PostHeaderIcon Удружење Топличана у Београду

Успешно одржан 15. Светоплички видовдански сабор у Конџељу

У Конџељу је 28.06.2017.год. у организацији Удружења Топличана у Београду И Нишу, свих топличких општина, Топличког управног округа И Црквене општине Конџељ одржан је 15. Светоплички видовдански сабор, који је почео литургијом у цркви Светих архангела Михаила и Гаврила, у част и помен косовским јунацима и јунацима Топличког устанка.

Након литургије Сабор је свечано отворио овогодишњи домаћин, протојереј-ставрофор Младен Симић. Он је поздравио присутне представнике Удружења Топличана из Београда и Ниша, представнике Топличког округа И топличких општина, Војске, Полиције, јавних установа, привреднике, уметнике, научне раднике госте и мештане.

И ово наше петнаесто саборовање одржава се са посебним освртом и у спомен на страдале у Топличком устанку и свим борбама и биткама за слободу и православну веру. На овај свети дан наша је дужност да се најпре дубоко поклонимо младим ратницима, жртвама, мученицима којима дугујемо опстанак и слободу. Помен и жалосно сећање не смеју да гасе веру и наду, слободарску борбеност и снагу. Видовдан нас опомиње да су млади наша нада, светлост и будућност, а са овог места ми им желимо да се окупљају само у радости и весељу, у игри и слободни као данас. Прилика је да се захвалимо свим људима доброг и широког срца који су свих ових година помагали одржавање сабора, а то су чинили из љубави према Богу и својој Топлици. Чувајте Топлицу и чувајте љубав у срцу, поручио је отац Младен Топличанима.

Традиционалне Видовданске повеље су за заслуге у развоју и промоцију привредних и културних вредности топличког краја добили најуспешнији људи пореклом из Топлице, који су током ове године дали свој допринос развоју Топлице и очувању српства и традиције српског народа. Овогодишња Видовданска повеља додељена је Компанији ЛЕОНИ због изузетног доприноса привредном развоју општине Прокупље као и учешћа у многим хуманитарним акцијама.

Добитник повеље „Југ Богдан“ је др Михаило Вукас, научни радник, који већ 40 година живи и ради у Шведској. Награда му је припала између осталог и због промоције родољубља и неговања сећања на страдање српских интернираца у Норвешку током Другог светског рата. Повеља „Царица Милица“ додељена је Росанди Симић, која је уз свог супруга свештеника Младена Симића, свих ових година учествовала у организацији и припреми Светопличких сабора и великог срца дочекивала све православне поклонике храма у Конџељу. Добитник овогодишње повеље „Милан Топлица“ је Градимир Симић, члан Удружења Топличана из Ниша. Драган Вранић, оснивач Завичајног удружења Топличана у Нишу, добитник је повеље „Бошко Југовић“, док је повеља „Милан Топлица“ припала Жељку Атанасковићу, члану Удружења Топличана из Београда. Повеља „Милан Топлица“ додељена је Владану Вукадиновићу, потпуковнику Војске Србије, док је Ненад Дељанин, привредник из Куршумлије, добитник повеље „Косанчић Иван“. Међу добитницима саборских повеља је и ученик трећег разреда Гимназије у Блацу, Милун Павловић, који је одличним резултатима на републичким такмичењима из историје на најбољи начин представио свој завичај.

У организацији Удружења Топличана у Београду, Завичајног удружења у Нишу, свих топличких општина, и црквене општине Конџељ окупили смо се да обележимо овај свети српски дан. Традиција се наставља и сваке године овде је све је већи број гостију. Данас су са нама и наши пријатељи из дијаспоре, Топличани који су доста помогли у организацији и који ће заједно са нама тежити остваривању циљева као што су ширење православља, српства, пријатељства и пре свега помоћи развоју Топличког краја, рекао је Драган Владисављевић, председник Удружења Топличана у Београду, које се већ дуги низ година свесрдно залаже за ширење јединства свих Топличана.

У оквиру културног програма наступили су глумци прокупачког позоришта „Хранислав Драгутиновић“ и црквени хор Свети Прокопије, а присутнима се обратио и прокупачки хроничар Томица Ристић. Традиционално је промовисан и нови број часописа „Топлички венац“, који уређује прокупачки лекар и писац Драгољуб Цане Мирковић. Поред тога, ученицима Топличких школа који су учествовали и чији су радови проглашени најбољима на овогодишњем литерарном конкурсу додељене су Саборске захвалнице.

Последње ажурирано ( понедељак, 03 јул 2017 16:21 )

 

Вече у част Ранђела Јанићијевића

На предлог великог броја активних чланова Удружења Топличана у Београду, дана 27.06.2017.год. у Прокупљу је организовано Вече у част Ранђела Јанићијевића. Угледни Топличанин Јанићијевић је уједно и један од утемељивача Видовданског Сабора у Конџељу, активан члан Удружења Топличана у Београду, књижевник и хуманиста. На овом свечаном састанку се окупио велики број поштоваоца Рађела Јанићијевића из Топлице и Београда. Међу присутнима, поред Ранђела Јанићијевића су били и следећи гости: овогодишњи Домаћин Сабора у Конџељу протојереј Младен Симић, чланови редакционог одбора часописа Топлички венац (Мирковић Драгољуб, Драган Огњановић, Славољуб Ранђеловић), начелник ПУ Прокупље Ненад Каличанин, председник и чланови Удружења Топличана у Београду (Драган Владисављевић, Стојана Цветковић, Љубодраг Ђинђић, Новица Радошевић, Мијатовић, Ратомир Тимотијевић -Тим, Миленко Тановић, ) председник Завичајног удружења топличана у Нишу (Панић Слободан), родбина и пријатељи.

На састанку су евоциране бројне успомене присутних утемељивача Сабора у Конџељу, као и вођени разговори о будућим заједничким активностима свих угледних Топличана из Топлице и целе Србије.

Последње ажурирано ( понедељак, 03 јул 2017 16:18 )

 

ПОЗИВ ЗА ОДЛАЗАК НА ВИДОВДАНСКИ СВЕТОПЛИЧКИ САБОР КОНЏЕЉ 2017

Организован аутобуски превоз за одлазак на Сабор преко СОНИК ТУРСА Београд

Туристичка агенција СОНИК ТУРС Београд има могућности да члановима Удружења Топличана у Београду и пријатељима Топличана понуди организовани аутобуски превоз за одлазак на Видовдански сабор, који ће се одржати 28.јуна 2017. код цркве Светих АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА у Конџељу.

Полазак из Београда:

 

 • 28.06.2017. године у 7:00, са полазишта туристичких аутобуса у Блоку 42, преко пута Бувље пијаце на Новом Београду.
 • Вожња ауто путем Београд – Ниш и магистралним путем Ниш–Прокупље–Конџељ.
 • Долазак у Конџељ око 10:30 / Повратак из Конџеља у 18:30 / Долазак у Београд око 22:00

 

 

ЦЕНА: 1.000,00 динара по особи

НАЧИН ПЛАЋАЊА: На рачун агенције 160-339220-43 или у готову уз уплату приликом резервације.

АРАНЖМАН ОБУХВАТА: Превоз удобним туристичким аутобусом и присуствовање Видовданском сабору у Конџељу.

Овај програм је рађен на бази 50 путника. Организатор задржава право отказа аранжмана услед недовољног броја пријављених путника до 5 дана пред полазак.

ПРИЈАВЕ: НАЈКАСНИЈЕ ДО 26.06.2017.год. до 12 часова
Преко Туристичке агенције СОНИК ТУРС (контакт: Пеђа Јаковљевић 063 201 163 или 011 2363441) или Секције за туристичке активности Удружења Топличана у Београду  (Филип Ждраљевић 069 1110398).

О САБОРУ

Видовдански сабор је, без сумње, највећи верски и културни догађај у Топлици. Организује се код цркве Светих АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА у Конџељу. Црква је саграђена 1900. године  и многи је називају ТОПЛИЧКА СТУДЕНИЦА. Ове године се организује петнаести Сабор. Видовдански Сабор организују: Удружење Топличана у Београду, Завичајно удружење Топличана у Нишу, Српска православна црквена општина Конџељ и Топлички управни округ.

За овогодишњи Сабор су планиране следеће активности:

 • Литургија и помен косовским јунацима;
 • такмичење ученика топличких основних школа у литерарном стваралаштву;
 • наступ културно уметничких друштава Топличког округа;
 • додела признања особама које су дале посебан допринос афирмацији Топлице;
 • промоција  часописа Топлички венац;
 • промоције књига топличких књижевника, отварање изложби слика топличких сликара.

На Топлички сабор долази и велики број мештана и Топличана из дијаспоре. Циљ манифестације је окупљање на овом светом месту што већег броја Топличана и пријатеља Топлице и неговање верских и културно-историјских тековина завичаја.

Домаћин овогодишњег Видовданског Светопличког сабора је протојереј Младен Симић

Најаву програма као и дешавања на Сабору прате све локалне телевизијске станице и писани медији, а сви догађаји се бележе на видео снимцима и могу се касније погледати на сајту Удружења Топличана у Београду и Завичајног удружења Топличана у Нишу.

ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ УВЕЛИЧАТЕ ОВУ ТРАДИЦИОНАЛНУ МАНИФЕСТАЦИЈУ

 

Поштовани Топличани И пријатељи Топличана,

На основу извршених припрема у нашем Удружењу И добијених сагласности од стране надлежних представника Министарства одбране РС, обавештавамо све чланове Удружења Топличана у Београду и пријатеље Топличана да ће се 08.јуна 2017.год. од 19 часова у Дому гарде у Топчидеру организовати манифестација под називом ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ТОПЛИЧКОГ УСТАНКА,ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА А У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ.

У организације ове манифестације наше Удружење учествује као суорганизатор са Министарством одбране, Удружењем породица палих бораца ратова од 1990.год.Републике Србије и Канцеларијом за КиМ у Београду.

Сви чланови нашег Удружења,као И пријатељи Топличана имају могућност да буду присутни на овој значајној манифестацији.

У вези резервисања потребног броја места, молимо Вас да податке о томе доставите нашој Секцији за манифестације,културу И медије (председник Мирослав Вулић 062 280 163) или на е маил нашег удружења до 07.06.2017.год. до 12 часова.

С поштовањем
УДРУЖЕЊЕ ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ


Последње ажурирано ( четвртак, 01 јун 2017 16:19 )

 

Последње ажурирано ( четвртак, 01 јун 2017 15:31 )

 

Формиран организационио одбор за јубиларни 15-ти Видовдански сабор у Конџељу заказаног на Видовдан 28. јуна 2017. године

У уторак 16.05.2017.год. у просторијама парохијског дома код цркве у Конџељу састао се организациони одбор јубиларног 15-ог по реду Светопличког сабора у Конџељу. Састанку су присуствовали: домаћин овогодишњег Сабора прота Младен Симић, председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић, председник Завичајног удружења топличана у Нишу Слободан Панић, председник општине Прокупље Александар Симоновић, председник општине Блаце Зоран Јозић, представник општине Куршумлија Јовица Ђиновић И секретар Сабора Миленко Тановић. Циљ састанка је био у правовременом постављању основа успешног организовања сабора.

На састанку су изнети планови за организовање Сабора (програм сабора, основна начела финансирања сабора, преглед позивања гостију, учесника и осталих важних елемената). На састанку је усвојено да се настави досадашња успешна традиција саборовања (Литургија у част И помен српским јунацима, Литерарни конкурс ученика топличких школа, штампање И промоција часописа “Топлички Венац”, промоција књига топличких писаца, додела саборских повеља заслужним Топличанима, промоција рада културно уметничких друштава Топлице,…
Председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић је навео да ће он И Удружење Топличана дати свој максимални напор, као и ранијих година, у погледу ангажовања угледних топличана у Београду како би Сабор у Конџељу био успешно организован.

У погледу награђивања најбољих литералних радова, план је изабрати по 5 ђака матичних топличких школа и послати на екскурзију као награду за уложени напор. Предложено и усаглашено је да се као И претходних година ангажују представници Одељења за друштвену делатност Општине Прокупље у делу расписивања Литерарног конкурса ученика топличких школа Конџељ 2017, као И прикупљања предметних радова и извршења одабира најбољих радова.

На основу досадашње дугогодишње успешне сарадње која је остварена са начелником Одељења за друштвене делатности општине Прокупље Миладином Милосављевићем у вези организације И спровођења Литерарног конкурса, предлаже се да именовани И ове године организује И координира на овим активностима. Потребно је да се конкурс распише у најкраћем року за ученике В,ВИ И ВИИ разреда. Конкурс ће трајати 10 радних дана. У погледу штампања часописа ,,Топлички Венац”, договорено је да се часопис штампа по узору на ранија издања,као И да часопис мора представљати оличење сабора објављивањем литералних радова ђака матичних топличких школа и истакнутих књижевника Топлице.

Председник Удружења Топличана у Нишу, господин Слободан Панић, између осталога је навео да ће чланови његовог Удружења у Нишу радити на промоцији Сабора, како кроз Удружење тако И преко средстава информисања.

Постигнут је договор да председници топличких општина обезбеде стално присуство грађанства током целог дана сабора. Господин Јозић је обећао за потребе Сабора позајмицу бине општине Блаце.
Председник општине Прокупље, господин Александар Симоновић се слаже са напорима и изнетим ставовима свих учесника састанка. Слаже се са током догађаја, објављивање литералних радова, одржавање екскурзије намењене ђацима награђених радова и у ту сврху обећава, као и господин Јозић, ангазовање општинских аутобуса. План је да се екскурзија одржи у октобру или новембру 2017.год.
Договор је И да се ангажују представници Војске Републике Србије у кувању војничког пасуља.

Последње ажурирано ( понедељак, 03 јул 2017 16:20 )

 

Дванаеста привредно – туристичка манифестација

Топлички Сабор Вишњара - Велика Плана

1-2. ЈУЛ 2017.

 

Субота 1. јул 2017.

 • 14-17ч Долазак гостију и званица, дочек уз мед, јастребачку воду, ракију из чокања и питу од вишања.
 • 17ч- Свечано отварање сабора,подизање саборске заставе, поздравни говори Пригодан програм уз фолклор, трубаче , естрадне певаче; ДАНКА СТОЈИЉКОВИЋ, ЧЕДА МАРКОВИЋ

Додела награда најуспешнијим произвођачима вишања са територије општине Прокупље као и награде за најуређеније двориште.

Народно весеље до касно у ноћ. На више локација ће бити постављени шатори са музиком у којима ће се служити свадбарски купус, јагњетина, прасетина...

Очекује се неколико хиљада гостију из целе Србије као и гости из земаља у окружењу. Позвани су представници највиших органа власти републике Србије, привредне коморе Србије, председници топличких општина као и пуно званица из света бизниса посебно они који се баве откупом, складиштењем и прерадом вишања.

 

Недеља 2. јул 2017.

 • 13 ч - Наставак саборовања уз локалне певаче уз проглашење и награде за најбоље вишњоваче, шљивовице, вина ....

 

Организатори:
ОПШТИНА ПРОКУПЉЕ
УДРУЖЕЊЕ ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ
МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА – Велика Плана
Председник организационог одбора ПРЕДРАГ ЈАКОВЉЕВИЋ


Последње ажурирано ( четвртак, 22 јун 2017 16:13 )

 
 

ОДРЖАНА РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ

У свечаној Сали општине Врачар у Београду, дана 27.05.2017.год. у 12 часова одржана је редовна годишња Скупштина Удружења Топличана у Београду на којој је учествовало више од 70 пуноправних чланова. Усвојен је извештај о раду Удружења за претходну годину и финансијски извештај, чланови Скупштине ратификовали су и одлуку о изменама и допунама актуелног Статута Удружења. Скупштина је готово једногласно одлучила да разреши дужности досадашње чланове Управног и Надзорног одбора, те је извршила именовање нових чланова. У састав новог УО именовани су следећи угледни Топличани, и то: 1. Стојан Цветковић из Београда, власник Ауто центра Килер ауто, 2. Павле Галић из Београда, генерал у пензији, професор на Привредној академији Нови Сад, 3.Нада Протић из Београда, власник фирме Дело систем, 4.Светислав Здравковић из Београда,официр МУП Србије, 5. Жељко Атанасковић из Београда,директор Први фактор Београд, 6.Горан Петронијевић из Београда, адвокат, 7. Бранко Маслаковић из Београда,професор, ангажован на Институту и Саобраћајном факултету, 8.Ружица Милић из Београда, саветник у Канцеларији за КиМ, 9.Драган Миленковић из Београда,власник ливнице Кордун Д.Бресница,10.Никола Јеленковић из Београда,шеф кабинета председника општине Врачар и председник Удружења Топличана и уједно председник УО Драган Владисављевић из Београда,НИС ГАСПРОМНЕФТ. За нове чланове НО именовани су следећи угледни Топличани, и то: Радица Димитријевић из Београда, запослена у НБС, за председника НО, Ивица Андрић из Београда, официр ВС, за члана и Новица Радошевић из Београда,пензионер,за члана.

Последње ажурирано ( четвртак, 01 јун 2017 15:30 )

 

Последње ажурирано ( среда, 24 мај 2017 13:27 )

 

48.ДРАИНЧЕВИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ / ПРОГРАМ У БЕОГРАДУ 03.05.2017.ГОД.

Последње ажурирано ( четвртак, 27 април 2017 16:36 )

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 4 од 290

Пријатељи портала
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
НОВО

Ваше прилоге за
Топлички венац
од сада можете слати на
ОВУ АДРЕСУ

Претрага
Анкета
Да ли вам се допада портал Удружења?
 
Пријава корисника