PostHeaderIcon Удружење Топличана у Београду

Трибина посвећена свештеницима у Топличком устанку 1917

У четвртак, 14.12.2017.год. у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду, одржана је трибина под називом „Свештеници у Топличком устанку 1917“. Учесници трибине су били: др Растко Јовић са Православни богословски факултет у Београду, др Александар Средојевић,протојереј ставрофор и Милан Мирковић, представник Удружења Топличана у Београду.

Учесници трибине су детаљно описивали како су бугарске власти одмах након окупације српских територија октобра 1915 почели да спроводе пљачку и убијање свих виђенијих Срба, поготову православних свештеника (око 100 свештеника СПЦ широм нишке епископије је убијено 1915-1917). Бугари су највише отимали храну, стоку, покретну имовину и вуну. О страдању свештеника нишке епархије, остала су сачувана сведочанства двојице преживелих пиротских свештеника- Милије Јончића (1870.- 1951.) и Димитрија Мијалковића, који су сведочили и о томе како су преживели рат. На трибини су били присутни бројни чланови Удружења Топличана у Београду, као и пријатељи Топличана. На овој трибини је дата порука сећања „да се никад не забораве сви они који дадоше своје животе за слободу својих потомака“.

 

Концерт у оквиру манифестације "Недеља Топлице у Београду"

У оквиру манифестације „Недеља Топлице у Београду“, која се одржава у Свечаним просторијама Православног богословског факултета у Београду, у среду 13.12.2017.год. успешно је одржана Коцерт Ансамбла « Ратислав Благојевић и Гледанице» и приказане народне игре КУД-а «Градимир» из Београда.

Током двочасовног програма смењивала су се успешна извођења кореографија ансамбла и културно уметничког друштва. Изабране композиције Ансамбла « Ратислав Благојевић и Гледанице» су на најбољи могући начин представљале стару народну музику и различите музичке регионе. Вишегласно певање и специфични аранжмани одабраним песмама дали су једну нову димензију. Изводећи старе, скоро заборављене народне песме, ансамбл оставља будућим поколењима у аманет да сачувају ову дивну музику.

КУД Градимир са својим Ансамблом народних игара је приказао игру којом се негује национална традиција.

Овим активностима, успешно је завршен трећи дан манифестације „Недеља Топлице у Београду“

Последње ажурирано ( четвртак, 14 децембар 2017 16:57 )

 

НЕДЕЉА ТОПЛИЦЕ У БЕОГРАДУ ПОСВЕЋЕНА „ВОЈВОДИ КОСТИ ВОЈИНОВИЋУ У ЧАСТ“

Дана 11.12.2017.год.у Свечаној сали Православног богословског факултета у Београду одржана је Свечана академија „Војводи Кости Војиновићу у част“, која се одржава у оквиру манифестације „Недеља Топлице у Београду“.

Организатори „Недеље Топлице у Београду“, која ће трајати у периоду од 11.12.-15.12.2017.год. су Удружење Топличана у Београду, Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца Београд и Друштво српских домаћина.

Свечана академија употпуњена је и изложбеном поставком о „Страдању у Топличком устанку“.

На Свечаној академији су присуствовали: патријарх српски Иринеј са својим сарадницима, министар одбране РС Вулин Александар са својим сарадницима, декан Православног богословског факултета са својим сарадницима, чланови удружења организатора са својим пријатељима и остали.

Присутнима на академији су се обратили: председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић, министар одбране Вулин Александар, патријарх српски Г.Иринеј, председник Друштва српских домаћина Миладин Шеварлић и председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца Београд.

Пригодан програм су извели чланови Хора»Покров Пресвете Богородице»при Храму Свете Петке у Сурчину, Ратислав Благојевић и Ансамбл «Гледанице» и гуслар Вукојица Сандић.

Програм манифестације „Недеља Топлице у Београду“ за период 11.12.-15.12.2017.год. у Свечаним просторијама Православног богословског факултета у Београду.

 • Понедељак,11.12.2017.год. од 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду.
  Свечана Академија „Војводи Кости Војиновићу у част“ и изложбена поставка о „Страдању у Топличком устанку“. Суорганизатори овог догађају су Удружење потомака добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918 из Београда и наше Удружење. Пригодан програм Академије ће почети након благослова и беседе патријарха српског Г.Г. Иринеја и говора министра одбране РС Александра Вулина и др Видоја Голубовића. Остале високе званице које ће присуствовати Академији су: протојереј Руске Православне цркве у Београду Виталиј Тарасјев, епископи нишки (Г.Г.Арсеније) и сремски (Г.Г. Василије) са својим сарадницима, представници министарства одбране, Православног богословског факултета и други.
 • Уторак, 12.12.2017.год. од 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду.
  Трибина „Топлички устанак 1917“. Учесници трибине: отац Славко Папић,војни свештеник, др Видоје Голубовић,Удружење ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918, пуковник Мирослав Вулић,Удружење Топличана у Београду,
 • Среда,13.12.2017.год. од 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду.
  Концерт - КУД „Градимир“ Београд. Бројни чланови овог КУД-а су уједно и чланови нашег Удружења.
 • Четвртак, 14.12.2017.год. од 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду.
  Трибина „Свештеници у Топличком устанку 1917“. Учесници трибине: др Растко Јовић, Православни богословски факултет у Београду, др Александар Средојевић,протојереј ставрофор и Милан Мирковић, представник Удружења Топличана у Београду,
 • Петак, 15.12.2017.год. од 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду.
  Концерт ДУХОВНЕ МУЗИКЕ ХОР „ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“ из Сурчина

Детаљне информације у вези ових манифестација можете добити од стране председника Секције за манифестације, медије и културу Вулић Мирослава.

Последње ажурирано ( уторак, 12 децембар 2017 12:56 )

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА КУРШУМЛИЈА

Поводом трајног обележавања ЈУБИЛЕЈА 850-ТО ГОДИШЊИЦЕ ПОДИЗАЊА ПРВИХ НЕМАЊИНИХ ЗАДУЖБИНА У КУРШУМЛИЈИ , Народна библиотека Куршумлије и општина Куршумлија расписују
отворени, јавни и анонимни

КОНКУРС

за ликовно идејно решење два мурала са ктиторским фигурама Стефана Немање

 • Предмет Конкурса је израда ликовног идејног решења за ДВА МУРАЛА СА ДВЕ КТИТОРСКЕ ФИГУРЕ СТЕФАНА НЕМАЊЕ. Ктитоторске фигуре Ст. Немање/ Св. Симеона Мироточивог морају бити приказани у складу са византијском фрескописачком традицијом и у складу са канонима СПЦ
 • Мурали ће бити осликани на зидовима двеју стамбених зграда у најужем центру Куршумлије.
 • Циљеви Конкурса су добијање најквалитетнијег ликовног идејног решења за осликавање мурала, афирмисање Куршумлије као прве Немањине престонице, естетско оплемењивање центра града и унапређење туристичког имиџа општине.
 • Право учешћа на конкурсу имају академски уметници из Србије, са стеченим формалним образовањем у области ликовних уметности, или самоуки фрескописци/муралисти са референцом од најмање 3 изведена рада (црквене фреске, мурали, мозаици )
 • Конкурс је отворен од дана објављивања у дневном листу „Политика“, и од дана постављања на интернет презентацијама Народне библиотеке Куршумлије (www.nbk.org.rs ) и Општине Куршумлија (www.kursumlija.org ), и трајаће 25 дана, односно, до 10.12.2017. Са наведених web сајтова можете преузети комплетан текст Конкурса, као и грађу за Конкурс.
 • Радове слати на адресу: НАРОДНА БИБЛИОТЕКА КУРШУМЛИЈЕ, Карађорђева 18а, 18430 Куршумлија, са назнаком „ За ликовни конкурс- не отварај!“ . Додатне информације можете добити на тел. 027 381-754, или путем E-maila: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .
 

Успешно одржано "Топличко вече 2017"

Традиционално дружење "Топличко вече 2017", одржано је у петак 10.11.2017.год. у ресторану "Топчидерац" у Београду. На овом дружењу се окупило око 400 гостију (Топличани и пријатељи Топличана), који су ширили пријатељства и промовисали топлички крај. Овогодишњи протоколарни домаћин сусрета била је општина Куршумлија.На почетку овог традиционалног догађаја гостима се обратио председник Удружења Топличана Драган Владисављевић поздравивши све присутне. Том приликом, Владисављевић је рекао следеће: „ Поздрављам Вас у своје лично име и у име свих чланова нашег Удружења. Удружење Топличана у Београду је нестраначко, невладино и непрофитабилно удружење грађана које промовише вредности Топлице. Удружење је отворено за све добронамерне људе који желе да шире пријатељство и да промовишу Топлицу. Све одлуке органа Удружења и активности чланова Удружења су јавне. На седницама УО, НО и секција Удружења могу да присуствују сви чланови удружења, као и пријатељи Топличана. Током 2017.год.,чланови Удружења су спровели велики број активности које су промовисале Топлицу и само Удружење у Београду. Почетком 2017.год. у ресторану „МИКАН“организовано је дружење Топличана у Београду. На том дружењу, које је било уједно свечано и радно, између осталога, планиране су активности Удружења за текућу годину. Све те активности су спроведене у потпуности и успешно. У фебруару 2017.год. организована је Слава Удружења Топличана у присуству великог броја угледних Топличана и пријатеља Топличана у Београду.

Домаћин Славе је био угледни Топличанин Стојан Цветковић. У марту је организована Свечана Академија у Руском дому а поводом 100 година од Топличког устанка. Присутно је било око 640 гостију и учесника. Такође, Удружење је успешно организовало неколико књижевних вечери на којима су Топлички књижевници презентовали своја књижевна дела. За Видовдан у Конџељу је организован Сабор. Домаћин овогодишњег Сабора је био протојереј Младен Симић. У Топличкој Великој Плани успешно је организован Сабор вишњара. Главни организатор Сабора је био члан Удружења Топличана у Београду Предраг Јаковљевић. На основу свих спроведених активности, углед Удружења се значајно подигао. Број чланова се стално повећава. Удружење Топличана у Београду је успоставило сарадњу са удружењима топличана у Новом Саду и Нишу. У плану је успостављање сарадње са Удружењем Пећанаца, Бањана и другим сродним удружењима. Овом приликом, желим да истакнем да успешност у раду Удружења не би постојала да није било стално активних чланова Удружења. Посебну захвалност дугујем: Стојану Цветковићу, Павлу Галићу,Ружици Милић, Бранку Маслаковићу, Слађани Симић, Саши Павловићу, Пеђи Јаковљевићу,Драгану Миленковићу, Жељку Атанасковићу, Мирославу Вулићу, Милану Мирковићу, Светиславу Здравковићу, Нади Протић, Немањи Ковачевићу, Владану Вукадиновићу,Мирољубу Јевтићу, Николи Вуксановићу, Драгану Јаћовићу и другима. Свима желим пријатно вече“.

Поред председника УТБ Владисављевића, присутним гостима се обратио и председник општине Куршумлија Радољуб Видић.

Музичко сценски део предвођен маестралним светским а нашим певачким дивама Иваном и Биљаном Трмчић, а након тога, програм је наставио Чеда Марковић у маниру правог јужњачког шоумена.Њима се прикључио незаобилазни Раде Вучковић који је дубоко уздрмао родољубивим песмама све присутне. Током програма, организована је и Топличка лутрија. Гостима је додељен велики број вредних награда.
Славље је трајало дуго у ноћ, а гости су коментарисали да са задовољством очекују наредни сусрет.

Последње ажурирано ( среда, 15 новембар 2017 12:35 )

 

Овогодишње ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ у Београду одржаће се 10.новембра у ресторану „Топчидерац“ у Београду

У петак, 10.новембра 2017.године (са почетком од 20 часова) одржаће се традиционално дружење „ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ 2017“, у ресторану «Топчидерац» у Београду, у улици Булевар Војводе Мишића 81б.

Циљ овог дружења, на коме ће се окупити око 500 гостију (Топличани и пријатељи Топличана), је ширење пријатељства и промовисање топличког краја преко привредно-туристичких потенцијала.

Сваке године, једна од топличких општина је ДОМАЋИН овог традиционалног дружења. Домаћинство подразумева могућност видео презентације општине, организовања и довођења свих успешних привредних субјеката са територије своје општине, који ће изложити своје производе и упознати госте са могућим привредно-туристичким потенцијалом. Поред тога, општина Домаћин има могућност да за то вече приреди културно- уметнички програм и доведе успешну музичку групу са своје територије која ће уједно да се промовише у Београду и да забавља присутне госте уз музику. Такође, уколико домаћин сматра да је потребно, може да обезбеди водитеља који ће на адекватан начин да води програм вечери.

Ове године, по устаљеном редоследу општина Куршумлија је Домаћин „ВЕЧЕ ТОПЛИЧАНА 2017“ у Београду.

Улазнице (и купони) се могу обезбедити од 20.10.2017.год. на следећим местима, и то:

 • Ауто сервис Килер, Улица Тошин бунар 63Б, Београд. Контакт: 063 206723 (Стојан Цветковић). Сваког радног дана у периоду од 08:00 – 17:00 часова
 • Туристичка агенција «СОНИК ТУРС», Улица Булевар краља Александра 112, Београд. Контакт: 011 2456961 (Нада или Сашка). Сваког радног дана у периоду од 10:00 – 18:00 часова

Обезбеђена улазница (и купон) омогућава добијање пића добродошлице и комплетан мени уз музички програм.

Поред тога, коришћење паркинга за све госте, за цело вече је бесплатно.

Добро је да се дружимо и да имамо некога с ким можемо да будемо онакви какви јесмо.

Руководство Удружења топличана у Београду

Последње ажурирано ( среда, 18 октобар 2017 18:23 )

 

Трибина о Топличком устанку у оквиру манифестације "Недеља Топлице у Београду"

У оквиру манифестације „Недеља Топлице у Београду“ која се одржава у Свечаним просторијама Православног богословског факултета у Београду, у уторак 12.12.2017.год. успешно је одржана Трибина „Топлички устанак 1917“. Учесници трибине: отац Славко Папић,војни свештеник, др Видоје Голубовић,Удружење ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918 и пуковник Мирослав Вулић,Удружење Топличана у Београду,

Трибина је била веома посећена и поред чланова Удружења организатора присутни су били и заинтерсовани грађани.

Слушаоци су на трибини упознати са дешавањима у Србији током Топличког устанка. По речима говорника, српско становништво се суочило са режимом који је непримерен у историји ратовања на простору Европе. У Топличком крају,који је био простор бугарске окупационе зоне, Бугарске снаге су константно уништавали све што је српско. Бугари су наметали насилну мобилизацију српских младића ради борбе против својих сународника, убијали српско свештенство, забрањивали коришћење српског језика и обичаја и др. Када је дошло до кулминације незадовољства, а вођени слободарском традицијом комитског покрета, на простору Топлице и Јабланице формирају се герилски одреди који су намеравали војнички да одговоре на режим окупатора. Језгро устанка из подкопаоничких села убрзо се проширило и на друге географске просторе југозападне Србије и створена је устаничка војска на чијем челу је био војвода Коста Војиновић. Појединачне герилске акције српских устаника су прерастале у организоване сукобе са окупатором.

У наставку, учесници ове трибине су детаљно говорили и о страдању деце, жена,недужних цивила, свештеника, као и о активностима Бугарске и Аустро-Угарске монархије у делу гушења устанка. Ово је био једини устанак на простору покорене Европе од стране Централних сила. Значај разговора о Топличком устанку је да се тај догађај никада не понови, тако што се неће заборавити и све оно што су окупационе снаге учиниле недужном становништву Топлице и Јабланице.

Последње ажурирано ( четвртак, 14 децембар 2017 15:08 )

 

Наставак успешне сарадње два пријатељска Удружења

Дана 23.11.2017.год., представници Удружења Топличана у Београду (председник Удружења Драган Владисављевић, члан УО Удружења Ружица Милић, Ивић Зоран, Лидија Пастуловић и Славиша Милић) су били гости Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, а поводом промоције књиге „Светилишта Бањана и опутних Рудина“. Аутор ове књиге је др.Слободан Раичевић. Поред наведеног аутора, о овом изузетно богатом књижевном материјалу су говорили и др.Гордана Томовић, мр.Павле Орбовић, књижевник Милутин Мићовић и председник Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ Бранислав Баћовић.

Током свог обраћања, председник Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ Баћовић Бранислав између осталога, се посебно захвалио председнику Удружења Топличана у Београду Владисављевић Драгану и свим члановима нашег Удружења који су својим доласком и присуством на овом догађају потврдили сталну успешну сарадњу чланова два пријатељска Удружења.

Владисављевић Драган наводи да је претходних година господин Баћовић дао значајан допринос у делу организовања појединих манифестација нашег Удружења. Тај допринос се огледао у помоћи око организације Светопличког Видовданског Сабора у Конџељу, подршкама приликом издавања књижевних дела топличких писаца и др.

Последње ажурирано ( петак, 24 новембар 2017 16:30 )

 

Изложба Топлички сликари у Малој сали УП Цвијета Зузорић

Позивамо вас на изложбу „Топлички сликари“ која се отвара у петак, 17. новембра 2017. у 19 часова у Малој сали Уметничког павиљона„Цвијета Зузорић“.

На овој изложби шира јавност има прилику да погледа најновију продукцију ликовних ствараоца из Прокупља и Топлице. Заступљени аутори пружају могућност да се стекне увид у ликовно стваралаштво овог краја што је између осталог и циљ изложбе. На тај начин остварује се сарадња између УЛУС-а и Народног музеја и галерије „Божа Илић“ из Прокупља који су били задужени за селекцију радова. По речима Драгана Поповића, кустоса галерије „Божа Илић“ то је корак изласка из локалних депоа и приватних збирки како би се промовисало стваралаштво из ове културне средине са југа Србије. На изложби је презентовано четрдесетак радова, од којих највећи број чине слике а изложено је и осам скулптура, што је најприближнији приказ стваралаштва уметника из Топлице. Саставни део изложбе су и слике од појединих уметника који више нису са нама (Миленковић, Гвозденовић...) чиме је постигнут континуитет са ранијим периодом ликовне уметности Прокупља и околине.

Изложба траје до 28. новембра 2017.

 

ОРГАНИЗОВАНА ПОСЕТА ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Удружење Топличана у Београду је ове године организовало једнодневну посету Врњачкој Бањи за ауторе најбољих литерарних радова на конкурсу који је организован поводом Светопличког Видовданског сабора у Конџељу. У оквиру ове екскурзије четрдесетак младих ствараоца и осам наставника из свих школа са територије Топлице посетили су и манастире Студеницу, Жичу и Љубостињу.
Овогодишњи домаћин 15. Светопличког Видовданског сабора у Конџељу и један од покретача ове значајне манифестације прота Младен Симић каже да му је изузетна част што је био у могућности да са Удружењем Топличана из Београда награди даровите ученике.

Миладин Милосављевић као суорганизатор Светопличког Видовданског сабора у Конџељу испред Удружења Топличана Београд наглашава да је овогодишњи литерарни коркус имао, као никад досада, велики број учесника.

- Циљ литерарног конкурса је пре свега да промовише љубав према родном крају, лепоте наше Топлице и њено историјско и културно благо. Велики број деце који је учествовао ове године је сведок да ће где год буду кренули ови млади људи у срцу носити свој крај – објаснио је Милосављевић.

Он је образложио да иако су у ранијем периоду награђени ученици у оквиру ових екскурзија обилазили светске метрополе, од ове године награђенима ће се пружити могућност да упознају Србију, њене лепоте, културу, историју и традицију на чијим су темељима настала сва врхунска достугнућа српских великана.

Милосављевић се у име деце и наставника захвалио Удружењу на реализацији овог путовања. Истакао је велики допринос председника Удружења Драгана Владисављевић, зачетника значајне акције за младе и даровите професора Медицинског факултет у Београду др Томислава Јовановића и проти Младену Симићу.

Наградна екскурзија за најбоље литерарне ствараоце, ученике свих топличких школа организује се од 2011. године.

Последње ажурирано ( понедељак, 13 новембар 2017 18:03 )

 

Образован организациони одбор за изградњу спомен обележја II пешадијском пуку „Књаз Михаило“ у Прокупљу

На основу Одлуке о подизању и одржавању споменика на територији општине Прокупље, и Статута општине Прокупље, Скупштина општине Прокупље на седници одржаној 22.09.2017.год., донела је РЕШЕЊЕ о образовању Организационог одбора за изградњу спомен обележја II пешадијском пуку „Књаз Михаило“ у Прокупљу. Поред представника Топличког управног округа, локалне самоуправе општине Прокупље, припадника Војске Србије, бројних професора, историчара, књижевника и других угледних представника организација и удружења у одбор су именовани и председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић, председник Завичајног удружења Топличана у Нишу Слободан Панић и песник Ратомир Тимотијевић Тим.

Задатак организационог одбора је да обави све неопходне радње за изградњу спомен обележја, спровођење конкурса за избор аутора или идејног решења, израда пројеката, обезбеђење финансијских средстава и прибављања додатних стручних мишљења.

Мирољуб Пауновић, члан ОО је изјавио да се приближава датум обележавања сто година од датума ослобођења Прокупља у Првом светском рату (12.10.2018. године), а да би све радове око спомен парка требало завршити најкасније до почетка септембра 2018. године, како би се имало времена за организацију манифестације. Идејна решења за спомен парк и за сам споменик су усвојена.

Што се тиче текста на споменику, кога је неопходно усвојити ради добијања сагласности министарства културе, члан ОО Чедомир Ристић је презентовао предлог који је осмислио у сарадњи са Петком Марјановићем, историчаром из музеја – текст ће бити уклесан Мирослављевим писмом у мермеру, на три стране битке у балканским, 1.светском рату и на солунском фронту, а са четврте стране ослобођени градови. Предлог текста је једногласно усвојен.

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 3 од 290

Пријатељи портала
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
НОВО

Ваше прилоге за
Топлички венац
од сада можете слати на
ОВУ АДРЕСУ

Претрага
Анкета
Да ли вам се допада портал Удружења?
 
Пријава корисника