ји је је­два мо­гао да бу­де за­ве­три­на и за­шти­та.

Бо­дан Ду­бов­ски не рас­кри­ва ин­ди­ви­ду­ал­но са­мо чо­ве­ко­ву ду­шу, већ ду­бо­ко про­ди­ре у пси­хо­ло­ги­ју ма­се, ко­лек­ти­ва чи­та­вог на­ро­да дру­ге по­ло­ви­не два­де­се­тог ве­ка...“ (из поговора др Ми­ли­во­ја Јо­ва­но­вића)

Удружење Топличана у Београду са члановима Секције за културу, манифестације и медије Жељком Атанасковићем и Светиславом Здравковићем баштини песништво по узору на свог славног песника Радета Драинца. Његовим наследником сматрају песника Данета Стојиљковића.

Удружење позива све Топличане и пријатеље Топличана да дођу на ову промоцију књиге.

Последње ажурирано ( понедељак, 24 април 2017 12:42 )

 

Организован пријем у Министарству одбране за чланове Удружења Топличана у Београду

Дана 03.04.2017.год. у згради Министарства одбране у Београду, организован је пријем за представнике Удружења Топличана у Београду, који су 16.03.2017.год. учествовали у успешно организованој Свечаној академији поводом 100 годишњице Топличког устанка у Руском дому у Београду. Представници Удружења су били у саставу: председник Удружења Драган Владисављевић, члан УО Стојан Цветковић, председник Секције за хуманитарне активности и уједно председник Организационог одбора Свечане академије Никола Вуксановић, члан Председништва Нада Протић и чланови Удружења Жељко Атанасковић и Милан Мирковић. Представнике Удружења је угостио начелник Управе за традицију, стандарде и ветране пуковник Слађан Ристић са својим сарадницима. По речима пуковника Ристића, организација Свечане академије поводом 100 година од Топличког устанка у Руском дому у Београду, представља успех вредан пажње, који је остварен на основу сопственог потенцијала са којима располаже Удружење Топличана у Београду. Поред тога, пуковник Ристић је навео да Удружење у наредном периоду може да рачуна на потпуну сарадњу са Управом за традицију,стандарде и ветеране МО у делу обостраног реализовања пројеката који су од друштвенЈог значаја.

Сви присутни чланови Удружења су се прво захвалили домаћинима на пажњи и пријему,који је организован у Министарству одбране РС, а затим су поделили своја искуства о свим активностима која су претходила успешно организованој Свечаној академији. Чланови Удружења су такође навели, да у Удружењу Топличана постоји жеља и потенцијал да се убудуће успешно организују и други слични догађаји, који ће бити од друштвене користи.

Начелник Управе за традицију, стандарде и ветеране пуковник Ристић Слађан одликовао је чланове Удружења Топличана у Београду Орденом Карађорђеве звезде. Уручени ордени представљају државно признање члановима Удружења Топличана због успешно организоване Свечане академије 16.03.2017.год. у Руском дому у Београду.

Последње ажурирано ( уторак, 04 април 2017 11:02 )

 

Успешно спроведена активност наше Секције за хуманитарне активности

У циљу афирмације Топлице, председник Секције за хуманитарне активности Никола Вуксановић и активни члан Удружења пуковник Владан Вукадиновић организовали су и успешно спровели хуманитарну активност у делу прикупљања и уручивања једног ПЦ рачунара и пакетића за ученике Основне школе у селу Горње Сварче.

У знак захвалности, учитељица Евица Урошевић И ученици ове школе (Тамара Павловиц, Вања Павловиц И Стеван Врекиц) упутили су захвалнице члановима нашег Удружења Вуксановићу И Вукадиновићу.


Последње ажурирано ( четвртак, 23 март 2017 15:59 )

 

Успешно организована Свечана академија поводом 100 годишњице Топличког устанка у Београду

Удружење Топличана у Београду, које окупља потомке ратника у Топличком устанку, организовало је у Руском дому у Београду 16.марта 2017.године Свечану академију поводом 100 годишњице Топличког устанка
Академију су штедро и братски помогли и пријатељи из Српске Православне цркве, Подворја Руске Православне цркве и Руског дома у Београду, Канцеларије за Косово и Метохију, Министарства одбране, као И бројни пријатељи из јавног И културног живота.

Свечана академија, на којој се окупило 640 људи (480 гостију, 90 учесника И остало организатори И пратња учесника) почела је химном Боже правде и руском химном, а затим молитвом Оченаш у извођењу хора Покров Пресвете Богородице, при цркви Свете Петке у Сурчину (дириговао је Предраг Стаменковић).

Присутне високе званице И госте први је поздравио заменик директора Руског дома Василиј Галактјонов, па затим председник Удружења Топличана у Београду Драган Б.Владисављевић, Његова Светост Патријарх српски Иринеј и историчар Горан Бојовић.

Председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић, између осталога је рекао да “одржавање манифестације у Руском дому представља симбол вековног пријатељства два братска православна народа сличне судбине. Морал, вера, истина, слободарски дух – заједнички су нашим народима. Увек су били у ситуацијама да се бране од насртаја бројних непријатеља чувајући свој народ, веру, културу, обичаје и територију. Стога су наши пријатељи из Руске цркве и Руског дома лако препознали значај обележавања стогодишњице ове једине оружане побуне у једној окупираној земљи, тј. једине народне буне против окупатора за време Првог светског рата”. Даље по речима Владисављевића, “чланови Удружења Топличана су уједно и потомци српских јунака који су учествовали и у Првом светском рату, Топличком устанку и другим ратовима који су захватали подручје Топлице и Србије. Наше Удружење има обавезу да као потомство топличких јунака кроз бројне манифестације и церемоније чува успомене", додао је Владисављевић.
Председник Удружења Топличана Владисављевић се захвалио и свом тиму стручних људи који је реализовао организацију Свечане академије. У том тиму су били: Никола Вуксановић, Мирослав Вулић, Стојан Цветковић, Ружица Милић, Жељко Атанасковић, Слађана Симић, Милан Мирковић, Бранко Маслаковић, Предраг Јаковљевић, Нада Протић, Горан Недељковић, Горан Петронијевић, Драган Миленковић, Светислав Здравковић, Драган Јаћовић,Љубодраг Ђинђић, Ранђел Јанићијевић, Новица Радошевић, Павле Галић,Радица Димитријевић, Божидар Ждраљевић, Мирољуб Јевтић, Слободан Панић, Дејан Ивановић, Марина Ракић, Радослав Сретеновић и Никола Драговић.

Поред наведеног, председник Владисављевић је захвалио и пријатељима који су материјално и на било који други начин подржали активности Удружења, а то су били: Српски Православна црква, Руска Православна црква, Војска Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Радио телевизија Србије, Килер ауто из Београда, Дело систем из Београда, Ливница Кордун из Доње Бреснице, Дрен инвест из Земуна, Алу Топлица из Београда, Кристал Проги глас из Житорађе, Селби из Београда, КДС Јотел из Ниша, Вигор из Пожаревца, Топличке вести И Новости топ.

Његова Светост је казивао о Топлици, овом историјском немањићком подручју српског народа, као и о значају Топличког устанка и нашој обавези да негујемо сећање на учеснике у том устанку, на бројне јунаке који се нису помирили са стањем у којем су се нашли, него су дигли буну ценећи слободу изнад свега.

Топличанин који је осмислио, написао сценарио и режирао комплетан програм је Милан Мирковић, уметнички руководилац Фолклорне секције Војне гимназије.

У уметничком делу програма посебан допринос дали су полазници Војне гимназије у Београду, који су припремили драмски програм о догађањима пред Топлички устанак. Питомци Војне гимназије обавили су и овај задатак на врхунском нивоу са мајором Јоцићем, који се о њима стара и руководи. Поред њих, учесници у програму су били: КУД Градимир, КУД Копаоник из Лепосавића са својом певачком групом и оркестром, Дечији црквени хор „Бисери“ из Житорађе који је оживео богатство српских изворних и духовних песама.

На академији су додељена признања заслужним појединцима – ГРАМАТЕ које носе име вође Топличког устанка Косте Војиновића. Најављено је да је намера да се то признање установи као традиционално и додељује убудуће.

Председник Удружења Владисављевић је извршио уручивање ГРАМАТА за непрестану помоћ и подршку која се пружа Удружењу Топличана у Београду, и то: Његовој Светости Патријарху српском Иринеју, протојереју РПЦ Виталију Тарасјеву,представницима Министарства одбране и Канцеларије за Косово и Метохију,представницима Топличких општина,Стојану Цветковићу, Мирославу Вулићу,Николи Вуксановићу, Жељку Атанасковићу, Ружици Милић, као и другим бројним угледним пријатељима Удружења.

Удружење Топличана у Београду основано је 1932. године. После Другог светског рата направљена је пауза, али је од 1985. године Удружење активно.

Последње ажурирано ( среда, 22 март 2017 12:47 )

 

Обавештење поводом сахране Радула Јовановића

Поштовани Топличани и пријатељи Топличана,

Удружење Топличана у Београду обавештава да ће се у понедељак 30.01.2017.год. у 14 часова, на Новом гробљу  у Београду одржати сахрана нашег члана Радула Јовановића.

Последње ажурирано ( петак, 27 јануар 2017 14:59 )

 

Последње ажурирано ( четвртак, 12 јануар 2017 12:29 )

 

ЧЛАНАРИНА за 2017

У циљу правовременог,потпуног и даљег успешног функционисања Удружења Топличана у Београду, обавештавамо све активне чланове нашег Удружења да је потребно да изврше измирење својих обавеза по основу чланарине за 2017.годину. Уплата чланарина се врши преко рачуна нашег Удружења број 200-2775250101033-67 или посредством Секције за администрацију И чланство. Контакт особе: Галић Павле 062 236 035 И Симић Слађана 065 9906700. Након извршене уплате чланарине, представници Секције за администрацију И чланство ће извршити потребно оверавање чланских карата.


 

Обавештење поводом испраћаја за кремацију Саве Пантовића

Поштовани Топличани и пријатељи Топличана,

Удружење Топличана у Београду обавештава да ће се у четвртак 23.03.2017.год. од 10 часова, на Новом гробљу  у Београду спровести испраћај за кремацију нашег члана Саве Пантовића.

 

Обележена слава удружења топличана у београду

Удружење Топличана у Београду је обележило и прославило своју крсну славу Свети Симеон Мироточиви.

Тим поводом,обављено је сечење славског колача у присуству великог броја активних чланова Удружења, гостију и свештенства Руске православне цркве.

Домаћин славе је био угледни привредник у Београду г-дин Стојан Цветковић.

Члановима Удружења и гостима обратио се председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић, који се захвалио присутнима на доласку и пожелео да им увек овакви и слични догађаји буду повод за ново окупљање. Владисављевић је рекао да је данашњи дан истријски дан за наше Удружење, као и да ће Удружење Топличана у Београду од 2017 године и убудуће обележавати и прослављати Светог Симеона Мироточивог, творца српске духовности. Наше Удружење је Србија у малом, и увек ћемо се трудити да афирмишемо Топлицу, Србију и православље.

Предраг Јаковљевић из Београда биће домаћин славе наредне године.

Последње ажурирано ( уторак, 28 фебруар 2017 17:03 )

 

НОВОГОДИШЊЕ ДРУЖЕЊЕ ТОПЛИЧАНА 2017 одржаће се 12.јануара у ресторану „МИКАН“ у Београду

У четвртак, 12.јануара 2017.године (са почетком од 17:30 часова) одржаће се традиционално НОВОГОДИШЊЕ ДРУЖЕЊЕ ТОПЛИЧАНА 2017, у ресторану «МИКАН» у Београду, у улици Маршала Бирјузова 14.

Улазнице се могу обезбедити у ресторану «Микан», Улица Маршала Бирјузова 14, Београд. Контакт:063 8646199 (Миловановић Микан). Сваког радног дана у периоду од 10:00 – 20:00 часова

Добро је да се дружимо и да имамо некога с ким можемо да будемо онакви какви јесмо.

 

Руководство Удружења топличана у Београду

Последње ажурирано ( четвртак, 12 јануар 2017 12:28 )

 

УСПЕШНО ОРГАНИЗОВАНО ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ 2016


Топличко вече 2016 одржано је у петак, 25. новембра у ресторану „Језеро“ у Београду.

На овом лепом догађају се окупило више од 500 гостију, а званице су чинили Топличани и њихови пријатељи. Традиционално окупљање имало је за циљ ширење пријатељства међу земљацима, али и промовисање топличког краја.

Највећи број присутних чинили су Топличани који живе и раде у Београду, али су били бројни и пријатељи Топличана и Топличани из Топлице.

Међу присутнима су били сви председници топличких општина, бројни народни посланици, представници министарстава у Влади Републике Србије, представници Српске православне цркве, представници Завичајног удружења Топличана у Нишу, КУД Чукарица. Представници највећих телевизијских и радио станица у Србији били су медијска подршка Топличкој вечери пре и у току саме манифестације са које су извештавали (Радио телевизија Србије, ТВ Пинк, РТВ Студио Б, ТВ Хепи, ТВ Коперникус, ТВ Прва, ТВ Куршумлија), као и дневни листови (Курир, Информер, Данас, Политика, Блиц, Телеграф), новинске агенције и портали (Танјуг, Топличке вести, Новости топ) и други.

Домаћин овогодишњег дружења је била општина Прокупље, док је госте забављала музичка група КАСТЕЛО БЕНД из Прокупља. Водитељка вечери је била уважена Катарина Обрадовић из Београда.


Вече Топличана почело је отварањем програма и информацијама о визији, мисији и циљевима Удружења Топличана у Београду. Председник организације Драган Владисављевић се свечаним говором и поздравом први обратио гостима Топличке вечери.

У свом обраћању. Владисављевић се захвалио својим сарадницима на организацији овог традиционалног дружења, а затим се осврнуо на досадашње успешно извршене активности Удружења, као што су организација Четрнаестог Видовданског Сабора у Конџељу, подршка манифестацијама ДАНИ ШЉИВЕ БЛАЦЕ 2016, ВИШЊИЈАДА ВЕЛИКА ПЛАНА 2016, подршка у припреми и издавању ЦД-а са етно и духовним песмама Црквеног дечјег хора БИСЕРИ из Житорађе, књижевне вечери у Београду, хуманитарне активности, организација наградног путовања за ученике топличких школа поводом учествовања на литерарном конкурсу Сабор Конџељ 2016.

Председник Владисављевић је најавио бројне будуће активности Удружења међу којима се издваја у једном делу организовање и обележавање 100. годишњице Топличког устанка.

Све присутне госте су поздравили и Љубодраг Ђинђић, у својству једног од најискуснијих чланова Удружења Топличана у Београду, Слободан Панић, председник Завичајног удружења Топличана у Нишу, Александар Симоновић, председник општине Прокупље и други.

Приказан је филм „Котрљање“ који представлја историјат и лепоте града Прокупља. Бројни успешни привредници из Београда су организовали Топличку лутрију и том приликом присутнима доделили 50 награда.

Додељене су следеће награде: Туристичка агенција СОНИК ТУРС из Београда је доделила туристичка путовања за две особе од 7 дана у Венецији и путовања за две особе од три дана у Бечу, АТЕЉЕ 2012 је поделило карте за бројне позоришне представе у Београду, док су београдски ресторани „Микан“, „Градска“, „Језеро“, доделили су вечере за по две особе у својим ресторанима. Фирма „Топлички виногради“ је доделила награде из своје палете производа, док је Ауто центар КИЛЕР АУТО у Београду доделио велики број награда у делу бесплатих сервисерских услуга у свом центру. Поред тога фирма АЛУТОПЛИЦА је доделила награде из своје палете производа.

На свечаности су додељене и захвалнице Топличанима и пријатељима Топличана који су посебно заслужни за афирмацију Топлице

Последње ажурирано ( четвртак, 12 јануар 2017 12:22 )

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 5 од 290

Пријатељи портала
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
НОВО

Ваше прилоге за
Топлички венац
од сада можете слати на
ОВУ АДРЕСУ

Претрага
Анкета
Да ли вам се допада портал Удружења?
 
Пријава корисника