PostHeaderIcon Удружење Топличана у Београду

Топличко вече у Нишу као и сваке године у пуном сјају

По четрнаести пут су се скупили Топличани у организацији Завичајног Удружења Топличана у Нишу. Преко двестотине чланова удружења, њихових пријатеља и гостију се дружило до раних јутарњих сати у ресторану “Ваздушна бања”.Скуп су увеличали својим присуством и гости Удружења Топличана из Београда (председник Удружења Драган Владисављевић и чланови УО Бранко Маслаковић, Светислав Здравковић и Жељко Атанасковић), представници војске Србије, председници општине Пантелеј и Прокупље, представници општине Блаце, пријатељска удружења Пусторечана и Нишка лоза, гости из Републике Чешке и Републике Македоније. Група Пинк Пантер из Прокупља је ове године увесељавала госте, као и специјални музички гости Мики и Микица, учесници серијала “Никад није касно”. Вече је имало донаторску акцију у којој су од продатих карата прикупљана средства за изградњу Храма Светом Ђорђу у Прокупљу. О самој акцији више је говорио председник одбора за изградњу Храма господин Александар Симоновић. О наредним акцијама и догађајима у којима је удружење учествовало и у којима ће учествовати говорио је председник Завичајног Удружења Топличана у Нишу Слободан Панић. Захвалност за успешно организовано вече Топличана припада и многобројним донаторима који су узели учешће у организацији и својим наградама помогли традиционалну лутрију. Захвалност прелепопом ресторану Ваздушна Бања и њиховом особљу. Захвалност члановима удружења који су својим несебичним трудом допринели да ово вече Топличана заблиста у пуном сјају. Најављујемо да ће наредно вече Топличана бити још веселије и боље.

Последње ажурирано ( понедељак, 05 март 2018 16:41 )

 

ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА ТОПЛИЧАНА НА ДОНАТОРСКОМ СКУПУ У ПРОКУПЉУ

Црквена општина Прокупља уз подршку Општине Прокупље организовала је у Ресторану Олимпик донаторску вечеру, а сав приход са ње иде за изградњу цркве Светог Великомученика Геогрија код Дома за негу и смештај старих лица у Прокупљу. Својим присуством на вечери подршку је дао и нишки владика Арсеније. Испред цркве присутнима се обратио архијерејски намесник топлички протојереј ставрофор Слободан Петровић . Он је овом приликом нагласио да је изградња овог храма много више од једног градитељског подухвата.

- Градећи овај храм настављамо традицију и ово дело Божје које почињемо настављајући оно што смо наследили. У име црквене општине захваљујем се Бојани Вукадиновић која је као пројектант урадила и поклонила пројекат нове цркве, Восци Србије, Вити Михајловићу, извођачима радова, председнику Општине Поркупље Александру Симоновићу за уложени труд, члановима грађанског одбора и свим људима добре воље – казао је протојереј стравофор Слободан.

Црква која ће бити површине 15 пута 24 метара коштаће 43 милиона динара. За сада је урађен темељ храма, захваљујући Војсиц Србије, а како каже председник Општине Прокупље Александар Симоновић очекуеј се да у овој години радови буду завршени до крова.

У име Удружења Топличана донаторском скупу су присуствовали: Драган Владисављевић, председник Удружења, Стојан Цветковић-члан УО, Света Здравковић-члан УО и Горан Тодић-члан Удружења. У име Војске Србије донаторској вечери присуствовали су командант Копнене војске Србије генерал потпуковник Милосав Симовић, командант 3. бригаде пуковник Предраг Грбић и командант прокупачке касарне мајор Борко Бућковић, народни посланик Дарко Лакетић, привредници Прокупља.

Овом приликом приказан је и филм о иницијативи за изградњу ове цркве која датира с почетка прошлог века који је урадио Ненад Гиздавић, а духовне песме певали су чланови црквеног хора.

Последње ажурирано ( петак, 02 март 2018 19:04 )

 

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „ГВОЗДЕНОМ ПУКУ У ЧАСТ“у Руском дому у Београду

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, наше Удружење ће дана 27.02.2018.год. од 19 часова у свечаној сали Руског дома у Београду (у улици Краљице Наталије бр.33), одржати Свечану академију „ГВОЗДЕНОМ ПУКУ У ЧАСТ“. За ту прилику је организован пригодан културно-уметнички програм. У програму ове Академије ће учествовати бројне културно-уметничке групе (Хор Св.Петка Сурчин под уметничким руководством мр Предрага Стаменковића, Фолклорна секција Војне Гимназије, КУД Градимир Београд,.. ), као и други угледни глумци и уметниици.

Поред ангажовања великог броја активних чланова Удружења Топличана у Београду, велики допринос око организације ове Академије су дали и суорганизатори, и то: Руски дом у Београду, Завичајно удружење топличана у Нишу, Удружење Топличана у Новом Саду., Удружење потомака добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918, Руска православна црква у Београду и Министарство одбране Републике Србије.
С обзиром на изузетан значај који има овај јубилеј,као и на позитивне реакције шире јавности организатору је велики број високих званица потврдио своје присуство.

Потврда присуства академији је омогућена посредством е-маила: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели и на број телефона 062 280 163 (Мирослав Вулић, председник Секције за манифестације, културу и медије Удружења).

Како је Гвоздени пук зауставио Бана Јелачића

Последње ажурирано ( четвртак, 08 фебруар 2018 11:33 )

 

Вече гусала у оквиру манифестације "НЕДЕЉА ТОПЛИЦЕ У БЕОГРАДУ"

У петак, 15.12.2017.год. у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду, одржано је Вече гусала у оквиру манифестације „Недеља Топлице у Београду“. За организацију и ове активности добијен је благослов Његове Светости Патријарха српског Г.Иринеја, као и подршка декана Православног богословског факултета у Београду академика др Пузовић Предрага и Секретаријата за културу града Београда. Извођачи односно гуслари (Петар Манојловичић, Алекса Рончевић, Далибор Терзић, Вукојица Сандић и други) из Школе гусала „САНДИЋ“ су приказали богат гусларски програм. Овим програмом успешно је завршена петодневна манифестација „Недеља Топлице у Београду“. Посебну захвалност за осмишљен и реализован програм ове манифестације дугујемо члановима нашег Удружења и то: Цветковић Стојану, Вулућ Мирославу, Мирковић Милану, Маслаковић Бранку,Андрић Ивици, Миленковић Драгану и другима.

Овом приликом обавештавамо да је наше Удружење добило и захвалницу од стране Његове Светости Патријарха српског Г.Иринеја због успешно организоване манифестације „Недеља Топлице у Београду“.

 

Концерт у оквиру манифестације "Недеља Топлице у Београду"

У оквиру манифестације „Недеља Топлице у Београду“, која се одржава у Свечаним просторијама Православног богословског факултета у Београду, у среду 13.12.2017.год. успешно је одржана Коцерт Ансамбла « Ратислав Благојевић и Гледанице» и приказане народне игре КУД-а «Градимир» из Београда.

Током двочасовног програма смењивала су се успешна извођења кореографија ансамбла и културно уметничког друштва. Изабране композиције Ансамбла « Ратислав Благојевић и Гледанице» су на најбољи могући начин представљале стару народну музику и различите музичке регионе. Вишегласно певање и специфични аранжмани одабраним песмама дали су једну нову димензију. Изводећи старе, скоро заборављене народне песме, ансамбл оставља будућим поколењима у аманет да сачувају ову дивну музику.

КУД Градимир са својим Ансамблом народних игара је приказао игру којом се негује национална традиција.

Овим активностима, успешно је завршен трећи дан манифестације „Недеља Топлице у Београду“

Последње ажурирано ( четвртак, 14 децембар 2017 16:57 )

 

НЕДЕЉА ТОПЛИЦЕ У БЕОГРАДУ ПОСВЕЋЕНА „ВОЈВОДИ КОСТИ ВОЈИНОВИЋУ У ЧАСТ“

Дана 11.12.2017.год.у Свечаној сали Православног богословског факултета у Београду одржана је Свечана академија „Војводи Кости Војиновићу у част“, која се одржава у оквиру манифестације „Недеља Топлице у Београду“.

Организатори „Недеље Топлице у Београду“, која ће трајати у периоду од 11.12.-15.12.2017.год. су Удружење Топличана у Београду, Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца Београд и Друштво српских домаћина.

Свечана академија употпуњена је и изложбеном поставком о „Страдању у Топличком устанку“.

На Свечаној академији су присуствовали: патријарх српски Иринеј са својим сарадницима, министар одбране РС Вулин Александар са својим сарадницима, декан Православног богословског факултета са својим сарадницима, чланови удружења организатора са својим пријатељима и остали.

Присутнима на академији су се обратили: председник Удружења Топличана у Београду Драган Владисављевић, министар одбране Вулин Александар, патријарх српски Г.Иринеј, председник Друштва српских домаћина Миладин Шеварлић и председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца Београд.

Пригодан програм су извели чланови Хора»Покров Пресвете Богородице»при Храму Свете Петке у Сурчину, Ратислав Благојевић и Ансамбл «Гледанице» и гуслар Вукојица Сандић.

Програм манифестације „Недеља Топлице у Београду“ за период 11.12.-15.12.2017.год. у Свечаним просторијама Православног богословског факултета у Београду.

 • Понедељак,11.12.2017.год. од 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду.
  Свечана Академија „Војводи Кости Војиновићу у част“ и изложбена поставка о „Страдању у Топличком устанку“. Суорганизатори овог догађају су Удружење потомака добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918 из Београда и наше Удружење. Пригодан програм Академије ће почети након благослова и беседе патријарха српског Г.Г. Иринеја и говора министра одбране РС Александра Вулина и др Видоја Голубовића. Остале високе званице које ће присуствовати Академији су: протојереј Руске Православне цркве у Београду Виталиј Тарасјев, епископи нишки (Г.Г.Арсеније) и сремски (Г.Г. Василије) са својим сарадницима, представници министарства одбране, Православног богословског факултета и други.
 • Уторак, 12.12.2017.год. од 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду.
  Трибина „Топлички устанак 1917“. Учесници трибине: отац Славко Папић,војни свештеник, др Видоје Голубовић,Удружење ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918, пуковник Мирослав Вулић,Удружење Топличана у Београду,
 • Среда,13.12.2017.год. од 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду.
  Концерт - КУД „Градимир“ Београд. Бројни чланови овог КУД-а су уједно и чланови нашег Удружења.
 • Четвртак, 14.12.2017.год. од 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду.
  Трибина „Свештеници у Топличком устанку 1917“. Учесници трибине: др Растко Јовић, Православни богословски факултет у Београду, др Александар Средојевић,протојереј ставрофор и Милан Мирковић, представник Удружења Топличана у Београду,
 • Петак, 15.12.2017.год. од 19 часова у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду.
  Концерт ДУХОВНЕ МУЗИКЕ ХОР „ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“ из Сурчина

Детаљне информације у вези ових манифестација можете добити од стране председника Секције за манифестације, медије и културу Вулић Мирослава.

Последње ажурирано ( уторак, 12 децембар 2017 12:56 )

 

Донаторско окупљање за цркву Св. Георгија у Прокупљу

Црквена општина Прокупља уз подршку Општине Прокупље организовала је 08.02.2018.год. у Ресторану Олимпик у Прокупљу донаторску вечеру, а сав приход са ње иде за изградњу цркве Светог Великомученика Геогрија код Дома за негу и смештај старих лица у Прокупљу. Својим активностима И својим присуством на овом окупљању подршку су дали нишки владика Арсеније, Удружење Топличана у Београду (председник Драган Владисављевић, чланови УО Стојан Цветковић И Светислав Здравковић,као И активан члан Горан Тодић), Завичајно удружење топличана у Нишу (председник Слободан Панић И чланови Срђан Милетић И Бојан Кривокућа), командант Копнене војске Србије генерал потпуковник Милосав Симовић, командант 3. бригаде пуковник Предраг Грбић и командант прокупачке касарне мајор Борко Бућковић, народни посланик Дарко Лакетић, начелник ПУ Прокупље Каличанин Ненад, протојереј Младен Симић И бројни привредници.

Испред цркве присутнима се обратио архијерејски намесник топлички протојереј ставрофор Слободан Петровић . Он је овом приликом нагласио да је изградња овог храма много више од једног градитељског подухвата.

- Градећи овај храм настављамо традицију и ово дело Божје које почињемо настављајући оно што смо наследили. У име црквене општине захваљујем се Бојани Вукадиновић која је као пројектант урадила и поклонила пројекат нове цркве, Восци Србије, Вити Михајловићу, извођачима радова, председнику Општине Поркупље Александру Симоновићу за уложени труд, члановима грађанског одбора и свим људима добре воље – казао је протојереј стравофор Слободан.

Црква која ће бити површине 15 пута 24 метара коштаће 43 милиона динара. За сада је урађен темељ храма, захваљујући Војсиц Србије, а како каже председник Општине Прокупље Александар Симоновић очекује се да у овој години радови буду завршени до крова.

Овом приликом приказан је и филм о иницијативи за изградњу ове цркве која датира с почетка прошлог века који је урадио Ненад Гиздавић, а духовне песме певали су чланови црквеног хора.

 

ОВОГОДИШЊЕ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СЛАВЕ УДРУЖЕЊА ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ

Поштовани чланови Удружења,

обавештавамо Вас да ће се на основу разговора овогодишњег домаћина Славе Удружења Топличана у Београду Предрага Јаковљевића, чланова нашег Удружења и свештенства СПЦ и РПЦ организовати и у суботу 17.02.2018.год.од 16:00 часова (Ресторан МИТИНГ,ул.Влајковића бр.8) обележити и прославити наша крсна слава Св.Симеон Мироточиви.

Тим поводом, планира се сечење славског колача уз присуство чланова Удружења Топличана у Београду, пријатеља Топличана и свештенства СПЦ и РПЦ.
Удружење Топличана у Београду, на оваквим и другим свечаним догађајима окупља Топличане и пријатеље Топличана који својим угледом и радом афирмишу Србију, Топлицу, православље и пријатељство.

Поред сечења Славског колача, у прелепом амбијенту ресторана МИТИНГ који представља мешавину традиционалног и модерног стила уживаће се у храни припремљеној на врхунски начин и одабраним аперитивима.

Обзиром на ограничени број места у ресторану, молимо Вас да најкасније до среде 14.02.2018.год.до 12 часова обавестите домаћина Славе о вашем присуствовању, као и присуствовању пријатеља Топличана које можете позвати.

Цена поменуте хране и пића по особи је 1.000 дин.

Контакт телефон домаћина Славе Предрага Јаковљевића је 063 201-163.

<

Последње ажурирано ( петак, 02 фебруар 2018 18:02 )

 

Трибина посвећена свештеницима у Топличком устанку 1917

У четвртак, 14.12.2017.год. у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду, одржана је трибина под називом „Свештеници у Топличком устанку 1917“. Учесници трибине су били: др Растко Јовић са Православни богословски факултет у Београду, др Александар Средојевић,протојереј ставрофор и Милан Мирковић, представник Удружења Топличана у Београду.

Учесници трибине су детаљно описивали како су бугарске власти одмах након окупације српских територија октобра 1915 почели да спроводе пљачку и убијање свих виђенијих Срба, поготову православних свештеника (око 100 свештеника СПЦ широм нишке епископије је убијено 1915-1917). Бугари су највише отимали храну, стоку, покретну имовину и вуну. О страдању свештеника нишке епархије, остала су сачувана сведочанства двојице преживелих пиротских свештеника- Милије Јончића (1870.- 1951.) и Димитрија Мијалковића, који су сведочили и о томе како су преживели рат. На трибини су били присутни бројни чланови Удружења Топличана у Београду, као и пријатељи Топличана. На овој трибини је дата порука сећања „да се никад не забораве сви они који дадоше своје животе за слободу својих потомака“.

 

Трибина о Топличком устанку у оквиру манифестације "Недеља Топлице у Београду"

У оквиру манифестације „Недеља Топлице у Београду“ која се одржава у Свечаним просторијама Православног богословског факултета у Београду, у уторак 12.12.2017.год. успешно је одржана Трибина „Топлички устанак 1917“. Учесници трибине: отац Славко Папић,војни свештеник, др Видоје Голубовић,Удружење ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918 и пуковник Мирослав Вулић,Удружење Топличана у Београду,

Трибина је била веома посећена и поред чланова Удружења организатора присутни су били и заинтерсовани грађани.

Слушаоци су на трибини упознати са дешавањима у Србији током Топличког устанка. По речима говорника, српско становништво се суочило са режимом који је непримерен у историји ратовања на простору Европе. У Топличком крају,који је био простор бугарске окупационе зоне, Бугарске снаге су константно уништавали све што је српско. Бугари су наметали насилну мобилизацију српских младића ради борбе против својих сународника, убијали српско свештенство, забрањивали коришћење српског језика и обичаја и др. Када је дошло до кулминације незадовољства, а вођени слободарском традицијом комитског покрета, на простору Топлице и Јабланице формирају се герилски одреди који су намеравали војнички да одговоре на режим окупатора. Језгро устанка из подкопаоничких села убрзо се проширило и на друге географске просторе југозападне Србије и створена је устаничка војска на чијем челу је био војвода Коста Војиновић. Појединачне герилске акције српских устаника су прерастале у организоване сукобе са окупатором.

У наставку, учесници ове трибине су детаљно говорили и о страдању деце, жена,недужних цивила, свештеника, као и о активностима Бугарске и Аустро-Угарске монархије у делу гушења устанка. Ово је био једини устанак на простору покорене Европе од стране Централних сила. Значај разговора о Топличком устанку је да се тај догађај никада не понови, тако што се неће заборавити и све оно што су окупационе снаге учиниле недужном становништву Топлице и Јабланице.

Последње ажурирано ( четвртак, 14 децембар 2017 15:08 )

 

Наставак успешне сарадње два пријатељска Удружења

Дана 23.11.2017.год., представници Удружења Топличана у Београду (председник Удружења Драган Владисављевић, члан УО Удружења Ружица Милић, Ивић Зоран, Лидија Пастуловић и Славиша Милић) су били гости Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, а поводом промоције књиге „Светилишта Бањана и опутних Рудина“. Аутор ове књиге је др.Слободан Раичевић. Поред наведеног аутора, о овом изузетно богатом књижевном материјалу су говорили и др.Гордана Томовић, мр.Павле Орбовић, књижевник Милутин Мићовић и председник Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ Бранислав Баћовић.

Током свог обраћања, председник Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“ Баћовић Бранислав између осталога, се посебно захвалио председнику Удружења Топличана у Београду Владисављевић Драгану и свим члановима нашег Удружења који су својим доласком и присуством на овом догађају потврдили сталну успешну сарадњу чланова два пријатељска Удружења.

Владисављевић Драган наводи да је претходних година господин Баћовић дао значајан допринос у делу организовања појединих манифестација нашег Удружења. Тај допринос се огледао у помоћи око организације Светопличког Видовданског Сабора у Конџељу, подршкама приликом издавања књижевних дела топличких писаца и др.

Последње ажурирано ( петак, 24 новембар 2017 16:30 )

 

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 2 од 289

Пријатељи портала
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
НОВО

Ваше прилоге за
Топлички венац
од сада можете слати на
ОВУ АДРЕСУ

Претрага
Анкета
Да ли вам се допада портал Удружења?
 
Пријава корисника